April 28, 2014 Off

O pereche de lei pascali

By in povestiri

Beau cappuccino în fața pieței de purici. I se mai zice Arbat, aluzie la arbatul moscovit, pesemne. De regulă, aici poți găsi unele chițibușlâcuri care stârnesc curiozitatea și o expoziție en plein air de tablouri kitschoase. Dar, fiindcă azi e Paștele Blajinilor, cumpărători nu prea sunt și, respectiv, nu e decât un singur tablou.

În imagine sunt reprezentați un leu și o leoaică. Leul stă impasibil cu ochii închiși – la urma urmei, e regele animalelor! Leoaica îl linge pe obrazul păros. Mă gândesc la esența kitschului. De fapt, mă gândesc, cine și-ar fi atârnat o asemenea bazaconie pe perete? Poate că bărbatul afacerist care tocmai și-a terminat „evroremontul”? O fi pretinzând ca nevastă-sa să-și știe locul și să-l înțeleagă pe el, leul muncitor, care robește zi și noapte ca să-i facă traiul mai confortabil? Sau poate că ține ochii închiși strâns ca să facă mai bine abstracție de bigudiurile nelipsite și să și-o imagineze ca pe o leoaică focoasă, căci așa femelă merită el, regele animalelor. Sau poate așa: visează la o amantă care să-i dea exact ceea ce nevastă-sa nu-i oferă?

În tot cazul, tabloul atârnă pe peretele salonului, deasupra canapelei din piele adusă de la Italia. Această interpretare cu dublu-sens al tabloului îi dă masculului o ușoară și plăcută amețeală. Cu ochii închiși leul bișnițar se simte stăpân pe situație.

Leoaica se oprește din lins și-mi aruncă o ocheadă plină de dojană:

– Crezi că-mi face plăcere să-l ling? Dar ce să-i fac dacă așa am fost crescută. E un gest mecanic, atâta tot.

Leul deschide ochii, doar pentru o singură clipă.

– Oare ce-o să-mi ceară de astă dată? O gazelă friptă? Un safari sub clar de lună? Să duc coșul cu gunoi?

Leul e obosit. Se simte îmbătrânit, dar nu are voie să o de-a pe față, căci astfel ar înceta să mai fie regele animalelor și un mascul mai tânăr și mai puternic i-ar pretinde tronul. Leul închide ochii.

De fapt, în timp ce mă distram cu astfel de gânduri, tabloul a dispărut. Pesemne că vânzătorul a renunțat să-l mai aștepte pe regele „evroremontului”. După cum ziceam, nu prea sunt cumpărători în zi de Paști.


Tags: , ,

Comments are closed.