July 14, 2011 15

SND s.r.l.

By in idei

Citindu-l pe Ferguson (The Ascent of Money) descoperi tot felul de chestii minunate la care nici n-ai avut răgaz să te gândeşti. Societăţile pe acţiuni şi societăţile cu răspundere limitată sunt forma cea mai răspândită de organizare a întreprinderilor în lumea modernă. Paranteză: răspunderea-i limitată deoarece este separat proprietarul de firmă. Deci, dacă firma o dă în bară – creditorii nu pot avea nici o pretenţie asupra averii personale a proprietarului. De aici şi limitarea. Cred că chestia asta-i destul de intuitivă, dar uite care nu e:

Societăţile pe acţiuni îşi au originea în comerţul cu Indiile. Frontiera dintre epoca Renaşterii şi perioada modernă. Piperul şi nucşoara este ceea ce-i mâna pe europeni peste mări şi ţări din două motive principale: 1. europenii nu aveau frigidere; 2. portiţa comercială cu orientul avea zăvorul şi cheiţa la Istambul, iar chelarul era otoman. Drumul mării, prin care făceai ocolul Africii pe lângă Capul Bunei Speranţe cu destinaţia Hindustan, era o afacere super-profitabilă şi… super-riscantă! La ce s-au gândit olandezii? Să trimiţi o corabie în mare e foarte riscant. Să trimiţi o flotă comercială e mai puţin riscant (nu se scufundă ele toate!). Să trimiţi o flotă e suficient de riscant, însă să trimiţi o flotă timp de 20 de ani? E OK.

Firi antreprenoriale, olandezii, iată ce au pus la cale. O emisie publică. Prima emisie publică, de fapt.Vereenigde Nederlandsche Geoctroyeerde Oostindische Compagnie S.A. O afacere specializată pe comerţul cu India. Publicul larg, boieri şi servitori laolaltă, au procurat acţiuni într-o antrepriză care le garanta viitorul. Afacerea era gândită pe un termen de vreo 20 de ani, după 10 ani urmând să achite dividende acţionarilor. Directorii au fost numiţi, iar la scurt timp după numirea acestora a apărut necesitatea unor reguli pentru guvernarea corporativă. La expirarea termenului promis nu exista nici un motiv ca prima societate pe acţiuni, nouţă şi drăguţă, să se lichideze. Prin urmare, promisiunea a fost revocată, iar doritorii de cash erau liberi să vândă acţiunile aflate în posesia lor la bursă. Hop-popâc şi bursa de valori. Peste noapte au apărut animalele totemice ale pieţei de capital – bulls & bears; tot atunci au apărut zvonurile şi insideriştii, limbajul semnelor etc. Primul S.A. s-a întâmplat în 1602. Din acel moment viaţa a fost alterată pe vecie de geniul financiar olandez.

Back to Moldova. O idee trăsnită ar fi ca un proiect major de anvergura Strategiei Naţionale de Dezvoltare să fie conceput sub forma unei societăţi pe acţiuni. Acţionarii potenţiali sunt cetăţenii. Doritorii sunt invitaţi să procure cote de participare în acest proiect. Nu ne-am împrumuta de la donatori, ne-am finanţa direct din sursele beneficiarilor. Dividende? Locuri de muncă, nivel de viaţă comparabil cu cel din UE, salariu decent, fericire… Ai şi ownership, ai şi orientare spre rezultate tangibile.

În realitate, lucrurile stau exact aşa cum este descris mai sus. Numai că nu suntem conştienţi de acest lucru. Suntem acţionarii Republicii Moldova atunci când contribuim cu impozite şi TVA. Primim dividende sub formă de servicii publice. Acestea sunt mici. Pentru că clasa politică este cu răspundere limitată. Limitată la durata guvernării.


Tags: , , , , , , ,

15 Responses to “SND s.r.l.”

 1. DeepThroat says:

  Dar de ce sa nu incepem cu lucruri mai mici si, evident, mai simple. de execplu, emisiune de obligatiuni de stat, sau de ce nu municipale, cu destinatie concreta – reparatia drumului cutare sau constructia cutarui spita sau reconstructia cutaror monumente sau constructia primelor case… e o practica veche si ar mai atrge si remitentele dinspe consum si imobile in proiecte cu impact si cuantificabile. uite aici e guvernare corporativa in sensul direct – functionarul are obligationarii, in fata carora trebuie sa raporteze si caroratrebuie sa le plateasca dobanda… aproape snd, contract social, blin…

  • Zenu says:

   Foarte bună ideea. Autorităţile publice locale chiar au un rol imens în această privinţă. La această temă îmi aduc aminte ce-am văzut în Londra: un mini-parc de distracţii pentru copii, în faţa căruia scria negru pe alb “Acest parc este realizat din banii adunaţi din loteria organizată de municipalitate”. Simplu şi frumos. Şi nu e adevărat că nu există bani.

   Ia situaţia din transporturi. Estimativ, posesorii de autovehicole cheltuie anual 2 mlrd. de lei pentru reparaţia acestora. Ei nu s-ar supăra să cotizeze pentru drumuri mai bune care le-ar diminua cheltuielile de menţionere. Relaţia cost-beneficiu este în mod clar în favoarea reparării drumurilor şi nu a maşinilor. Iaca şi dividende în cazul implementări. 🙂

 2. Dan says:

  genial! un articol de nota 10! mai ales sfirsitul – este sugestiv si te pune pe ganduri.

 3. Octav says:

  Ideea este buna numai ca aici trebuie de luat in consideratie nivelul de incredere al populatiei fata de orice conducere (mai ales dupa guvernarea AIE). Va asigur ca daca acest lucru era initiat cind la conducere abia venise AIE – rezultatul ar fi fost destul de bun, acum cind lumea s-a cam dezamagit………putin probabil sa ia foc ideea…….

 4. ruslan says:

  Amintiva de bonurile patrimoniale. Oare nu a fost ceva asemantor cu cumpararea de actii, numai ca cine primeste acum dividente? Citi istoria fondului de investitii EuropaTrust care oamenii au varsat multe bonuri …

  • Zenu says:

   Îmi amintesc. Eram student. Am schimbat vauchere pe bonuri patrimoniale la Nord-Invest. Le-am rătăcit. Nord-Invest s-a rătăcit înainte de a rătăci eu hârtiile. Dar ideea nu este de a mai face un fond. Ideea e că deja suntem acţionari ai statului Republica Moldova din moment ce achităm taxe. Şi e cazul să ne gândim la dividende.

 5. Antonescu says:

  Bravo, ai descoperit apa calda! De mult timp statul emite obligatiuni si exista, si forma de asociere pe proiecte de anvergura (infrastructura cel mai des) numite public – privat! E bine ca ai citit o carte, dar si mai bine e cand citesti mai multe 😉

 6. Eugeniu Graur says:

  Ma gandeam si eu la o asemenea practica. De ce sa nu se transforme Moldtelecomul, care doresc politicienii nostri sa-l supuna privatizarii, in Societate pe Actiuni deschis, iar toti abonatii la internet si telefonie, sa obtina pachete de actiuni proportional cu sumele care le achita anual pentru servicii. Sa fie stabilite prin lege restrictii la procurarea actiunilor, astfel incat sa nu fie posibil ca anumite grupuri sa puna stapanire si sa detina controlul asupra pachetului de control, astfel incat compania sa devina una publica, detinuta de cetatenii acestei tari, astfel li s-ar compensa si lor costurile tranzitiei. E doar una din ideile care pot fi implementate pentru a scoate din impas cetatenii simpli din RM.

 7. Eugeniu Graur says:

  Cu alte companii, ca metalferos, si alte monopoluri de stat, ar trebui de procedat la fel, si nu de cedat strainilor, ca ramanem robi in propria tara.

 8. Antonescu says:

  Pe madrizen am citit unul si mi-a fost de ajuns. El scrie pentru Eugeniu Graur, asa ca nu mersi!

 9. Eugeniu Graur says:

  to Antonescu:
  Sa citesti, de fapt, uneori, nu inseamna prea multe…

 10. DeepThroat says:

  Hai sa zicem ca primaria/primarul ar mai avea un grad anumit de credibilitate si oricum, odata si odata trebuie sa uitam de intercapital, adica sa asumam greseala si sa mergem mai departe. Fara piata de capital nu va fi acces la finantare la preturi rezonabile, iar business-ul va ramane prizonierul bancilor si a modelului de profit obtinut peste noapte si la marje care pornesc de la 100% sau… deloc, cam cum e la noi acum… Zenu, ce zice prioritatea cu maritatul intre finante si business? Cineva spunea mai sus ca statul demult emite obligatiuni – unde-s ele? HVS-urile au devenit un fel de haleava pt banci, un venit garantat care le acopera inflatia, preferabil imprumuturilor catre afaceri mici, care din pacate mai comporta si riscuri… In schimb primarul e suficient de nebun ca sa se aventureze intr-o emisiune de obligatiuni municipale, asa cum a facut si cu prima casa… Si ce, parca merge…. Parerea mea e ca acum avem nevoie mai mult ca de orice altceva de exemple de succes, de bun simt si corectitudine… Care sa dureze cel putin cativa ani, pana se obisnuieste lumea cu normalitatea, ca vanzatorii vor avea filtre dewberry daca le anunta in vanzare…

 11. buburuz says:

  Oooooo…. ce descoperire…. da stiai ca pamintul sa invirteste in jurul soarelui?

  si super propunerea ca statul sa fie un srl are vreo suta de ani. baga in google “Государство как акционерное общество” si vei vedea singur…