July 19, 2011 5

Moldova există!

By in idei

Există: şapte minuni ale lumii; şapte culori ale curcubeului; şapte zile pe săptămână; cei şapte magnifici; cei şapte samurai.

Acum există şapte priorităţi pentru dezvoltare. Sunt anunţate de Guvern. Derivă din constrângerile critice pentru creşterea economică. Sunt complementate de priorităţi fierbinţi de pe agenda de integrare europeană. Sunt reforme în măsură să producă un impact asupra sistemului. Iată-le-s:

În anul 2020 Republica Moldova va fi o altă ţară. Tinerii vor avea joburi. Şoferii vor repara mai rar autovehicolele. Banii se vor mărita cu afacerile. Sectorul public va fi business-friendly. Pensiile vor fi decente. Nota de plată pentru energia consumată va fi rezonabilă. Problemele se vor hotărî în instanţe în termeni utili. Însă există un însă.

Pentru ca să ajungem la destinaţie avem nevoie de o foaie de drum. O hartă care să marcheze etapele cheie de pe traseu. O trusă cu echipamentul necesar. O listă de provizii. Călătoria o să dureze nouă ani.

Da, da… Ştiu că eşti sceptic. Atâţia s-au pornit, nimeni n-a ajuns. Încrederea în capacitatea guvernelor de a ţine pasul reformelor e zdruncinată. Dar cui îi este uşor în ziua de azi? Şi decât să umblăm brambura mai bine să avem o ţintă.

Guvernul vrea să punem ţara la cale împreună. Eu zic că amu-i amu.

Discuţiile pe marginea celor 7 au loc aici. Foc la ghete!


Tags: , , ,

5 Responses to “Moldova există!”

 1. Nicolae B. says:

  Sugestivă foto, să înţeleg că în spatele la toate stau: curs valutar USD, curs valutar EURO şi lei, lei, lei… 🙂
  Nu vreau să fiu sceptic sau oftigos, însă cînd văd aşa acţiuni de iluminare a “prostimii”, de genul “consultaţiilor cu societate civilă” pe care le-a avut intens premierul în ultima perioadă te face să te convingi că aparatul de stat, sporadic, pe lîngă marele trebuinţe şi interese pe care le are, îşi mai aminteşte şi de actul de guvernare care de atîtea ori se limiteaza la oarecare constatări, strategii, programe şi planuri, dar care în cel mai bun caz se fac pentru a le umple cu bife frumos trasate şi mediatizate.
  Cu lista sunt de acord, însă la capul listei aş pune – reforma aparatului de stat (în primul rînd a executivului, că RAPC nu prea s-a soldat cu ceva palpabil şi nici nu pot să mă pronunţ pozitiv asupra raportului şi expertizei în sine) şi reforma în justiţie. Dar să fie făcute nu pe foaie şi nu pentru ochii UE, BM, FMI şi alţii.

 2. Zenu says:

  De acord, Nicolae. Ai tot dreptul să fii sceptic. M-aş mira dacă nu ai fi :). Nici eu nu m-aş aventura să fiu purtător de steag. Guvernul să-l poarte. Iar implementarea e decisivă. Că de la gură până la fapte… Dar foarte des un plan nechibzuit te poate teleporta pe o pistă eronată. La moment e vorba de plan.

  …cu reforma APC. Eu nu aş pune-o în capul listei. Măcar şi din simplul motiv că ea s-a aflat acolo din 2008. Coordonarea politicilor, evaluarea impactului, planul consolidat de acţiuni, reorganizarea APC în organe abilitate să facă politici şi altele care să le implementeze – sunt suficient de palpabile. Nu sunt prea vizibile, dar este more or less clar ce avem de făcut. Mai la concret, vine din urmă reforma sistemului de salarizare bazat pe evaluarea performanţelor funcţionarilor publici.

  O zonă relativ virgină sunt serviciile publice ineficiente care sug sângele cetăţenilor şi a oamenilor de afaceri. Aici se prevede ca e-transformarea (parte din reforma APC) să garanteze succesul pe dimeniunea Business cu reguli clare de joc. Altceva ce ar mai fi pe conţinut?

 3. vladimir b. says:

  Înălţătoare perspectivă, mai rămîne să mai şi credem în ea! Să năzuim către acolo.

 4. Iurie says:

  Sa le spunem la lucruri pe nume. Dimensiunea economica nu exista decit in oameni. Mobilizarea spritului si dorinta de a invinge sunt cruciale pentru o reusita. Pe de alta parte, Moldova se afla “la mizat” de la bun inceput, destul de mica si insuficient de importanta ca sa fie interesanta decit in calitate de poligon pentru anumite manevre ale fortelor mai mari. Lipsa de resurse ar fi trebuit sa fie compensata cu o prezenta de spirit si o coeziune sociala – de unde! Dupa exaltarea determinata de “schimbarea la fata”, fara lideri si instrumente de navigare, lasati de izbeliste de occidentul satisfacut ca a dat jos “Ursul” si a dobindit balticii si restul, noi ne-am pomenit unul la unul cu viata. Ce a urmat- “grabi nagrablenoie”. Unde suntem – intr-o constipatie spirituala acuta. Aceste “sapte cani in palma si-n ulcior” suna aproape ca o mantra. Apropo, “saptele” vine de la Babiloneni, sugestiv, nu! Ramine sa o repetam ca pe Harre Crisna si poate se intimpla ceva. Problema este ca atita timp cit “etajul de sus” nu crede in aceasta, sperind in desert ca noi mai suntem capabili sa consumam seansuri de psihoterapie colectiva, nu iese nimic. Dar “etajul de sus” are alte obiective – quod licet jovi, non licet bovi. Figuri, lideri, Gandi, Valensa, iata de ce avem nevoie. Mare nevoie.

 5. Analogia cu 7 minuni este sugestiva dar dum spiro spero. Tre de facut ceva ca….dam evalutia peste cap.