July 24, 2011 5

Leviathanul în acţiune

By in idei

Statul este Leviathanul lui Hobbes. O balenă uriaşă care pluteşte în apele învolburate ale globalizării. O balenă care face sau nu face treabă în dependenţă de forţa maxilarelor, cantitatea asimilată de plancton şi capacitatea de digestie a stomacului. Parlamentul, Guvernul şi sistemul judiciar sunt ipostazele Leviathanului. Să ne gândim la Guvern.

Investit de Parlament în baza unui program de guvernare, care nu este altceva decât modalitatea în care balena îşi îchipuie că va face faţă promisiunilor electorale, Guvernul îşi schiţează un plan de acţiuni. În patru ani care corespund unei perioade normale de mandat guvernamental, balena trebuie să cureţe oceanul de promisiuni care este parcelat în 12 sectoare: 1. edificarea statului de drept; 2. politici economice şi financiare; 3. administraţie responsabilă şi eficientă; 4. politică externă; 5. reintegrarea ţării; 6. educaţie şi cercetare; 7. sănătatea populaţiei; 8. politici sociale; 9. integrarea minorităţilor naţionale; 10. cultura; 11. politici de tineret şi sport; 12. protecţia mediului.

Fiecare parcelă este sub-divizată în loturi de mărime digerabilă. Unele loturi se împart în mai multe ţoluri. Depinde de mărimea valurilor. Pe fiecare din loturi stă scris cu majuscule: OBIECTIVE. Sub obiective stă scris cu miniscule: acţiuni prioritare. Să ne gândim la implementare.

Pentru a face faţă sarcinii asumate, balena îşi face o listă de to do-uri. Le-am numărat. Sunt 1012 acţiuni. La fiecare 3 luni de zile, balena se uită în catastif să vadă cum stăm cu implementarea. Cu scârţ, dar procesul continuă. La situaţia de la finele trimestrului I, apele oceanice care rămân în urma balenei sunt imaculate în proporţie de 1%. Vestea bună este că 18% sunt în curs de imaculare. Iar procesul continuă. N-ai ce spune – jobul balenei nu este unul uşor.

Vă spun această poveste ca să nu ne facem iluzii deşarte. Uneori ne apucă dorul de o nouă strategie. Uneori ne oripilăm din cauza faptului că Guvernul bate apa-n piuă pe anumite parcele. Uneori suntem seduşi de ideea că, dacă ar veni vreo câteva minţi luminate de la Europa să ne spună ce să facem, lucrurile ar merge strună. Vestea proastă: nu ar merge. Abilitatea guvernului de a îndeplini promisiunile ţine de capacitatea birocraţiei de a formula, implementa, monitoriza şi evalua politici.

Ăsta-i jobul balenei. Nu e uşor.


Tags: , , , ,

5 Responses to “Leviathanul în acţiune”

 1. Sorin, bine că ai schițat balena, se pare că actul de dejecție a apei este redat în rusă fonetic ca: пшик. Cam asta face și Guv.

  • Zenu says:

   Daa… Eu am vrut din havuz să iasă libertatea, democraţia şi bunăstarea, dar se pare că-i prea devreme pentru acest deziderat. Cele trei rămân ascunse în stomacul balenei.

 2. editorcassh says:

  Tot timpul spus frumos, şi parcă convingător. Însă nu simt pe pielea mea nimic din ceea ce a făcut/face Guvernul RM.

  • Zenu says:

   E prea subtil Guvernul nostru ca să-l simţi pe piele. Şi-i aiurea la capitolul comunicare. Uneori face şi nu ştie ce face. Se exprimă cam greoi. Dar câte ceva totuşi face.

 3. buburuz says:

  statul e balena? nu prea cred……. balena e un animal tare simpatic. iar statul e cel mai gretos parazit care suge si suge si suge