October 19, 2011 5

Country Ownership

By in idei

Cu Moldova în 2020 deja ştii cum e: măsluieşti şapte rotiţe ruginite de neglijenţă şi carul se urneşte mai iute din loc. Toate bune şi frumoase doar că… Doar că apar noi clienţi care se cer în căruţă. Pe cartea lor de vizită scrie aşa:

MAINSTREAMING

Mă uit la cartea de vizită ca animalul cornut la poarta nouă până ce nu desluşesc specialitatea.

Mainsteaming migration. OK. Cu asta mai uşor căci deja e suficient de mainstreamed. La o adică toată daravela cu schimbarea paradigmei de dezvoltare de aici porneşte. Oamenii au plecat peste mări şi ţări în căutare de apă vie, au găsit, au trimis câteva căni acasă. În certificatul de naştere a acestui model economic am băgat aşa: creştere economică bazată pe consumul alimentat de remitenţele din munca moldovenilor emigraţi peste hotarele ţării. Ţine? Ba bine că nu. Cana cu apă vie e pe jumătate plină, iar economia naţională se obişnuieşte cu ţârâita. Moldovenii emigranţi pricep repede că e mai rentabil să-ţi aduci familiile la izvor decât să transferi apă prin virament. Ideea e să schimbăm paradigma ca apa vie să curgă în Republica Moldova.

Health in Every Policy. Hm… Păi bine fraţilor, la mulţi ani cu sănătate, că-i mai scumpă, că-i mai scumpă decât toate. Mai scumpă – asta zice folclorul, nu eu. Şi e adevărat că poţi băga ocrotirea sănătăţii în fiecare politică numai că fără bani spitalele oricum nu vor fi mai bine dotate. O observaţie insaideristă făcută de specialişti. PIB-ul Moldovei este mic, iar 7% din salarii nu acoperă cheltuielile medicale, căci medicamentele, echipamentul şi medicii costă atâta cât costă. Preţuri internaţionale, PIB local. Ideea e să facem PIB-ul mai mare, merge?

Mainstreaming gender. Răspund cu întrebare la întrebare. Dacă doi oameni sunt şomeri, ne vom simţi mai bine dacă am şti că unul e bărbat şi celălalt femeie? Eu zic că ne vom simţi mai bine dacă le vom oferi locuri de muncă. Ambilor căci amândoi ne sunt dragi în egală măsură. Fifty-fifty. Parol.

Mainstreaming child protection. Îi direcţionez cu amabilitate la biroul unu. Avem copii crescuţi fără părinţi. Căci tatăl e la Moscova, iar mama e la Padova. Vrem să stea acasă alături de copiii lor. De asta schimbăm paradigma. Adică, inclusiv şi de asta.

Reintegrarea ţării. Mă scarpin la ceafă. Literalmente. Dar ţine de negocieri politice, nu? În plus, o Moldovă bine-mersi dinamică şi prosperă s-ar aseamănă mai mult cu RFG în raport cu RDG. Mai uşor de integrat. Alte idei la acest capitol nu am.

…Mai la o parte aşa, fără să pretindă loc în căruţă, stă o vecină. Pe cartea ei de vizită scrie aşa:

country ownership

Scrie cu buchii mici pe care abia de le pot desluşi. O iau de mână şi o invit în căruţă. Ea acceptă.

Of… parcă ne-am lămurit. Şi totuşi când pofteşti clienţii pe uşă afară, ei dau să intre pe fereastră:

– Ce zici de-un mainstreaming?

Country ownership.

Se lasă tăcerea. O contemplez. Şi totuşi ceva nu se leagă… Dacă îi zici omului: dacă faci ceea ce faci peste nouă ani vei avea una mie lei, iar dacă faci aşa şi aşa, vei avea 1120. Batem palma? Şi dacă azi ai 21 de vecini săraci, iar în 2020 vei avea doar 13 vecini săraci, batem palma? Omul ezită…

Apoi ştiu ce nu se leagă. Trebuie să zică omul. Moldova 2020 nu este bătută în cuie. Este deschisă pentru dezbateri publice. Inclusiv şi online. Poate aveţi idei mai bune decât cele coapte de Guvern. Vă invit să le împărtăşiţi aici.


Tags: , ,

5 Responses to “Country Ownership”

 1. Oleg Garaz says:

  Draga Madrizen,
  ce surpriza a fost sa ma regasesc in blogroll-ul tau. Insa… te rog frumos sa schimbi adresa locatiei blogului atata timp cat mi-am schimbat “resedinta” virtuala si, sincer, ma simt mult mai confortabil in noul meu habitat. Noua adresa a noului meu blog este: http://www.oleggaraz.com si ma voi bucura mult daca te voi remarca printre vizitatorii mei.

  Altfel, sper ca eshti bine, ceea ce imi doresc si mie insumi 🙂
  cu toate urarile de bine
  Oleg Garaz

  • Zenu says:

   Făcut. Plăcerea e de partea mea. „Tatuajele tatălui meu” au rupt. Și „Territoria” foarte faină.

   Numai bine!

 2. […] abordare de “vameș a căruței” a fost acceptată de Sorin Hadârcă  în articolul său “Country ownership”. Chiar dacă înțeleg bine ce a avut Sorin în vedere când spunea despre “clienții care se cer […]

 3. Sorin, vezi aici și o altă părere în continuarea aceleiași discuții: http://www.viorel.soltan.md/2011/10/19/moldova-2020-si-sanatatea/#more-298

 4. […] publicat în seria de articole, primul fiind Country ownership și al doilea Moldova 2020 și sănătatea. Publicat în Reforma sistemului sănătății. […]