January 23, 2011 6

Săgețile morții

By in film

În momentul în care apăsăm pe declanșator se întâmplă ce? Mortificăm prezentul? Sau îl conservăm pentru eternitate? Fotografia păstrează memoria timpului care nu mai există. Dar are și viața ei aparte.

Filmările în Palermo” (2008) sunt istoria unui fotograf care s-a rătăcit. Există ceva care-l face să nu mai fie întreg. Poate că apăsarea interminabilă pe butonul aparatului își lasă amprenta? Ca să fotografiezi bine, e nevoie să mai lași unele momente să-ți scape imaginea. Să trăiești adică. Să fixezi imaginile în minte, în inimă, în stomac. Uită de aparat, trăiește! Și apasă pe buton doar atunci când vezi ceva mai mult decât se vede.

Wim Wenders e un fotograf împătimit. Fotografiază mai mult locuri decât lume. Dar o face cu aceeași pasiune cu care face filme. De altfel, lucrul ăsta e clar și așa atunci când îi privești peliculele. Armonia imaginilor e irezistibilă.

Personajul nostru fotograf filmează din întâmplare ceva ce nu trebuie să fie filmat. O prezență misterioasă. Una care-l pune față în față cu ceva foarte important din viața sa. Tare mult seamănă cu personajul lui Haruki-sensei. Cel din „În căutarea oii fantastice” și „Dans, dans, dans”.

În film, ca și în roman există: un hotel, o fată, o rătăcire, o căutare, o oaie. Și niște schelete în dulap.

„Filmările din Palermo” sunt dedicate lui Michelangelo Antonioni și Ingmar Bergman. Ambii regizori au trecut de vămile văzduhului pe 30 iulie 2007. În aceiași zi. Bizar.


Tags: , , , , , ,

6 Responses to “Săgețile morții”

 1. […] Continuăm cu “Filmările din Palermo” (2008). […]

 2. editorcassh says:

  Trebuie să mă apuc şi de peliculile lui Wenders. Ai trezit interesul din mine prin secvenţa cu oaia.

 3. Zenu says:

  Aha. Un fotogaf ştie despre ce e vorba. Cum aşa subiectul să-şi ia nitam-nisam tălpăşiţa. Eşti în stare să petreci minute în şir aşteptând re-editarea momentului.

  Enjoy!

 4. […] This post was mentioned on Twitter by FOTOPRESSO, Zenu. Zenu said: Încă unul de Wim Wenders „Filmările din Palermo” (2008) » Madrizen http://ht.ly/3ICdm #film #fotografie #wimwenders […]

 5. Nicolae B. says:

  🙂 intrigat, mersi pentru impresii !

  Apropos, ceea ce in textul din post este numit “butonul camerei de luat vederi” poate fi sinonimizat cu “declanşator” 😉

  • Zenu says:

   Aha. Chiar mersi de info. Am dat să caut în niște instrucțiuni, dar mi-a fost lene. În engleză e un gen de trigger? Tot în engleză e un joc de cuvinte intrigant, shooting însemnând și împușcături și filmări în același timp.