April 10, 2012 Off

Oglindă, oglinjoară…

By in film

Antichristul ” (2009) lui Lars von Trier e un film ne-liniştitor. Şochează, bagă în sperieţi şi răscoleşte mai multe straturi de percepţie. Prima tentativă de a-l viziona a fost un rateu. N-am trecut pragul. Un accident nefericit face ca un cuplu să-şi piardă copilul. Am apăsat pe buton. Stop. Orice-ar fi să urmeze – durere, anxietate, vinovăţie, frică, coşmaruri etc., fereşte-mă de această cupă şi nu mă lăsa să beau din ea. Dar… cupa cu necaz există. Fie că apeşi pe buton, fie că nu. Ce-ar fi să aflăm şi nişte răspunsuri? Am apăsat pe buton. Play.

Ea îşi pierde miniţile de durere. El nu crede în pastile. Crede că pentru ca să se facă bine este cel mai nimerit să-şi înfrunte fricile. Desenează o piramidă. De ce te temi cel mai tare? Se teme de pădure, de o anumită pădure, una în care a vrut să meargă împreună cu copilul şi la care a renunţat. Pădurea se cheamă Eden. Eden? Grădina raiului?

Dar pădurea nu este în vârful piramidei. În vârful piramidei e altceva. Deocamdată e un semn de întrebare.

Pădurea este un mediu ostil, tulburător, ameninţător. El are parte de confruntări cu propriile sale frici. Fricile sale apar ca nişte animale totemice: o căprioară, o vulpe, o cioară. La prima vedere – frumoase; la a doua vedere – mutilate, muribunde, hâde. În natură viaţa şi moartea merg mână de mână. “Natura este biserica lui Satan” zice ea pătrunsă de valul poeziei. Ea gândeşte în metafore. El încearcă să privească lucrurile din punct de vedere raţional. Să nu pui niciodată un poet şi un psihiatru în aceiaşi cuşcă – se vor nimici unul pe altul.

Ce se află în vârful piramidei? Satan? Îl taie pe Satan. Natura? Greşit. Nu cumva chiar el? Nici asta. În vârful piramidei se află ea. Cel mai tare din toate celea ea se teme de sine, de ce ar putea să devină sau să facă, atunci când e cufundată în adâncul pădurii.

Pierderea, disperarea, durerea – toate astea sunt cartuşe care, dacă e să apeşi pe trăgaci, îl fac pe om – neom. Filmul lui Lars von Trier este împărţit în capitole, iar unul din ele se numeşte “Genocidul”. La această cotitură povestea încetează să mai fie povestea unui cuplu care şi-a pierdut copilul şi devine povestea omenirii care a fost alungată din grădina raiului. Cea mai veche profesie pe pământ nu este prostituţia, ci omuciderea. Întrebaţi-l pe Cain. Prima crimă dincoace de porţile raiului. Lars von Trier penetrează minţile oamenilor care au apăsat pe trăgaci.  Însă a explica nu înseamnă a justifica.

Ea apasă pe trăgaci. Adâncită în pădurea inconştientului, ea vede în el o oglindă care nu reflectă altceva decât propria ei anxietate. Oglindă, oglinjoară, cine este cea mai oribilă persoană din târg? Tu eşti. Şi atunci ea sparge această oglindă.


Tags:

Comments are closed.