April 17, 2011 Off

Karma noastră cea de toate zilele

By in film

Unchiul Boonme își aduce aminte de viețile sale anterioare. Asta-i foarte drăguț din partea lui. E cu ficatul stricat, e pe pat de moarte și, bineînțles, se pregătește să intre „în formă” în viața de apoi.

– Tot asta… de la karma se trage… Prea mulți comuniști am ucis în viața mea.

– Păi, făceai lucrul ăsta din datorie față de națiune, îl consolează mătușa Jen.

– Și prea mulți cărăbuși am ucis…

– Păi, o făceai pentru livada de tamarinzi…

Comuniști sau cărăbuși, karma tot aia e. Filmul regizorului thailandez zis (spre uimirea limbii) Apichatpong Weerasethakul este țesut cu ațe budiste. La ferma unchiului Boonmee apar fantomele soției sale decedate și a fiului care a fost atras de spiritele junglei și a rămas să viețuiască cu ele, transformându-se într-o maimuță neagră. Fantomele stau la masă cu cei vii, se uită prin albume cu poze. Zicea un comentator acolo că Maimuța Fantomă e alegoria comunismului de care s-a simțit ispitit feciorul lui Boonmee. Nu știu, nu știu… Mie îmi amintește de un experiment social, când în mijlocul unui teren de baschet este plasată o gorilă neagră. Spectatorii sunt rugați să numere pasele, astfel încât, captivați de sarcina trasată, nimeni nu bagă în seamă gorila. Am citit despre acest experiment într-un articol din Snob. Incredibil, nu? Câte lucruri trec pe lângă noi, cei școliți să privim în altă parte…

Și filmul lui Weerasethakul tot incredibil e. Incredibil de codificat. Imposibil de descifrat.

Normal că în fragedă tinerețe am flirtat cu budismul. Mergeam în tren cu o Mică enciclopedie budistă de culoare portocalie pe post de tovarăș de drum. Ia acolo Hinayana, ia Mahayana, vezi tu lamaism, vezi-l pe Avalokiteșvara, învață Panchatantra, practică zenul, râvnește nirvana și lămurește-te cu karma.

Lăsându-l pe Unchiul Boonmee la o parte, chestia asta karmică mi se pare un cul-de-sac. Un dead end. O fundătură. Ei și-am constatat că tot ce ni se întâmplă are legătură cu karma. Mai departe ce facem? O îmbunătățim. Facem bine. În cele din urmă, nu totul se reduce la asta? Bine faci, bine găsești. Numai că uneori buba e că nu prea găsești. Binele, carevasăzică. Și atunci stai și te minunezi – să se fi tras din viețile anterioare? N-ai ucis cărăbuși, nu te-ai atins de comuniști. Euphemistically speaking. O fi ceva genetic?

Karma e o chestie care să ne țină cuminți. Inclusiv și atunci când barosanii calcă pe greble. Ca să nu ne enervăm. Dzeu o să-i răsplătească, zic amărăștenii noștri. Karma o să-i ajungă din urmă, zice thailandezul nostru.

John Lennon zice că it’s up to you. Mai bine așa.

P.S. Da ții minte gorila neagră din Mulholland Dr. (2001)? Toto je.


Tags: , , , , ,

Comments are closed.