January 29, 2011 4

Dovada

By in film

7.08. M-am trezit fără deșteptător. Ceva am visat, nu mai țin minte… Deci mă scol. Pun cafeaua, iau niște curmale. Deschid televizorul.

Privesc Alice in den Städten (1974) de Wim Wenders. Prima parte din trilogia on the road. Toate lumea caută ceva sau pe cineva. Bărbatul face poze ca să aibă dovezi că există. Femeia și-a pierdut bărbatul (altul decât cel rătăcit). Fetița și-a rătăcit mama, da-da, pe cea care și-a pierdut bărbatul, dar și-a adus aminte că are o bunică. Numai că tot ce știe despre bunică este imaginea casei în care a locuit cândva. Dovada! Dar care-i dovada existenței atunci când te rătăcești tu singur? Cogito? Fleacuri. Și în genere, ce înseamnă a te rătăci?

Îmi imaginez următorul dialog care chipurile are loc la comisariatul de poliție:

– Am pierdut un lucru.

– Numele, prenumele.

– Asta și-i chestia. Numele și prenumele le cunosc, însă purtătorul lor e cel care s-a rătăcit.

– ??

– Nu mă mai regăsesc în lucrurile care mă înconjoară. Amintirile, circumstanțele, dorințele… parcă-s ale mele, dar parcă există separat de mine.

– Ascultă, amice, noi aici nu suntem în Secția Probleme Existențiale, dar am să încerc să te ajut. Când e ultima oară când… ăă… nu te simțeai rătăcit?

– Nu țin minte. Când eram copil poate…

– Hm… Complicată chestie. Ai careva indicii? Care a fost ultima ta dorință adevărată?

– ??

– Concentrează-te. Dorințele sunt foarte importante.

– Cum?

– Dacă știi ce dorești cu adevărat, știi cine ești. Exersează. Vrei un ceai, o cafea?

– Nu știu.

– Ei vezi, n-o știi nici pe asta. Dar de aici începe totul. De la a ști dacă vrei ceai sau cafea. Apoi tre să știi dacă o vrei cu zahăr sau fără. Cu lapte sau fără.

– Vreau cea mai bună cafea cu putință.

– Se rezolvă. Întâmplător, mă pricep foarte bine la asta.

Ei și așa mai departe. Numai că relazează-te. Toată lumea caută pe cineva sau ceva. Unii sunt pe urmele oii fantastice. Alții caută o persoană după o hartă arsă. Alții, în general, petrec toată viața pe drum. Numai că „Alice și orașele” e doar începutul trilogiei. Vorbim după ce privesc Mișcarea greșită (1975) și În cursul timpului (1976).


Tags: , , ,

4 Responses to “Dovada”

 1. editorcassh says:

  aştept continuarea. a, încă ceva, cam politicos pentru secţia Probleme Existențiale a Comisariatului de Poliție Ciocana 🙂

  • Zenu says:

   Aha. Mă gândeam să-l schimb pe polițist pe un detectiv privat gen Marlowe, dar las’ să aibă și oamenii iștea un etalon de calitate. 😉

 2. editorcassh says:

  iată şi ruşii au trecut la poliţie) oficial de pe 1 martie 2011

  • Zenu says:

   Mda… tre de revăzut rima, de redactat manualele şcolare. Numai merge Deadea Stiopa из отделенья, da cum mergea!..

   Он идёт из отделенья,
   И какой-то пионер
   Рот раскрыл от изумленья:
   “Вот так ми-ли-ци-о-нер!”