February 5, 2011 2

Stan & Metro

By in eseuri

Hei, nu așteptați de la acest text o analiză funcțională. Că nu e. Despre standardele europene am să tac chitic. Nu știu care-s ele. Știu doar că-s o vacă sacră: simbol al existenței noastre, fascinante și, în egală măsură, inutile.

Să-ți zic de filozofia standardizării.

Standardizare e un domn cu multe buzunare. Toate-s numerotate, toate aranjate într-o anumită ordine. La prima vedere Dl Standardizare e dezgustător. În el nu există viață. E un palton cu buzunare. Funcția lui e la fel de abjectă: să taie picioare și capete, să lungească gâturi. E Procust. Nimic nu-l sperie mai tare decât obiectele care nu se conformează anumitor cerințe. Dacă nu încap în vreunul din buzunare sunt de aruncat la gunoi. Și logica lui e limpede – lucrurile standardizate sunt transportabile, vandabile, etichetabile, trasabile. Sunt ușor de mânuit. Pot fi prelucrate în serie. Nu cer customized approach. Idealul Dlui Standardizare e rețeaua McDonalds: 17 articole pe meniu, toate identice ca mărime, gust și ambalaj. Operations management are sens cu astfel de chestii.

Dar există o problemă: în aceste lucruri nu există viață. Viața nu încape în cutiuțe. Un vin de calitate e ingredientul soarelui, muncii, căldurii, dispoziției, pasiunii. O să-mi zici că și vinul e etichetabil? E. Dar nu și cel care-l torni din butoi într-o companie perfectă.

Însă Dl Standardizare a avut o copilărie fericită. Pentru asta sunt tentat să-i iert pedanteriile. Când era mic, Dl Standardizare colecționa timbre. Monede. Cărți poștale. Fluturi. Flori. Discuri. Cărţi. Le aranja după țări. După ani. Stan cel Mic făcea orânduiala lumii, căci cum altfel era cu putinţă să treacă prin sine această imensitate? Teribil de frumoasă. Sfâşietor de tristă. Incomprehensibil de mare. Stan nu mergea cu bicicleta. Universul lui Stan era Kunstkamera. În ea, Stan era rege şi zeu şi adam.

Doamna Metrologie e o riglă. Nu are principii şi valori, fiind ea însăşi o măsură a principilor şi a valorilor. Nu a avut o copilărie fericită. A măsurat, a măsurat, a măsurat. Pe urmă l-a întâlnit pe Stan.

Anapoda pereche, Dl Standardizare şi Dna Metrologie, dar formează un cuplu perfect. Yin şi Yang. Два сапога – пара.

Doar asta am avut de declarat despre standardizare şi metrologie.


Tags: , , ,

2 Responses to “Stan & Metro”

  1. Vitalie V says:

    Dl Standardizare şi Dna Metrologie…
    Bony and Clyde? I will stadardize you suna mai corect semantic decit I’ll kill you…who’s next?