July 21, 2009 8

Umorul în serviciul libertăţii

By in digresiuni

O democraţie sănătoasă este una care poate să râdă. În acest sens, regret foarte mult absenţa unei Cronicuţe pe canalele moldoveneşti de televiziune. Aceasta m-ar fi determinat să deschid televizorul (să-l “aprind” pe moldoveneşte) ca să urmăresc, să zicem, Planeta Moldova la Moldova 1. Este visul meu şi sunt sigur că odată şi odată o să se realizeze.

În PAS cu lumea!

În PAS cu lumea!

Între timp suntem inhibaţi de tabuuri din cele mai ridicole. Am stors câte o lacrimă la moartea lui Brejnev şi am fost educaţi să ne temem de capitalism. Acum ascultăm cu gravitate dezbaterile electorale ştiind pe dinainte răspunsurile candidaţilor electorali. Suntem vigilenţi la eventualii trădători. Îngheţăm în momentul când anticipăm o întrebare-capcană, pe care alesul nostru o evită printr-un dribling demn de gheata lui Cristiano Ronaldo. Răsuflăm uşuraţi. Huu…

Îmi pare rău, dar unionismul este în continuare un tabu. La fel ca şi soluţiile pentru îngheţatul conflict nistrean.

Prin urmare, nu-mi rămâne decât să regret absenţa unui Huidu şi a unui Găinuşă care să aprecize la justa valoare eleganţa frazei rostite de exponentul partidului de guvernământ:

…În momentul când colegii noştri au provocat alegeri anticipate…

(Cât consens şi spirit de colegialitate). Sau tot acolo:

Toţi trădătorii ţării de la Ştefan cel Mare încoace…

(Ştefan cel Mare? Trădător??? Hm… e adevărat că a închinat ţara la turci, dar chiar aşa să-l numim pe Atletul Creştinătăţii?)

Din cauza unei glume, eroul romanului cu denumirea respectivă de Milan Kundera ajunge disident. În a sa Carte a râsului şi a uitării, îngerii, încercând să imite râsul au inventat plânsul. Râsul este definiţia practică a libertăţii.

În Numele Trandafirului de Umberto Eco intriga se desfăşoară în jurul tratatului Despre comedie scris de Aristotel. Îţi dai seama că mafioţii nu râd niciodată?

Europa n-a prea înghiţit "Entropa"

Europa n-a prea înghiţit "Entropa"

Încurajaţi de acest spirit democratic şi liber-cugetător, am lansat pe Clubul IDEA o campanie electorală alternativă. Fiecare este în drept să-şi înregistreze propriul partid ficţional şi şi-l promoveze după cum îl duce capul. În spirit zen am propus Partidul Anarho-Sindicalist – tribut modest lui Subcomandante Marcos, Slavoj Zizek şi Noam Chomsky pe care îi admir. Te îndemn să mă susţii ;).

P.S. Un test greu pentru snobismul european a fost sculptura creată de un grup de artişti cehi. Se cheamă Entropa şi a cauzat multă zarvă la Bruxelles.

Interesant, Moldova va susţine testul umorului?


Tags: , , , , , , , , , , ,

8 Responses to “Umorul în serviciul libertăţii”

 1. Veronica says:

  Votez Partidul Stingacilor 🙂

 2. Dorin says:

  Aş zice că Moldova susţine, zi de zi, testul umorului. Se poate altfel, cu atîţia comici în fruntea ţării? Dacă s-ar face o antologie a perlelor guvernanţilor care ne au, ar avea mai multe volume decît Britannica. Să ne amintim măcar de “centrul de nucleu” din speech-ul scremut de tovarăşul (ca)calin la inaugurarea defunctului parlament.

  • Zenu says:

   Ai perfectă dreptate. Tocmai am sesizat rădăcina suspect de comună a cuvintelor comic, comediant şi… comunist.

 3. alex says:

  Lista Electorala si Imnul Partidului! Mai avem nevoie si de iarba! Votati PEPE!!!! http://alexlebedev27.wordpress.com/2009/07/23/mai-avem-nevoie-si-de-iarba-votati-pepe/

 4. […] campanii este de a revigora scenă politică virtuală prin promovarea cumătrismului, a păcii, a anarho-sindicalismului sau prin reiterarea doctrinei “verzi” (la pătrat).. […]

 5. Dorin says:

  Mai sînt şi multele comitete. Şi neuitatul nostru combicorm (kombikorm) de toate zilele. Vedea-i-am cu comoţie, intraţi în comă şi noi comîndîndu-i…

 6. Vitalie says:

  Aş vrea să intru în partid =)
  Aştept detalii pe Y! Mess: Black_Angel_White_Tiger

  • Zenu says:

   Mă bucur că nu te laşi descurajat de faptul că anarho-sindicaliştii nu au trecut pragul electoral pentru a intra în Parlamentul Virtual. Consilidăm opoziţia extra-parlamentară, deci?