January 9, 2013 1

Tăcerea mieilor

By in digresiuni

Șapte inși se duc la vânătoare și se întorc doar șase. Cu prezumția de nevinovăție. Ne facem că nu s-a întâmplat nimic, zic ei, și poate ne-or crede pe cuvânt. Oamenii se vor lua cu sărbătorile și împreună vom da uitării această matematică deșănțată ca pe o halucinație urâcioasă. Cu siguranță că nu vom avea coșmaruri la noapte. Vom merge la birou mâine. Ca de obicei, în serviciul poporului. Vom respinge acuzațiile false. Căci suntem oameni serioși. Cu pușcă de vânătoare.

Ispășirea pedepsei e opțională. Mocanu a încurcat ițele. Ce-i de făcut? Au tras la sorți ca să-l determine pe țapul ispășitor? Au deliberat la lumina focului din vatră cu un pahar de coniac în mână alegându-l pe cel mai slab? Au stat întinși pe blana iepurelui proaspăt vânat? Iepurele e vinovatul.

O fi abuzat grosolan Mocanu de prezumția de nevinovăție, dar n-a murit nimeni urmare a acestor acuzații. Pe când la vânătoare s-a produs o crimă. Respingerea acuzațiilor e țesută cu ațe albe. A fost sau n-a fost Zubco la vânătoare? Dacă n-a făcut-o el, atunci cine? Șapte minus unu fac șase, atâta matematică tre să știe și juriștii, nu? Chiar dacă-s procurori. De ce „vinovatul” este găsit „vinovat” numai după ce Mocanu a vorbit? De la 23 decembrie până la 7 ianuarie au trecut două săptămâni. Victima a fost îngopată, familia îndurerată.

Presupun că Procurorul știe cum se produce actul justiției. Sau știe doar cum nu se produce actul justiției?

Prea multe întrebări pentru a țară atât de mică și cu ambiții atât de europene. Demisia lui Zubco este necesară, chiar dacă nu el a fost cel care a tras. Măcar și pentru aceste două săptămâni de tăcere. Nu e o chestiune care poate fi subiectul negocierilor în cadrul Alianței care nu cumva să se rupă aceasta în fața unor perspective clare de asociere. Tot la lumina focului din vatră cu un pahar de coniac în mână alegându-l pe cel mai slab?

Dacă au fost șapte inși la vânătoare și s-au întors șase, asta înseamnă că cel puțin unul tre să meargă la pușcărie. Nu cel mai slab. Cel care a tras.


Tags: , ,

One Response to “Tăcerea mieilor”

  1. […] Sursa: madrizen.com […]