August 16, 2011 Off

Soluţii imediate

By in digresiuni

Ioane, am nevoie urgentă de Fănică pentru un studiu de caz. Îl iau cu împrumut pentru această postare. Ţi-l dau înapoi imediat după.

Datele problemei sunt următoarele. Fănică are nevoie de un acoperiş. Adică vrea să-şi facă o casă. De ce şi pentru ce e treaba lui Fănică. El are trei opţiuni. Opţiunile se numesc Nif Nif, Nuf Nuf şi Naf Naf. Vă amintesc în ce constau aceste opţiuni:

  1. Nif Nif a vrut soluţii imediate. Ca material de construcţie a folosit ciocleji şi paie. Casa a fost gata în 10 minute.
  2. Nuf Nuf era şi el grăbit. Dar s-a priceput să folosească materiale mai durabile. A făcut casa din tablă. Casa a fost gata într-o oră.
  3. Naf Naf s-a gândit strategic. El a cântărit în minte la ce-i trebuie lui casă şi a estimat costurile materialelor de construcţie. “Casa mea e cetatea mea” a hotărât Naf Naf care era un purcel de sorginte anglo-saxonă. A făcut casa din piatră. Casa a fost gata într-o săptămână.

Cunoaştem happy-end-ul acestei geniale poveşti. A venit Lupul şi a suflat. Casa lui Nif Nif a picat într-un minut. Cea a lui Nuf Nuf a picat în 10 minute. Casa lui Naf Naf a rezistat. Nif Nif şi Nuf Nuf s-au mutat la Naf Naf.

Întrebare: Ce să facă Fănică dacă vrea soluţii imediate care să fie totodată durabile?

În timp ce rezolvaţi această problemă am să vă zic despre Moldova 2020. Da, este un masterplan pentru Moldova. Nu, nu oferă soluţii imediate. Nu, nu este copiată din strategii europene. Da, porneşte de la o analiză riguroasă a problemei. Buba cea mare a fost identificată în acest document. Nu, nu este posibil să ne trezim din somn într-o ţară mai bună. Pentru aceasta trebuie de muncit. Da, e posibil ca în 2020 să trăim într-o ţară mai bună. În afară de materiale de construcţie şi o bună planificare strategică pentru aceasta e nevoie şi de un dram de credinţă. Ar fi perfect ca Nif Nif, Nuf Nuf şi Naf Naf să facă casa împreună. Însă acest lucru nu este posibil din motive tehnice. Punct.


Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.