December 15, 2011 Off

Şi dacă UE nu e?

By in digresiuni

Dacă UE nu e, nimic nu e… Ei, asta aşa, parafrazându-l pe Marin Preda. Deşi dânsul trata despre iubire. Care dacă nu e, ştiţi cum e. Însă, parafrazându-l de astă dată pe unul din cei trei muşchetari, UE nu e doamnă, prin urmare discuţia nu va fi despre iubire. (Ştiţi voi, în fragmentul cu invitaţia de a juca şah la cardinal acasă). Deci.

Noi, moldovenii, pe de o parte, depunem eforturi supraomeneşti ca să ne apropiem de UE. Electoratul stă în aşteptarea regimului liberalizat de vize, a biletelor de avion low-cost şi a statutului de membru al Uniunii Europene. Contract semnat şi parafat. Ei, europenii, pe de altă parte, discută amical cu noi, alimentându-ne speranţele, însă fără ca să promită nimic. Uşa rămâne în continuare nici deschisă, nici închisă. More for more şiless for less după cum a fost anunţat de însuşi Füle.

Logica e simplă. Discuţia se produce între noi şi birocraţii de la Bruxelles. Ei ne arată cele 10 porunci europene şi spun că dacă ne conformăm cu toate zece, putem spera la intrarea în rai. Din păcate însă, porţile raiului sunt păzite de către deputaţii din parlamentele statelor membre ale UE, care nu prea au şanse să încaseze voturi suplimentare dacă manifestă simpatie faţă de potenţialii emigranţi din Republica Moldova sau dacă aduc vorba despre lărgirea spre est a Uniunii Europene.

Nimeni nu stă să pună la socoteală faptul că suntem moldoveni de treabă, de neam răzeşesc, căci Europa s-a ars suficient de tare pe seama grecilor, italienilor, portughezilor şi a irlandezilor. Iar Spania atârnă deasupra capetelor ca sabia lui Damocle. În momentul de faţă este anunţat un concurs pentru cel mai bun plan de scăpare din zona euro. Valoarea premiului este de 250 mii lire sterline.  Aplicaţi, nu vă ruşinaţi. Paradoxal, dar o problemă crâncenă a Uniunii Europene este democraţia. Guvernare europeană există, popor european – ba! În aceste condiţii, francezilor, danezilor, nemţilor şi olandezilor li se acreşte numai de la punerea în dezbatere a viitorului pan-european darămite aducerea pe Pământul Făgăduinţei a unor populaţii problematice din est. Şi e păcat, căci libera circulaţie a oamenilor, mărfurilor şi a capitalului a fost şi rămâne a fi o idee pe cinste!

C’est la vie! Să ne lăsăm păgubaşi? Să căutăm norocul în altă parte? Nici aşa nu e bine. După mine este momentul să fim serioşi şi să ne punem întrebarea: dar de ce vrem cu tot dinandinsul în UE? Pentru că acolo e bine. Şi dacă intrăm, înseamnă că ne mutăm în Viena? Ba bine că nu. Atunci? Atunci aducem Europa la noi acasă. Cu studii relevante pentru carieră. Cu drumuri bune, oriune. Cu finanţe accesibile şi ieftine. Cu reguli clare de joc pentru business. Cu sistem de pensii echitabil şi sustenabil. Cu energie furnizată sigur şi utilizată eficient. Cu justiţie responsabilă şi incoruptibilă.  Doar asta vrem de fapt.


Tags: ,

Comments are closed.