December 17, 2009 4

Să mori de râs la propriu şi la figurat

By in digresiuni

Dincolo de calitățile artistice a filmului lui Pavel Lunghin „Țarul” (2009) tot stau și mă gândesc dacă credința realmente oferă soluții în așa situații extreme. Mucenicia este un bun deficitar și, pe alocuri, o sabie cu două tăișuri. Găsim în figura lui Ivan o persoană profund relioasă. El se căiește tot atât de des cât ucide. Prin urmare, despotismul și căința pot conviețui foarte bine sub aceiași cămașă.

Poate că râsul totuși e o armă mai bună.

În „Numele trandafirului” era unul, Jorge (copiat ironic după Jorge Luis Borges), care trăgea de sforile asasine. Nu întâmplător tot el a ostracizat râsul din mănăstire. Râsul e de la diavol. În ison cu Umberto Eco, Milan Kundera în a sa „Cartea râsului și a uitării” zice că diavolul a inventat râsul. Prim simptom al libertății aka rebeliunii. Îngerii, cică, au încercat să-l imită și tot ce le-a ieșit a fost o boceală zdravănă (din astea, cu hohote). Ce știu eu despre asta.

Iată că plasticianul chinez Yue Minjun știe ce știe despre râs. Realismul cinic este curentul pe care îl reprezintă de unul singur. Să mori de râs în China comunistă e un act de eroism. Vorba românului – haz de necaz.

Convinge-te și tu:

Mai aproape de Eco & Kundera…

Mai în bătaie de joc…

Sau dur de tot – să mori de râs la propriu.

Mai mult Yue Minjun găsești pe acest blog. Cred că e în vietnameză, dar imagine vorbesc de la sine. Îți mai aduci aminte de clasicul „Viața lui Brian” (1979) din seria Monthy Python? Ador epizodul când Brian scrie pe zidurile cetății „Romans Go Home”? După care primește o lecție „dură” de gramatică latină de la un legionar care-l obligă să scrie fraza corectă de mii de ori.

E un curaj nebunesc să râzi în fața Puterii Totale, dar tot ea, puterea se prezintă într-o lumină ridicolă adunci când acuză râsul. Comedia e cea mai eficientă armă contra tiraniei. Parol!

P.S. „Cartea râsului și a uitării” stă cuminte pe polița pentru Schimb de carte din Librăria9. Ce zi e azi? Joi. Da, cred că stă încă… Păi, să nu stea degeaba!


Tags: , , , , , , ,

4 Responses to “Să mori de râs la propriu şi la figurat”

 1. Sergiu says:

  De nu am râde de “comediile” noastre de aici, ajungeam probabil să plângem… 🙂

  Nu am privit “Tarul”, dar pare a fi ceva interesant, e un subiect mai complex insa religia si perceptia acesteia intre bine sau rau.

  P.S.: am ras cu pofta la filmuletul din Monthly Python

 2. Vladimir B. says:

  În chipul încornoratului eu îl văd pe Băsescu…

  • Zenu says:

   În plan fiziognomic, cred că este o asemănare oricât de bizară pare. În plan metafizic, omul care râde sfidează sistemul totalitar (așa îl văd io), în timp ce Băsescu se pare că sfidează democrația. Deci, în plan metafizic – nu seamănă :).