June 18, 2011 2

Republica Of

By in digresiuni

Postarea asta e despre nimic. Un joc de cuvinte. Am schimbat cu locul cuvintele din sintagma Republic of Moldova și mi-a ieșit: Moldova, Republica Of. Am adăugat un „a”. Nu e o crimă. Republica Of este o etichetă bunicică pentru țărișoara noastră cu spiritele ei deznădăjduite. Des criticăm, des acuzăm, des ne lamentăm, des punem cruce, des băgăm piciorul. Of…

În Chișinău e tare fain. Mirosul de floare de tei te înebunește. Îți vine să-l mănânci cu lingura.

În Chișinău nu avem Starbucks. Și ce? În schimb, poți servi cafea turcească, grecească și arăbească la distanță de două cartiere. Cafeaua e aceiași, dar e musai să ții minte cum i se zice, căci se supără chelnerițele moldovence. „Ah, da! Arăbească!” o să spui și o să faci bine. Iar chelnerița o să zâmbească.

La intersecția dintre Petru Rareș și Cosmonauților se vând trandafiri. Florarii sunt doi la număr și bat cărțile. Joacă bilot și vând flori. Florăresele nu pricep o iotă în bilot. Numai florarii. Deaceea florile se vând bine. Sunt ca niște personaje din Bulgakov. Sau ca la Ilf și Petrov?

La intersecția dintre Mitropolitul Varlaam și Pârcălabul Vlaicu se vând cărți vechi. Fiecare lot are câte un bunel sau câte o bunicuță care o să-ți spună de ce Kurt Vonnegut e un scriitor tare bun. Bunelul și bunicuța joacă șah. De vreo câteva săptămâni încerc să le fac o poză, dar n-am chip căci bunicuța sare sprintenă de pe scaun și dă târcoale cliențelor. E tare business-oriented. Bunelul între timp pune la cale o rocadă. Într-o zi o să-mi nimerească niște numere mai vechi din revista „Chipăruș”. Doar un pic de răbdare să am!

„Lasă vrăjeala” te gândești pe semne. „Cu asta nu ne cumperi ușor”. Nu vă cumpăr. Recunosc: postarea asta este scrisă cu cerneală de lapte pe care, dacă o calci cu fierul de călcat, apare scris cu majuscule: V O T E A Z Ă – L   P E   D O D O N ! Iar dacă murezi laptopul în Frigușor apare scris tot cu majuscule: V O T E A Z Ă – L   P E   C H I R T O A C Ă !

E alegerea ta: fier de călcat sau lemonadă? Laptopul e tot al tău. Așa că gândește-te bine. Nu mă interesează pe cine-l alegi. Dacă alegi să nu alegi – e bine și așa. Important e că dacă se întâmplă să nu ieși la votare, să nu o faci din cauza că nu ai timp. Sau nu ai chef. Gândește-te la intersecții.


Tags: , , , ,

2 Responses to “Republica Of”

  1. Меня пугает Ваш необъяснимый zel de civic responsiveness 🙂

    Пессимист кричит – “Падаю!” Оптимист кричит – “Лечу!”

    Da tei это реально заебись !