October 24, 2010 7

Relaxativ

By in digresiuni

Niște totaluri:

1.

Nu-mi place că a fost închis torrentsu. Am zis și mai înainte ce cred despre etica pirateriei. The bottom line este că atunci când nu ai acces legiuit la content original, chestia asta nu miroase decât a excluziune. Ce înseamnă this video is not available in your country? Ce înseamnă să n-ai păipol? Asta-i legiuit? Adică toate țările „normale” pot să meargă la magazin să-și procure ultimul DVD sau și mai bine, să-l închirieze la Blockbuster în baza unei plăți simbolice de abonament, în timp ce moldovenii tre să se uite la lună? La fel și viza, la fel și toate cele…

Ok. Dar faptul că Organizația de Tineret a Partidului Liberal se bagă pe fir cu petiții mi se pare și mai aiurea. Dacă câștigă înseamnă că avem justiție independentă? Interesant, ce o să urmeze. Torrentsu se redeschide, tineretul ovaționează, parditul prosperă. L-au închis ca să-l re-deschidă? Nici nu mai știi ce să crezi.

2.

Aa… Eram să uit. Suntem în plină campanie electorală. Se simte? Nu. Parcă-parcă ieșim din criză. Parcă-parcă UE ne promite un plan care-o să ne promită circulație liberă în spațiul Schengen. Parcă-parcă avem televiziune și presă mai liberă. Însă, în pofida acestor luminițe la capătul tunelului, nu văd cum iese democrația câștigătoare la alegeri. Văd că prezența la alegeri o să fie mai slabă decât în scrutinul precedent, iar asta îi avantajează pe comuniști. Și n-am deloc chef să învăț lecția de pe urmă. Vreau să o învăț dinainte, ca să nu am regrete mai apoi. Deci ce lipsește?

Poate optimismul? Guvernanții sunt crispați, triști și certați. Poate că-s triști din cauza că-s certați? Poate că au obosit? În tot cazul, cred că publicul alegător tre să perceapă o valoare adăugată ca să-i pese de „Votat.”. Pentru asta e necesară mai multă substanță. Avem o grămadă de probleme. Lumea le simte. Aș prefera ca vis-a-vis de aceste probleme, să vină partidele, inclusiv și comuniștii, cu niște mesaje clare și concise: iată cum vom proceda cu Transnistria; iată cum vom intra în UE; iată cum vom promova exporturile; iată cum vom elimina corupția; iată cum ne vom face țara curată; iată cum ne vom încălzi locuințele la iarnă. Et cetera.

Ar fi fain ca cel care spune că va repara drumurile să fie întrebat imediat: da pe ce bani? Pe cei „încuiați” în finanțarea școlilor golite de elevi? Sau pe banii inhumați în sistemul de pensii care stă să cadă? Interesante dezbateri ar ieși. Mai ales că avem televiziune.

Între timp, partidele își fac pariurile. O sută de mii de locuri de muncă. Două sute. Trei sute. Fenomenal – câștigă ăla care anunță mai mult? Seamănă cu un joc de pocher cu buzunarul gol. Bluf. Cine realizează că pentru a crea locuri de muncă este necesar ca bugetul să devină ceva mai puțin social? Sau cerem de la donatori bani după aia, căci, deh, ei au buzunarele mai pline.

Iau telecomanda. Deschid televizorul. Și…

THIS VIDEO IS NOT AVAILABLE IN YOUR COUNTRY.

3.

Dacă ceva poate să meargă prost, relaxează-te, o să meargă prost.

Ap’ cum dar?

Ne relaxăm?


Tags: , , ,

7 Responses to “Relaxativ”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Vladislav Namaşco, Zenu. Zenu said: Relaxativ pre-electoral » Madrizen http://ht.ly/2Yqsr […]

 2. oxana says:

  Zenu, da unde e zen aici?! 🙂 vrem zen, macar aici…

 3. Victoria* says:

  Baietii destepti nu invatat lectia dupa Referendum…pacat, ca pana la urma tot noi vom patimi

 4. vektornord says:

  te astepti la niste polemici inteligente cu participarea reprezentantilor partidelor politice? cu argumente fundamentate?,,, cu strategii viabile)? in plina campanie electorala?

  Dupa Bomba romaneasca, doar extraterestrii au ramas a fi mai exotici.

  • Zenu says:

   Dacă nu în campanie, când altă dată?

   Sigur că mă aștept. Mă aștept când cineva spune o prostie să fie taxat de oponentul său politic. Lucrul ăsta nu se întâmplă din simplul fapt că mesajele vehiculate sunt exact pe aceiași undă: joburi, pensii, investiții, salarii, europa, reintegrarea…