December 10, 2010 4

Quo vadis & vade retro

By in digresiuni

În lume se întâmplă progres: Filip Kirkorov l-a bătut pe nu ştiu cine, Lady Gaga îşi are montată a opta figură de ceară în Muzeul Tusseau, io am privit 56 min. din “Avatar”. Iar AIE-2 are programare la un five o’clock de vineri seară.

Am observat o tendinţă: în cafenelile din capitală a intrat în obişnuinţă să se pună televizorul pe mut, în timp ce din radio se cântă în toi. Efectul combinat al celor două are ceva psihodelic. Ascult ceva sufletist (un medleak cum ar veni), în timp  ce la televizor nişte domniţe îmbrăcate sumar scutură frenetic din părţile dorsale. Sau: Ramazzotti o dă înainte cu piu’ che poi, iar Cher pe englezeşte, în timp ce domniţele se plimbă pe catwalk la un canal cu fashion. Mă joc în mintea mea cu posibile variaţii: Vladimirskii Ţentral vs. Noapte bună, copii? Neh. Slabe şanse ca vreun barmen să se pasioneze de noapte bună. În tot cazul pe la canalul de noutăţi nu se trece. Poate că se consideră un gen de mauvais ton, nu pot să dzic cu certitudine.

Savurând astfel efectul psihodelic (o bere cu cruasan ar fi o idee!), mă gândesc că este ceva în povestea asta care se potriveşte cu realitatea. Dai drumul la ştiri – vezi una, scoţi capul afară – vezi altceva. Auzi: vize, narîşkin, e-guvernare, medalii, ceai & cafea, pantere, et caetera. Vezi: nişte băbuţe cerşind, noroi, o rutieră intrată în dosul primăriei.

Clară ideea, nu? Mă plictisesc. Aştept să se facă AIE-2. Încă mai e timp…

…Oo, dar ce dialog am avut că gemenii mei ieri seara. Eu le dau porecle: Dostoevski şi Tolstoi. Adi, pentru că-i mai tras la faţă şi romantic din fire, e Dostoevski, iar Octav, că-i mai rotund şi mai meticulos, Tolstoi. Nu o i-au în nume de bine. Vendetta survine fără întârziere:

– Da tu eşti, tu eşti… harbuz în farfurie. (Adi)

– Tu eşti cană cu banană. (Octav)

Uite-aşa. Eu sunt harbuz în farfurie şi cană cu bană.

Marian Ilici, tu cine eşti? Şi quo vadis?

Vladimir Nikolaevici, vade retro!

Vorba poetului: “Încă mai e timp”.


Tags: , , , , ,

4 Responses to “Quo vadis & vade retro”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by liuba_c, Zenu. Zenu said: Încă mai e timp. Până la 17:30. Quo vadis & vade retro » Madrizen http://ht.ly/3mZ7m #aie2 #coalitie […]

  2. Victoria* says:

    Au imaginatie gemenii, m’am amuzat copios :))

  3. Sorine, sorgintele de intelectual al cetăţii este incontestabil, dar oare la şcoală ar avea acelaşi efect ? Poate ar trebui să-i inarmaţi cu nişte injurături mai обиходные ca să fie gata de battle-urile verbale de la recreaţii 🙂