November 10, 2009 14

Porcina, bat-o vina

By in digresiuni

Recunosc că pentru prima oară când am auzit de gripa porcina m-am indignat la culme. Deja eram sceptic în privința unei părți considerabile din meniul de noutăți pe care ni-l servesc televiziunile, inclusiv și cele internaționale (sau mai ales cele internaționale). Pica într-atât de bine în contextul crizei financiare încât mi-am rezervat o doză de sarcasm pentru acest subiect. Porcina? Cum să nu. Mai ales în Mexic. Ca să nu carecumva călătorească aiuriții gringo la sud de El Paso și să-și desfacă buzunarele pe plajele din Cancun și Acapulco în condițiile când economia americană este și ea disperată după careva gologani în plus. Deci, asta m-am gândit că e: un complot menit să-i țină pe americani acasă ca să cheltuie în interiorul țării.

Mi-am schimbat opinia? Și da și nu. Sunt convins acum că ceva este. O gripă. Porcină, acută, ce știu eu?.. Dar cred în continuare că puhoiul de informație statistică este cumva denaturat. Mi se spune: 8 cazuri de deces de la începutul pandemiei. În Ucraina – zeci. În Marea Britanie – sute. În Scandinavia are loc vaccinarea întregii populații. Dar oare știe cetățeanul de rând că în Republica Moldova zilnic au loc circa 118 decese?  Știe oare cetățeanul de rând că în cazurile de gripă fie ea și porcină ucide nu virusul ci gravitatea intoxicației? Așa că am motive să fiu în continuare sceptic.

Sceptic, dar nu imprudent. Recent am făcut o viroză. Acum sunt sigur că nu a fost porcina (bat-o vina). Cred că a fost doar o viroză, deoarece nu am avut febră prea mare și în trei zile m-am făcut bine. Totuși, trebuie să spun că, în condițiile propagandei desfășurate la TV, m-am speriat nu glumă. Mă temeam să nu-mi molipsesc casnicii. M-am baricadat într-o cameră și purtam mască medicinală în bot în decurs de 16 ore (mi-o scoteam când mă culcam). Îmi rodeam mâinile cu săpun și aeriseam cu regularitate apartamentul. Nu m-am dus la spital să fac testele căci eram sigur că o să mă aresteze :). Dar, după cum vezi am luat măsuri de protecție a mediului ambiant de eventuala molimă pe care o purtam în suflet.

A trecut. Sunt bine. N-am molipsit pe nimeni. Dar am tras anumite concluzii.

 1. Măsurile de prevenție chiar sunt eficiente. Igiena este chintesențială. Măștile medicinale sunt o soluție. Mentalitatea noastră nu este dată cu pandemiile, dar acest lucru se poate schimba. În Tokyo, la o adică, un sfert din populația poartă măști medicinale în locurile aglomerate. Lucrul acesta nu deranjează pe nimeni. În primul rând poartă acei care sunt bolnavi cu scopul de a nu-i molipsi pe alții. La noi, am impresia că măștile le poartă cei sănătoși, ceea ce este greșit. Dar cum se zice – voia boierului. E logic ca oamenii să dorească să se protejeze atunci când televiziunea îi bombardează cu coșmaruri. Mai e un detaliu național – bravada de a merge la serviciu cu febră. Cultura noastră națională are de bine acest sacrificiu (sireacul de el (sau ea), bolnăvior dar tot ca furnica lucrează, păi cineva trebuie să ducă greul…) Chestia e că „furnica” noastră va scoate din funcție alte zeci de furnici pe măsură ce se sacrifică. Or „cultura” asta trebuie revizuită, iar așa-numita pandemie e un bun mesager.
 2. Aviare, porcine, canine… Da, există și canine care însă, din fericire, nu-s transmisibe către oameni (încă). Adaog acest „încă” pierdant deoarece pe cât de tendențioase nu vor fi statisticile un lucru e cert: numărul și diversitatea gripelor s-a întețit. Imunitatea noastră nu mai e ca pe timpuri, alintată fiind de cantitatea enormă de antibiotici livrați pe piață. Contactul cu animalele ia proporții industriale, iar lucru acesta e o amenințare pentru viitor. În trecut când țăranul moldovean avea o văcuță, un căluț, un purcel lucrurile stăteau oarecum OK. Acum însă când producția animalieră se desfășoară la scară industrială, situația se prezintă diferit. Eu cred că și animalele au imunitatea slăbită. Sunt ținute artifical în viață prin tot felul de „fertilizanți”. E sănătos să le consumăm în această stare? Prognoza mea pesimistă este că gripe „animaliere” o să mai avem în secolul nostru.

Nu știu dacă-s alarmat într-atâta încât să mă fac vegetarian. Sau să consum doar carne vânată (din asta multă nu poate fi). Sau să mă împac cu gândul la pandemiile anuale.

Sau exagerez?


Tags: , , ,

14 Responses to “Porcina, bat-o vina”

 1. Rodelu says:

  Da ai dreptate ZEnu. Infectarea cu orice virus de gripa inclusiv H1N1 nu este atat de periculoasa cat imbolnavirea. Doua vesti bune pe care le am sunt – infectarea este practic inevitabila in caz de epidemie, dar imbolnavirea este ‘evitabila’. Imbolnavirea celui infectata are loc la 2/3 zile dupa contactarea virusului. Daca zilnic facem gargara cu apa cu sare la gat de doua ori si clatituri la nas o data plus luchide calzi plus vitamina C (lamie) putem preveni imbolnavirea plus igiena de care se vorbeste asa mult. Si desigur e bine sa stim sa facem diferenta dintre gripa si raceala. RAceala este insotita de guturai, febra nu prea inalta sau fara f., dureri usoare in tot corpul si in piept sau fara d., stranut. Deobicei tre sa treaca cateva zile ca sa o simti si trece in aproximativ o saptamana. Gripa nu are guturai, febra este inalta si se ridica brusc, dureri mari in gat si piept, dureri severe in tot corpul.
  Deja recomandarile de tratament cred ca le stiti cu totii petur gripa neaparat regim la pat
  VA doresc la toti sanatate.
  🙂

 2. dumros says:

  sunt de acord cu dvs!

 3. evisoft says:

  Eu sunt mai mult ca sigur ca asta e a 3-ai idee super de a scoate banii din populatie.
  1. Y2K
  2. Climat change
  3. Pandemii de tot felul.

  La procentajul care mor de Gripa porcina e de rasul gainilor.

  • Zenu says:

   E mai mult decât un singur factor. „Suspecții principali” formează o gașcă solidă: 1. guvernele cărora le pică bine să se uite de criza economică; 2. companiile farmaceutice care recuperează R&D-ul investit; 3. companiile mass media care fac reiting pe baza unui material „șocant”.

   Dar, cum spuneam, igiena, care vine pe gratis și aduce și alte foloase, plus o minimă prudență nu strică. Căci porcine sau ba, epidemiile de gripă oricum vor rămâne în top. 🙁

   Sănătate la toți!

 4. sttichi says:

  1. Dpdv a epidemiologicei: gripa porcina nu arata o rata de mortalitate mai mare decit cea obisnuita. Ca mor sute de oameni datorita gripei anuale nu prea se zicea pina acum in mass-media, acum panica etc.

  2. Mastile obisnuite nu prea ajuta la prevenirea infectarii celor sanatosi, trebuie una cu respirator special, astea, dar mai ales cele de tifon mai degraba aduna microbi din cauza ca purtatorul tinde sa si-o atinga cu mina mult – infectare+umezeala+caldura=mediu perfect pt microbi. Intr-adevar, masca e cea mai eficienta pentru cel care este bolnav sa micsoreze numarul emisiilor.

  3. Cu tam tam-ul asta lumea a invatat rapid regulile de igiena obisnuite – tot e un pas inainte. Ce utila a fost reclama cu nenea cu panda bolnav, nu-i asa?

  4. teora conspiratiei apare la fiecare noua boala, iaainte le trimitea Dzeu, amu companiile farmaceutice si mama lor de imperialisti care vor sa scoata kapika din bietul obyvatel de lumea a treia – prea mutle filme despre epidemii fataliste si sf lumii de la experimente esuate. in lumea reala virusul gripei face mutatii anuale si unele serioase la fiecare 50 ani. cum de mult nu a fost “ispanka” doftorii o asteapta din an in an. asa ca vor fi si canine, si bovine etc intr-adevar

 5. Nicolae Botan says:

  Da, da – cistigul iminent a farmacistilor, a guvernelor si a concernelor mass-media. Dar zic eu si cistigul a tot felul de ONG si organizatii internationale de tipul OMS, care fara asa evenimente le e cam greu sa-si justifice existenta si necesitatea de a mai irosi bani. Ma uit la panicile statelor care vaccineaza ca stricatii tot ce misca de origine umana si animaliera si rid impreuna cu imunologii (bio-chimistii) care totdeauna au mentionat (sau au tacut daca li s-a platit) ca vaccinile sunt inutile in privinta unui virus care muteaza foarte rapid. Dar in schimb cu cita verva se inainteaza tot felul de idei globale – sare obligatoriu iodata, vaccine obligatorii, frumos se umfla nimicurile astea dar se uita constant lucrurile cu adevarat importante – mincare necalitativa, consum hiperexcesiv de aditivi alimentari, apa neepurata, lipsa de grija in privinta conditiilor igienice in cadrul intreprinderilor (temperatura si umeditatea foarte rau menajate, mobilier si aparataj nociv chiar in cel mai simplu birou)… ah da, astea nu te omoara azi, ele te omoara in timp (si nu in fata presei). Personal cam intr-un an am avut ocazia sa ma confrunt cu vrio 5 cazuri de cancer din partea la persoane apropiate (inclusiv rude) si nimeni nu zice nimic, asa e bine, asa se traieste in lumea noua intitulata romantic – globalizata.

 6. Oxana says:

  Ceva amuzant: am trecut pe la policlinica de sector (pentru o chestiuta birocratica, sa nu las loc de banuieli:). Si am vazut un exemplu “exceptional” de reactie a sistemului: afisate peste tot, pe mese in forma de inscriptii asemenea celor care se pun in fata vorbitorilor la conferinte, pe geamuri, pe usi etc inscriptii “ATENTIE GRIPA”. Mi-a sunat a un fel de “Vine Bau-Bau” 🙂

 7. Ion says:

  Initial gripa parea un bun motiv de distragere a atentiei de la criza economica, dar iata ca totusi este ceva

 8. sttichi says:

  Referitor la inutilitatea vaccinelor: noroc de vaccinele “inutile” ca lumea nu mai moare de diverse maladii prevenibile si am ajuns intr-adevar sa avem maladii ca si lumea dezvoltata, numai ca in proportie mult mai mari si mult mai devreme: cardiovasculare si cancer.

  Inainte de vaccine mureau multi si devreme, este probabil cea mai eficienta metoda de prevenire de maladii, dar nu, noi suntem impotriva pentru ca e conspiratie corporatista mondiala.

  Care sunt remediile la cancer si cardiovasculare? ceea ce auzim in fiecare zi: alimentatie cu multe fructe si legume naturale, uleiuri vegetale si seminte cerealiere si nuci, mult peste, putina mincare semifabricata si procesata, si putina carne, intotdeauna negrasa si slaba si nu in fiecare zi, si nu de porc, si nu prajit, si fara nici un gram de salamuri mezeluri etc. A, si exercitiu zilnic de 2-3 pe saptamina. Fara fumat, fara exces de alcool. Toata viata. Cum sa vinzi ideea prevenirii cancerului in felul asta celor mai mari fani de pe pamint de carne prajita de porc in o suta de feluri si azi fumam, bem si chefuim ca ce ne mai bucura in viata asta? Viata e plictisitoare fara astea, dar cu ele mori devreme oricum.

  Asa ca tot porcul e de vina…

  • Zenu says:

   Cred că despre „inutilitatea” vaccinelor s-a vorbit doar în contextul gripei care face mutații și care nu poate fi prevenită efectiv printr-o vaccinare în masă. În țările scandinave, știu bine că a avut loc o vaccinare totală, înțelegându-se că aceasta nu e o măsură adecvată de salvgardare. În rest, desigur, vaccinele ne fac viața mai lungă… asta dacă nu ne-o scurtăm noi binevol. 🙂

 9. […] nou început în octombrie mă ia cu asalt. Nu-i rezist și fac o gripă. Spre norocul meu, nu e porcină. Lucrez intens pe noua plantație și citesc fascinat Imperiul de Niall Ferguson. Îmi place ce […]

 10. […] nou început în octombrie mă ia cu asalt. Nu-i rezist și fac o gripă. Spre norocul meu, nu e porcină. Lucrez intens pe noua plantație și citesc fascinat Imperiul de Niall Ferguson. Îmi place ce […]

 11. […] O doamnă a murit de AH1N1. Da-da, porcina bat-o vina. Noul ministrul al sănătății a infirmat această afirmație. Porcina nu există. Deocamdată. […]