September 9, 2013 Off

Opium

By in digresiuni

Mai întâi pasăm niște active de-ale statului în favoarea unor investitori obscuri din Federația Rusă. Batem palma cu ei și ne spălăm riguros sub unghii. Investitori avem, păcat că nu și investiții. Ce câștigă Republica Moldova din aceste tranzacții este o întrebare retorică. Un poclon din partea poporului moldovenesc către fratele mai mare (suntem cea mai săracă țară din Europa – asta nu exclude generozitatea!). Respectiv rămânem cu o treime din Banca de Economii. Folos puțin. Statul are și un sfert din EuroCreditBank. De câțiva ani încearcă să se dezbaiere de el la licitații cu strigarea și tot nu reușește. Cert este că pentru 33% din capital nici un investitor strategic n-o să se arunce peste niște active defuncte. Noul stăpân promite investiții. Interesant cum? Căci investițiile respective constituie vărsări de capital. Bani gheață pentru cele 33% rămase? Sau ne crucim că am scăpat ieftin?

Nici cu aeroportul nu e clar. Victoriasomething de la răsărit e ceva mai explicită. Ea promite 240 de milioane. Și mai promite că nu va majora taxele aeroportuare decât dacă va fi de acord Guvernul. Hm… Precis că nu va fi de acord. Nimeni nu se dă la prima întâlnire. O dată nu va fi de acord, a doua oară nu va fi de acord… Pe urmă depinde – gaz, blagoslovenii… În tot cazul, timp de 49 de ani nu vom vedea încasări din taxele de aeroport. Nici nu le vom micșora pentru a atrage companii low-cost. Acum avem o scuză oficială – nu ne permite contractul. Ei și dumnezeu cu low-costurile astea. Să stea moldovenii cuminți acasă că prea s-au împrăștiat prin Europa. Nu știm dacă valoarea prezentă a dividendelor ratate pentru următorii 49 de ani e mai mică sau mai mare decât 240 de milioane. Nici nu vrem să știm.

Apoi vine Rogozin și ne face praf. Vom îngheța la iarnă, vom pierde vagoane… La nivel oficial mesajul său discreditează diplomația rusă, dar pentru dânsul nu e musai să joace în mănuși albe. Declarațiile lui Rogozin sunt pentru cine vrea să audă. Gaz… Eurasia… Dar Europa ce v-a dat? Rândurile euro-optimiștilor autohtoni vor fi scuturate la iarnă.

Apoi vine preafericitul Kiril să ne binecuvânteze. Vedeți, Kremlinul nu e numai cu măciuca! Kremlinul e de zahăr. (Gaz… Eurasia…)

Deschidem gura și înghițim un kremlinaș de zahăr. Suntem un popor dresabil, fără demnitate națională. Variantele europene sunt prea sofisticate pentru noi. Corupție, instituții, reforme. Cine vrea în Europa e liber să urce în rutiera Nisporeni-Paris. Patrioții rămân pe poziții. Pornind de incidentul din Pădurea Domnească au început lucrările de consolidare a Holdingului Satrapia Orientală la noi acasă. Vrem reguli simple. Vrem un singur stăpân. Vrem un singur bojică. Vrem ca cineva să ia decizii pentru noi. Vrem să fim ca toți. Vrem să fim lăsați în pace.

Somnul opiomanului e dulce. Trezirea e amară. Vrem să dormim.


Tags: , , , ,

Comments are closed.