May 20, 2010 10

Of, religia! (în cele trei ipostaze)

By in digresiuni

No ce, fraților, se pare că religia în școli e o chestie inevitabilă. Și nu pur și simplu religia, ci bazele ortodoxiei. Și nu pur și simplu, ci se pare că obligatoriu. Folosesc acest „se pare” ezitant deoarece chiar dacă cuvântul „facultativ” există în vocabularul mioritic, programul școloar nu este suficient de flexibil că să incorporeze astfel de năstrușnicii.

Zilele astea am fost solicitat să semnez zeci de petiții care urmăreau același scop: stat secular, spune NU religiei în școli, etc. Acum cu facebookismul lucrul ăsta e floare la ureche. Dar pe cât de eficiente sunt aceste unelte? Le citește cineva? Căci dacă preoții sunt în stare să mobilizeze mii de oameni de Ziua Europei la o parada cu sfinți se pare că numerele sunt de partea lor.

Trist. Mai ales când stai să le asculți argumentele. Cică rata divorțurilor este în creștere datorită faptului că lumea nu se mai cunună în biserici. În același timp, mi se plâng cunoscuții că tarifele bisericești au crescut exponențial în ultimul timp. Un exemplu elocvent este taxa de 10 lei solicitată de popi la mănăstirea Căpriana pentru a trece numele în pomelnic. De fiecare nume!!! Nici o reducere pentru economiile de scară. Dapoi lumânările? Cum se topesc sărmanele la căldura inflației…

Apoi, stați să vedem, oameni buni. Argumentele preoților sunt pur economice. Ei vorbesc de o piață în scădere și de măsuri de stimulare economică. Acum, dacă presupunem că acționarul principal al bisericii este Dumnezeu, căruia puțin probabil să-i pese de maximizarea profitului, apoi rădăcinile acestei cereri nu sunt deloc etico-morale. Ce facem?

Introducem cursul obligatoriu de educație moral-spirituală pentru preoți sau creăm Agenția de Reglementare a Tarifelor în Biserici?

Una din două.

Dacă săpăm și mai adânc descoperim și argumente de ordin politic. Multă vreme găseam dificil să conciliez gândirea liberală și, implicit seculară, a guvernanților actuali cu inițiativa de introducere a religiei în școli. Am spus-o și cu alte ocazii – ăsta e nodul în papura liberal-democrată (în cele trei ipostaze), pe care o accept și o susțin în multe alte privințe. Să ne lămurim: barometrul opiniei publice constată că 80% din populație au încredere în biserică – mai mult decât în orice altă instituție (primăria o urmează pe locul doi cu numai 56%). E un aliat puternic nu-i așa? Dacă îl ai pe Vladîca de partea ta e foarte simplu să transformi voturi comuniste în voturi liberal-democrate (în cele trei ipostaze). E chiar mai simplu decât să transformi apa în vin.

Nu mai zice nimeni să i se dea cezarului ce-i a cezarului.

Din acest punct de vedere mi-am făcut concluzia că bătălia asta nu se va câștiga cu una cu două.

…Mi-am făcut concluzia – foarte bine, și acuma ce ne facem?

În ce mă privește aș boicota cu mare savoare lecțiile (în special dacă-s voluntare), însă, vezi bine, că nu e vorba despre eu, ci de copilul meu. Și dacă-mi spune copilul că vrea să meargă la bazele ortodoxiei? Să mă convertesc subit la catolicism? În mare mocirlă m-ați băgat, domnilor liberal-democrați (în cele trei ipostaze).

Of.


Tags: , ,

10 Responses to “Of, religia! (în cele trei ipostaze)”

 1. vitalie says:

  cred ca pot fi promovate modificari la codul educatiei prin care bisericii sa i se acorde posibilitatea de a-si infiinta scoli private…serale sau de zi, cum doresc ei . in afara unui program obligatoriu, adoptat de Ministerul Educatie, aceste scoli ar putea adauga ce le trasneste prin cap (ortodoxie, catolicism, protestantism)…
  si da, sa aparam scoala laica de interesele politice…si politicul de ingerinta religiosului…cred ca nu am reusit sa depistam habotnicia prefacuta a celor care pupau de zor icoanele…in scopuri electorale

 2. ryunoske says:

  Copii născuţi în moldova sunt nevinovaţi, desigur că ei merită să devină oameni normali, dar n-au nici o şansa.
  Eu am avut doar de suferit din cauza că sunt moldovan.

 3. vitalie says:

  ne zici si noua cum ai suferit, si de ce nu suntem, moldovenii, oameni normali, ca eu nu prea am inteles?

 4. ryunoske says:

  vitalic, uită-te la mine… oare eu îs om normal?
  eu nu mă plâng de nimic, așa s-a primit %)

 5. ryunoske says:

  eu judec țara și neamul după mine.. … pentru că e relevant

  • Zenu says:

   Dacă e să mă iau după nume, aș zice că ești japonez, na. Nihon-go – normal!

   • ryunoske says:

    nu mă înjura în japoneză că nu înțeleg,
    nu te lua după nume %)

    • Zenu says:

     Credeam că știi, Akutagawa 😉 Nihon-go e denumirea țării soarelui răsare pre a lor limbă. 🙂

 6. Vektor Nord says:

  eh biserica asta………..

  predarea cursurilor respective in scoli e o utopie totala, e o imixtiune a statului in alegerea libera a confesiunii, e o cutie a pandorei.

  daca e bazele ortodoxiei, ce fac adeptii celorlalte culte?

  Mitropolia Moldovei sau Basarabiei va delega profii?

  Preotii nostri nu au prea evoluat, in comparatie cu catolicii, protestantii, sectantii, nu stiu cum isi vor asuma asa responsabilitati pina la urma.

  Eu demult m-am dezamagit in marea majoritate a preotimii noastre, asa ca la biserica merg la discutii directe cu seful cel mare, fara intermediari.

  • Zenu says:

   Utopică sau ba ideea asta prinde rădăcini. Factorii ei de succes sunt argumentele de ordin politic și economic. Pe termen lung e un rateu total – vrem cetățeni sau enoriași? Asta în afara faptului că este totalmente discriminatoriu față de cultele minoritare. Și tre să admit că mi-s simpatici protestanții (chiar dacă nu manifest nici o afiliere religioasă), căci aceștea cel puțin discută conceptele religioase, în timp ce popii noștri dau porunci. Of, religia… 🙁