July 8, 2013 4

Oblico morale

By in digresiuni

Un avantaj indubitabil pe care îl au georgienii este turismul. Volumul vânzărilor a ajuns să constituie 8% din PIB și este în creștere. Preponderent vin iranienii ca să benchetuiască și să respire un pic de democrație (la ei vezi bine, multe „bunuri” ale civilizației occidentale, cum ar fi alcoolul și jocurile de noroc, sunt tabu). Inscripții în arabă și (presupun) persană nu mai sunt o raritate. Prietenii americani se supără că, deh, ce fel de prietenie mai e și asta, dar mie mi se pare ok – prezența lor e cea mai bună garanție împotriva vreunui atac inopinat de-a teroriștilor islamici.

În tot cazul, faptul e că georgienii au ce arăta lumii, iar turiști nemți, italieni și spanioli sunt cu prisosință.

Noi în continuare inventăm bicicleta. Desigur, nu e o idee rea să vină turiștii ca să aibă o ocupație și baba Vera în timpul liber de la muncile agricole. La Orheiul Vechi chiar nu e rău. Și totuși când se vorbește de o strategie de dezvoltare a turismului în Moldova te simți luat peste picior.

Ce conținut putem să oferim noi turiștilor? Chioșcurile din termopan? Putem să înjghebăm oare un cartier din plastic ca să-i lăsăm pe toți cu buza umflată? Mă îndoiesc.

Pentru început ar fi o idee să încetăm demolarea edificiilor care reprezintă o valoare (fie ea și minusculă) istorică. Să nu mai mutăm monumentele dintr-un loc în altul. Astfel, peste vreo cinci sute de ani, se vor prinde turiștii că Moldova are un trecut.

Personalitățile din domeniul culturii și a politicii au și ele valoare de conținut. În Tbilisi numărul de busturi, sculpturi și plăci comemorative sunt nenumărate. În Chișinău majoritatea busturilor s-au concentrat pe Aleea Clasicilor. Majoritatea sunt oameni de litere. Și cu pictorii ce facem? Nu sunt ei suficient de clasici? Și cu membrii primului Parlament moldovenesc – Sfatul Țării? Unde-i bustul lui Pan Halippa bunăoară? Restul cartierelor din capitală sunt culture-free. Oamenii de artă se plâng de salarii joase, dar, în principiu, statul nu ar trebui să-și facă grijă de lefile lor, ci pur și simplu să le facă comenzi.

Mai prin gropi, mai prin arătură, dar să mergem mai departe… Produsele artizanale reprezintă un interes (shopping!) însă covoare moldovenești nu găsești de vânzare, iar unicul olar din sat este plecat în vacanță. Păcat. Rămâne pe data viitoare. Peste 500 de ani când aceste ocupații tradiționale vor fi deja dispărute. Urmând aceeași linie, există două fenomene naturale cu potențial turistic pe care le-am putea valorifica cu puțin efort. Unul ține de înflorirea macilor (pe care, în mod întâmplător, l-am nimerit) și altul – de înflorirea levănțicăi (pe care, din păcate, am scăpat-o). Niște culori senzaționale, parol!, iar dacă respectivele fenomene ar fi legate de vreo zi din calendar (genul cireșilor în floare la japonezi) multă lume ar descoperi Moldova altfel.

Că doar ne este drag de ea, nu-i așa, domnilor patrioți?


Tags: , , , ,

4 Responses to “Oblico morale”

 1. Ion Grosu says:

  Bustul lui Pan Halippa se află pe strada Pan Halippa şi l-a dezvelit chiar Vladimir Voronin (!) în 2007.

  Da în rest sunt de-acord şi subscriu.

  • Zenu says:

   Mda… Mă gândeam că cineva o să-mi zică unde-i. Dar pun pareu că Gleb Sainciuc nu are bust. Lui Matchovchi desigur că îi va fi rezervat un bust pe aleea clasicilor…

 2. […] Zenu […]

 3. Mihai says:

  Cred ca si lui Gleb Sainciuc ii vor face un bust dar va fi mai degraba un PR decyt o intentie sincera a vreunui demnitar. Dar subscriu si eu la postare. Guvernarea neglijeaza total dezvoltarea turismului si e mare pacat. Turismul aduce profit nu doar in bani.