July 9, 2009 7

O mie şi unu murakamişlâcuri

By in digresiuni, japonia
Turcul e pistolar și cafegiu. ;) Păzește biblioteca gratis.

Turcul e pistolar și cafegiu. Păzește biblioteca gratis.

Am un clid de cărţi care se aşteaptă a fi citite şi cu toate acestea m-am apucat să recitesc „Cronica păsării-arc” de mult-apreciatul Haruki Murakami. Ca să-ţi faci o idee ce ratez, am să menţionez că clidul respectiv cuprinde:

 • Tăcere de Shūsaku Endō
 • Amurgul zeilor stepei de Ismail Kadare
 • Împărăteasa Orhidee de Ānqí Mín
 • Ochi de pisică de Margaret Atwood
 • Citind Lolita în Teheran de Azar Nafisi
 • Sorgul roşu de Mo Yan și
 • O mie şi una de nopţi şi zile de Naguib Mahfouz

În pofida, deci, a acestui tezaur eu mă las tentat de Cronica păsării-arc, pe care iniţial am citit-o în rusă şi acum o re-citesc în română. Am un motiv serios de a o reciti: la prima lectură mi-a lăsat o impresie destul de sumbră, nespecifică cărţilor lui Murakami. Sunt romane, cum de exemplu este Şotronul lui Julio Cortázar care au o tentă de nenorocire… S-au aşa mi-a părut mie în acel moment. În schimb, pentru mătuşa mea Cronica păsării-arc a fost Cea Mai!

Intru lejer în miezul povestirii. Savurez:

– Aha!

Aha-ul meu a zăbovit în aer o vreme, asemenea insulei plutitoare din „Călătoriile lui Gulliver”.

Sau…

…legea domină tot ce există pe lumea asta, în care umbra e umbră şi lumina e lumină, eu sunt eu şi el e el. „Eu sunt eu / Şi el e el. / Sfârşit de toamnă.” Tu nu aparţii acestei lumi. Lumea căreia îi aparţii tu este ori deasupra, ori dedesuptul acesteia.

Ei bine, asta da!

Aveam impresia că vorbim limbi diferite. Dacă Dalai Lama ar fi fost pe patul de moarte şi Eric Dolphy ar fi încercat să-i vorbească despre importanţa alegerii uleiului de motor în conformitate cu schimbările sunetului clarinetului bas, cred că tot ar fi semănat a conversaţie…

Revin, datorită unor pasaje ca acestea, asupra unei teorii mai vechi conform căreia romanele sunt de două categorii: (1) cele care sunt ca pâinea şi sarea după o zi de muncă istovitoare și (2) cele care sunt ca nişte bucate alese din care nu te mai saturi oricât ai mânca din ele. Vrei răspunsuri? Citeşti din primele. Vrei întrebările corecte? Citeşti din cele din urmă.


Tags: , , , , ,

7 Responses to “O mie şi unu murakamişlâcuri”

 1. Victoria Raileanu says:

  Si mie mi-a placut…Foarte oniric. Imi place mult elementul fantastic, suprarealist a lui Murakami. Prefer totusi “Kafka pe tarm” (cam asa ceva, nu stiu cum a fost tradusa exact romaneste).

  • Zenu says:

   N-aș putea să aleg (natural, pentru un murakami-maniac). Totuși cred că „În căutarea oii fantastice” și „La capătul lumii sau în țara aspră a minunilor”. Ultima din cauza că am citit non-stop, timp de 13 ore, pe durata zborului Chisinau-Washington D.C.

 2. Victoria Raileanu says:

  Bravo tie ca poti reciti unele carti. Eu chiar daca pastrez amintiri din cele mai duioase ale unor lecturi, sunt prea avida de noutate. Am si eu o lista interminabila de viitoare lecturi.Vreau neaparat sa citesc memoriile lui Barak Obama, “Visurile tatalui meu” care e ditamai caramidoiu’, mai am pe masa o istorie ceva mai romantata a Revolutiei Franceze de Max Gallo. Ma mai alint si cu niscaiva “prihopop” (psihologie de popularizare); tocmai am dat de o carte extrem de reusita, W. Ury, ” Cum sa negociem cu persoanele dificile”. Mai am si o biografie romantata a lui Henri Cartier-Bresson.

 3. sambadi says:

  Salut Zen, scuze de offtopic. Odata ce esti sau ai fost in Spania, poate ai auzit de asa ONG ARBS “Basarabia” ? Intrebarea e daca e intr-adevar un ONG care activeaza in Spania. Au facut un anunt aici si lumea se intreaba daca nu e o cursa comunista acest anunt. Merci anticipat.

  • Zenu says:

   N-am auzit. Și nici de vreun alt ONG basarabean, n-am auzit, ce-i drept. Numai că eu am stat în Spania în 2003-04… poate au apărut între timp?

 4. […] să introducă în cursul lecturii referinţe literare, muzicale, cinematografice. Le-am numit murakamişlâcuri şi chiar am găsit că sunt simpatice. Aşa e viaţa omului – eşti obosit sau supărat şi […]