December 23, 2009 7

Moldovenii, singaporezii, etc.

By in digresiuni, eseuri

În materie de zen, săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente internaționale de maximă avergură (în opinia Zenului). Primul ține de convergența și, ulterior, divergența istorică dintre moldoveni și hondurieni. Cazul este reflectat cu dexteritate de către Dorin Onofrei pe blogul său, La Calul Gorgonei. Prin urmare, nici un cuvânt în plus despre poporul din Honduras, hondurienii, cunoscuți în universul hispanofon ca hondureños, sau, mai popular, catrachos.

Al doilea ține de singaporezi. Există o asemănare tranșantă între popoarele noastre – numărul de capuri. Sunt 4½ de singaporezi în Singapore, exact atâția câți moloveni sunt în Republica Moldova. Dacă să-i punem la socoteală pe transnistreni, desigur. În rest – mai mult deosebiri. După cum au remarcat oaspeții din Singapore, sosiți în Republica Moldova ca să ne lumineze cum Tehnologiile Informaționale și Comunicațiile (TIC) pot fi puse în serviciul societății, țara lor „nu se poate lăuda cu un vin atât de bun ca cel al moldovenilor”.

Conștienți de acest handicap, singaporezii au luat în serios competiția pentru cel mai prietenos mediu de afaceri, ajungând să se plaseze pe poziția Nr.1 în clasamentul Doing Business al Băncii Mondiale. În ultimele două decade singaporezii s-au condus de 5 documente de politici consecutive, care, de fiecare dată, îi aduceau pe o nouă treaptă de dezvoltare. Ultima, prevede investiții capitale în infrastructura de comunicații care le va servi drept platformă pentru următoarea generație de tehnologii informaționale. Cum ar fi imaginile holografice, care la noi sunt încă asociate cu literatura SF. Mi-am dat seama că, pe alocuri, e periculos să arăți moldovenilor asemenea jucării. Pericolul este că pata ni se pune imediat. Nu mai vrem, dom’le, strategii pas-cu-pas; asta vrem – holograme!!! Și, visători, ne apucăm să ticluim o concepție cum vom dezvolta hologramele (sau nano-tehnologiile) în RM. Punem ștampila pe ea și așteptăm. Apoi ne punem pe tânjeală, căci bugetul public, evident, nu are bani pentru jucăria râvnită.

Cu singaporezii totul e clar. Fiind pe locul Nr.1 ei realizează că alte națiuni (nu noi!) le calcă pe urme. Prin urmare, ei se autoimpun să gândească următorii pași pentru a-și păstra avantajul. Cu moldovenii nu e clar totul. Singaporezii vor e-guvernare pentru ca să ușureze prestarea serviciilor publice. Certificat de naștere, înregistrarea întreprinderii, licență de activitate, schimbarea vizei de reședințe – nimic nu e o problemă! De ce să stea, poporul, la cozi după certificate și adeverințe, dacă lucrul acesta se poate rezolva online? Sau prin telefon. Sau prin poștă. În două minute. Căci, se gândește funcționarul public singaporez, dacă poporul stă la cozi, el lipsește de la serviciu și, respectiv, productivitatea muncii iese mică. Iar dacă, poporul stă la cozi din timpul rezervat familiei și copiilor, cu atât mai rău, căci vine la serviciu enervat și obosit. Și productivitatea tot mică iese. Singaporezii vor servicii publice online deoarece asta simplifică lucrurile. Noi vrem servicii publice online, deoarece le au singaporezii și se poate scoate kapusta bună pe comercializarea semnăturii digitale.

Asta ne lipsește nouă, mioriticilor – conștiința timpului pierdut. Statul crede că poporul are timp berechet să stea la coadă; poporul crede că statul are dreptul să dispună după cum poftește de timpul nostru. Agenția Cadastru își permite să mă expedieze acasă după buletinul soției în pofida faptului că informația din buletinul dânsei o are sub nasul său, în calculator. De ce nu? Mergi la ei din timpul de serviciu (fiindcă ei au liber tot atunci când ai și tu liber), pierzi încă o oră pe drum, mai stai încă o dată la coadă. Pun pareu cu recepționista că dânsa are deja informația solicitată în calculator. Nu mă crede, dar acceptă. Se dovedește că da, o are. Câștig două ore de timp. Una pentru țară, alta pentru mine.

Asta este, de fapt, miezul lecției singaporezilor – să învățăm să prețuim timpul. Nu de tehnologii informaționale avansate avem nevoie noi (adică, mă rog, și de ele, dar nu în primul rând), ci de conștientizarea utilității timpului. Parol.


Tags: , , , ,

7 Responses to “Moldovenii, singaporezii, etc.”

 1. Victoria* says:

  Of tare m-ati pus pe ganduri referitor la conștiința timpului pierdut, e una sa pierzi timpul din cauza birocratiei/ incompetentei functionarilor si alta e s-o faci constient, pe facebook de exemplu…

  • Zenu says:

   Procrastination e o altă temă demnă de a fi abordată. Țin minte că a fost un articol bun în The Economist care vorbea despre o cercetare științifică produsă asupra unui grup de studenți cu scopul de a identifica ce îi determină pe oameni să „tragă chiulul”. Rezultatele au demonstrat că atunci când sarcina este formulată în termeni foarte vagi, angajații tind să o amâne pentru altă dată până se va face mai clară sau… va dispărea cu desăvârșire. Deci, aici se pare că boșii se fac vinovați de faptul că subalternii stau pe FB în loc să creeze :).

  • Zenu says:

   Am găsit articolul, dar deja e Premium Content. Doar pentru cei cu abonament 🙁 http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=12971028

 2. Romy says:

  Victoria, pe FB sta fiecare cind are timp liber, sau vrea sa faca o pauza. Iar Zenu are dreptate. Si daca ar fi vorba doar de “dragii” birocrati…dar ce se intimpla la noi pe la banci? Cateodata ca sa-ti proceseze niste simple dispozitii de plata iti iese sufletul, nemaivorbind de chestii mai complicate.

  • Zenu says:

   …cu următoarea remarcă: deseori Banca Națională sau Inspectoratul Fiscal stau la originea „simplelor dispoziții de plată”.

 3. Victoria* says:

  Ei bine…parca ma simt mai ok, mi-am dat seama ca atunci cind am serios de munca, ca azi de exemplu, nu mai stau pe FB…deci nu e vb de dependenta… :))
  Craciun Fericit !