October 30, 2012 Off

Moldova – 59% prosperă

By in digresiuni

Am impresia că clasamentele au deveint trendy. Nu ştiu dacă e de bine sau de rău, dar e o schimbare care se vede şi se aude. Pe vremuri jobul consultantului era să vină la client, să-l descoase, să-i pună diagnoza şi să-i prescrie tratament în funcţie de ce a găsit şi de ce ţine minte din manualele de la masterat. Un fel de tailor-made approach. Acum accentul se mută pe clasamente. Eşti pe locul 100 din lume? Şchiopătezi la capitolui economie şi libertate individuală? Poftim şi buba. Acum lecuieşte-te dacă vrei.

Iată un clasament nou de la Institutul Legatum: Clasamentul Prosperităţii. E binevenit. Circulă vorba în târg că PIB per capita nu mai e la modă. Cică nu tot se măsoară în bani, ş-apoi se face prea mare abstracţie de calitatea vieţii, de diferenţele dintre bogaţi şi săraci etc. Indicele Prosperităţii are grijă de aceste principii şi valori. El cuprinde 8 dimensiuni: economia, antreprenoriatul, guvernarea, educaţia, sănătatea, securitatea, libertatea individuală şi capitalul social.

Păi iată. Noi şchiopătăm la capitolul economie şi libertate individuală. Cu economia e clar. Tot PIB-ul. Cu libertatea individuală mai complicat. Stai să verific… Aha, iată cum: toleranţa. Aici am dat-o în bară, dar sper că datul ăsta s-a produs până la aprobarea legii anti-discriminare. Deşi, mă rog, de la aprobarea legii toleranţa nu creşte peste noapte. Mai avem de săpat.

Tradiţional suntem pe locul 84 din 142. Aici nimic nou. Dar e plăcut să afli că noi, adică cel mai sărac stat din Europa, ne clasăm deasupra Albaniei, Bosniei, Georgiei, Armeniei şi Azerbaijanului. Datorită educaţiei, antreprenoriatului şi securităţii. Cum nu învârteşti pe locul 1 tot de-al de Norvegia se află.

Sunt bune clasamentele. Din moment ce totu-i relativ, din ele poţi afla cu te relaţionezi cu alte state. În baza loc poţi stabili obiective care-s bune măcar şi prin faptul că sunt calculate de terţi care nu au nici o treabă cu guvernarea sau cu opoziţia. Plus că sunt servite gratis. Dar trebuie să le asezonezi cu un grăunte de sare. Se întâmplă ca concluziile să fie trase de urechi.

Cum ar fi această: toleranţa e bună pentru prosperitate. (As the world becomes smaller and immigration rises, tolerance towards diversity becomes a crucial issue for societies. The Prosperity Index finds that in countries where tolerance levels are high, prosperity flourishes.) Foarte just. Toleranţa e crucială. Dar nu din cauza că ne face mai bogaţi. Că ţările bogate sunt mai tolerante asta-i altă socoteală. O fi aşa în virtutea unei educaţii mai bune, unor servicii mai bune, unor abilităţi de a trăi liberi în societăţi libere. Nu toleranţa i-a făcut prosperi. Prosperitatea i-a făcut toleranţi.

Ar fi amuzant de tras o paralelă între PIB pe capita şi consumul de cappuccino. Pun pareu că între cele două găsim o corelaţie foarte strânsă. Deci consumul de cappucinno duce la creşterea PIB-ului. Hai ş-om be.


Tags: , , , ,

Comments are closed.