July 12, 2012 Off

Lordul Voldemort, secera & ciocanul

By in digresiuni

Vuieşte târgul despre interzicerea imanentă a secerei şi a ciocanului . Era şi timpul – agricultura de performanţă se face cu maşini de seceriş, iar industria contemporană a adoptat tehnologiile moderne. Adevărul e că am un ciocan în dulap, am să-l duc la gunoi. Noroc că nu am seceră.

Ok, ok, cică proiectul legii (l-a văzut cineva? există  link?) vorbeşte despre crimele îmotriva umanităţii, ideologia şi simbolurile comuniste. Cu crimele îmotriva umanităţii e sută la sută clar. O decizie tardivă, dar totuşi corectă. Să spui că nu aşa a fost, înseamnă să minţi. Să minţi în privat e o chestie ce ţine de etică, altceva e să minţi în manualele de istorie. Creează complexe naţionale, distorsionează realitatea şi face rău metabolismului social.

Cu simbolurile nu este la fel de limpede, cu ideologia – şi mai puţin. Se poate pune semnul egalităţii între svastică şi seceră şi ciocan? Opiniile la acest capitol sunt divergente. Nazismul propaga o ideologie de-a dreptul abominabilă: superioritatea rasială. Sub egida ei, oameni fără vină erau transformaţi în obiecte; obiectele erau aruncate la gunoi. Comunismul, pe de altă parte, s-a lansat în afacerea de a vinde promisiunea unei vieţi mai bune pentru cei nevoiaşi. O promisiune susţinută de un plan cincinal de acţiuni. Că în planul respectiv s-a strecurat un disclaimer care a justificat comiterea unor atrocităţi este vina lui Vladimir Ilici şi Iosif Vissarionovici. E o pată de onoare pe mişcarea de stânga pe care comuniştii francezi, spanioli şi italieni se căznesc să o şteargă.

Dar să revenim la oile noastre autohtone. Voronin este un pseudo-comunist; amnistia fiscală, aşa-zisa “liberalizare” economică, etc. au fost nişte gesturi care îl pun în acelaşi rând cu rechinii capitalismului, nici vorbă de ideologie de stânga. Nu are nimic în comun cu comuniştii francezi, spanioli şi italieni. Secera şi ciocanul sunt utilizate în calitate de brand care apelează la emoţiile unor nostalgici; un brand (încă) de succes. Iniţiativa liberalilor, la doăzeci de ani după destrămarea URSS, e o mişcare prin care acest brand urmează a fi demontat. În termeni de ring, e un mod de a provoca adversarul să se bată fără chiloţi.

Uf… greşeală tactică. Orice copil care a citit Harry Potter ştie că puterea magică a lui Voldemort (Cap-de-Mort în versiunea românească) se ţinea pe frica de a-i rosti numele. Acum ceea ce urmează să se întâmple acestui brand muribund e o renaştere underground. Secera şi ciocanul vor fi decupate de pe postere şi scrise cu cărbune pe ziduri. Plus cinci pentru comunişti; minus cinci pentru liberali. Deja număraţi voi cât înseamnă acest lucru în termeni de procent electoral.

P.S. Chestia cu interzicerea unor denumiri în general nu ţine. A mai fost şi un grec, care din vanitate a dat foc templului zeiţei Artemis. Judecătorul a interzis să-i fie menţionat numele în public. Herostrate îl chema. Ups.


Tags:

Comments are closed.