December 29, 2010 4

Les Quarante-cinq

By in digresiuni

Revelionul produce nişte reacţii ca la căţelul lui Pavlov. Nu mă refer la procesul de salivare, deşi zaiefetul presupune cumva şi acest lucru. Însă salata Olivier, şampania, bomboanele Moldova, filmul Ironia sorţii sunt inevitabile. Asterix şi Obelix la zeamă. În rest nuanţe: tastatura laptopului plină de ace de brad, mahmureala mai mult sau mai puţin crâncenă, focuri de artificii sau pur şi simplu pocnitoare.

În esenţă, Anul Nou e un ceas biologic care ticăie cu aceiaşi logică imbatabilă ca şi cel care te trezeşte dimineaţa.

În anul 2010 au încăput patruşcinci de cărţi. Tot atâtea câţi gardieni în romanul lui Alexandre Dumas: Les Quarante-cinq. Am pornit anul cu un Moby-Dick pe care l-am lăsat baltă în largul oceanului. (Foarte interesantă ambarcarea, cu mare greu am ieşit în larg.)

Tot atunci discuţii despre coperte de carte şi un Astvaţaturov procurat cu acest prilej. Prima carte a anului 2010: Îmbrăcaţi în pielea goală. Savuroasă lectură – o recomand cu plăcere. Am încheiat anul cu O femeie.

Lista cu cărţile citite este actualizată cu cele date gata în 2010. Unele mau impresionat tare, altele mai puţin. Despre cele care m-au impresionat tare am scris pe blog. Andrei Astvaţaturov, Taras Prohasko, Oleg Garaz, Andrei Codrescu, Ma Jian, İhsan Oktay Anar şi Zahar Prilepin sunt revelaţiile anului 2010.

Nişte beatniks, mesdames et messieurs. Pe tine cine te-a impresionat în 2010?

P.S. Anul ăsta Astvaţaturov a scos o carte nouă – Skunskamera. Abia aştept să apară pe ozon.ru ca să pot face comanda. Câinele lui Pavlov există!


Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Les Quarante-cinq”

 1. Viorica says:

  daca e sa vorbesc de carti, atunci impresionata de Nikolas Kazantzakis cu “Hristos ratignit din nou”, Cella Serghi cu “Panza de paiangen ” si Matei Visniec cu “Cronica Ideilor Tulburatoare”.Anul asta am ajuns doar la 35 de carti. Ultimii 3 ani faceam cate 75. In schimb am calatorit mult si undeva calatoriile la fel sunt niste carti deschise.

  Iar dumneavoastra dn. Hadarca va doresc un an nou cu multe carti bune si cu postari impresionante, sa avem de unde ne inspira.

  • Zenu says:

   Mersi, Viorica. Reciproc. E vorba cumva de romanul lui Vişniec? Parcă l-am zărit pe la Diverta şi am pus ochiul pe el. Iaca trebuia mai îndrăzneţ dar lipsea un punct de reper. 🙂 Next time.

 2. Viorica says:

  Cronica Ideilor tulburatoare este de fapt o cronica a eseurilor scrise pe diferite teme, in perioada cand era Visniec la Radio France si BBC Londra.Cartea aparuta la Polirom in 2010.
  nu stiam ca a scris si un roman.
  ce-i drept dramaturgia lui imi place. voi cauta si eu romanul.