January 19, 2011 2

Globalizam-aș!

By in digresiuni

Confirmat. O doamnă a murit de AH1N1. Da-da, porcina bat-o vina. Noul ministrul al sănătății a infirmat această afirmație. Porcina nu există. Deocamdată. Lucru normal să ni se servească noutăți contradictorii – pluralism se cheamă. Io în asta nu mă bag. Și mie mi se par dubioase statistice. Când se spune că au decedat atâția și atâția, asta e un lucru ieșit din comun sau exact același lucru s-a întâmplat și în an și în anno tertio? Căci, între noi fie vorba, oamenii sunt în continuare muritori. (Cei de rând.)

Deci. Porcină sau ba, suntem expuși la tot felul de atacuri virale. Imunitatea-i la pământ. Dar asta nu ne deranjează, căci acuș-acuș o reparăm cu medicamente ieftine din India. Ceea ce ne deranjează e că virușii sunt, în aparență, mai isteți decât industria farmaceutică și se adaptează mai labil conjuncturii pieței. Au un aliat puternic, virușii adică. Se numește globalizare. Oamenii consumă tot felul de chestii. Ceea ce chinezului îi este floare la ureche, moldoveanului poa’ să-i fie exact otravă. Și invers. Însă dacă dictatura pieței spune că cea mai ieftină făină e cea chinezească, fii bun, moldovene, de consumă mămăliguță chineză. Iar tu, chinezule, cinstește cu vin moldovenesc. (Așa zice teoria!)

Sâmbătă am gătit bucate thailandeze. Am folosit: ceapă, usturoi, ghimbir, limete, busuioc, pătrunjel, ardei iute, sos de pește, ulei de măsline, găină, păstăi de mazăre, lapte de cocos și orez basmati. Numai găina era autohtonă cred. Globalizare!

Duminică am privit un film despre o expediție în Amazonia. Un trib de indieni la primul contact cu „civilizația”. Albii au fost întâmpinați cu săgeți. Antropologii au învins cu răbdarea. Căpetenia indienilor se numea Tari. I-a lăsat pe albi să rămână. Apoi expediția a plecat. Au lăsat cadouri niște strachine de aluminiu și o epidemie de tifos. Peste 20 de ani tribul e pe cale de dispariție. Epidemia i-a decimat. Tari e bolnav și merge zilnic la oraș să i se facă injecții. El și cu frate-su povestesc foarte amuzați cum e să faci sex cu una albă (contactul cu „civilizația”!). Pe Tari îl apucă tusea. Fiu-su vorbește portugheza și se rușinează să admită că e parte din trib. Locuiește la oraș. Globalizare!

Mă gândesc că suntem exact ca locuitorii acestui trib. Mâncăm purcei brazilieni și consumăm făină chinezească. O să ne îmbolnăvim cu toții. Și o să ne tratăm cu medicamente indiene. Și nu există nici o altă opțiune. Putem să ne facem injecții (ca Tari) sau putem să învățăm portugheza și să ne mutăm în țările calde (ca fiu-su). E confuză lumea în care trăim. Și tare tristă.

P.S. Confirmat. A venit primăvara. În odaie am o muscă. De-a noastră.


Tags: , ,

2 Responses to “Globalizam-aș!”

  1. Ion Grosu says:

    Cea albă nu era din Moldova? 🙂
    Globalizare.