September 7, 2009 8

Gardofilia la moldoveni

By in digresiuni

O postare mai veche şi mai nepieptănată prilejuită de banala realitate. Context-întrebare retorică: E posibil să circule idei în spaţiul îngrădit al universităţilor publice? Posmotrel mi-a adus aminte.

Zidul Berlinului a căzut în 28 de ani: e mai simplu să dărâmi un zid decât să faci să cadă un gard.

Gardul metafizic, ca şi zidul, stă să blocheze. Să nu lase să intre, dar mai cu seamă, să nu lase să iasă. Şi totuşi zidurile au stat de pe timpuri ca o provocare – o cetate e ca şi o invitaţie de a fi cucerită, zdrobită… un pareu – va rezista sau nu va rezista? De gard nu se ia nimeni: gardul e păzit, năruit, rezemat, dar niciodată cucerit…

Un gard e comod. Îmi aduc aminte de bărbatul-cutie al lui Kobo Abe, cum se chinuia sărmanul, şi mă gândesc că moldovenii noştri nu-s mai prejos. De ce să te chinui cu nişte cutii de carton? Gardurile sunt mult mai sigure. Nif Nif, Naf Naf şi Nuf Nuf erau cât pe ce s-o dea în bară din cauza că şi-au făcut case fără gard.

Moldoveanul este un gard-man înveterat. O casă fără garduri e ca femeia despuiată. Ru-şi-ni-că!

Gardurile ne însoţesc şi în lumea de dincolo. Faraonii edificau piramide şi-şi îngropau măruntaiele. Se numeau canope, da nu contează. Elementul central al compoziţiei la cimitirele moldoveneşti este, desigur, gardul. Noi nu ne despărţim de el. Să nu ne fure cineva. Cumva. Contează!

Dincolo de gard, faci ce vrei – vrei urmezi un sfat, vrei – nu-l urmezi. Ideea e să nu te vadă nimeni. Firimiturile se pot aduna sub covor, iar gunoiul, după câte se știe, nu se aruncă din casă. După gard poţi să stărui cât pohteşti în propria-ţi prostie – să încerce să se ia cineva de tine!

Sora mai mică a gardului: gura!

Dacă tăceai filozof rămâneai. Şi totuşi, păcat! Ochiul deprins cu interminenţa gardurilor nici nu bănuieşte existenţa universului. Gândul, care vrea să alerge liber, stă însă pironit în mod deplorabil. Captiv în labirintul gardurilor.

Gata! Punct mort.


Tags: , , ,

8 Responses to “Gardofilia la moldoveni”

 1. posmotrel says:

  Eu aș mai grăi de garduri, îi lungă vorba. 🙂

 2. vitalie says:

  in SUA totusi, Casa Alba, are, de ceva vreme gard, unul chiar foarte inalt…si in jurul Congresului rasar ceva gardofilii…casele inca raman neatinse, ca si universitatile

 3. Nicolae says:

  Sfantul Petru da anunt de licitatie pentru executarea unui gard imprejmuitor pentru Gradina Raiului.
  Primul liciteaza un constructor african care solicita 5.000 Euro.
  Justifica: 3.000 Euro materialele si 2.000 Euro manopera.
  Al doilea liciteaza un constructor italian care solicita 8.000 Euro si justifica: 3.000 Euro materialele si 5.000 Euro manopera pentru ca el este un constructor foarte cunoscut.
  Al treilea liciteaza un constructor roman care cere 25.000 Euro.
  El justifica Sfantului Petru: 10.000 Euro pentru tine, 10.000 Euro pentru mine si 5.000 Euro pentru african sa faca lucrarea!