August 19, 2011 21

Eu nu-s Moldova

By in digresiuni

Ştiţi cine sunt. Aici sunt Zenu. În alte părţi sunt Sorin Hadârcă. Identitatea colectivă e un lucru care mă depăşeşte.

Fie că e vorba de felul năstruşnic al expresiei, fie că e altceva, însă picii mei se pare că sunt tare intrigaţi. Cum adică “Eu sunt Moldova”? Eu sunt Adi. Eu sunt Tavi. Eu sunt Ruxi. Asta în prima zi a campaniei.

Ziua a doua. Eu sunt Moldova. Bine, bine, dar noi vorbim limba română. De ce Moldova? De ce română? Complicată chestie, dar una e limba vorbită, alta e ţară. Poţi vorbi rusa par exemple şi să fii moldovean. Lucrul ăsta nu se întâmplă în realitate fiindcă noi credem în sânge şi nu în popor. Un francez de culoare nu ar avea problemă cu aderenţa la sloganul “Eu sunt Franţa”, dar pe tărâmul mioritic e niţel mai complicat.

Ziua a treia. Eu nu-s Moldova,  zice Adi. Nu înţeleg nimic. Mie îmi plac jucăriile, îmi plac dulciurile, etc. Moldova nu este un bun tangibil.

E posibil că acest gen de propagandă să-şi aibă un rost. Pune steagul, mândreşte-te cu faptul că eşti moldovean, afişează paşaportul albastru. Poate că-i OK. Poate că. Dar ceva mă frământă. Nu-mi place să fiu zombat de o cutie neagră. Îmi dă fiori transformarea unui canal privat de televiziune într-o platformă de educaţie naţională. E lipsă de imaginaţie sau ostankinizare? Căci asta face Ostankino, nu-i aşa? În loc să servească realitatea, serveşte ideologia naţională. Oamenii normali închid televizorul.

Iar eu mă întreb: cine este sponsorul acestei campanii? Da, Guvernul este motivat să aprindă lumina la capătul tunelului. Preferabil când o face prin politici de calitate. Deşi ceva îmi suflă la ureche că nu e Guvernul. Se face pro bono? Iarăşi e îndoielnic. Poate că e pur şi simplu trendy topic.

Just a thought, vorba moldoveanului. Dacă am dreptate şi e vorba de ostankinizare, apoi să ştiţi că până aici a mers soldatul – libertatea mass media e pe cale să expire. Însă misterul rămâne neelucidat deocamdată. Aştept cu nerăbdare următoarele întrebări ale picilor mei.


Tags: , , ,

21 Responses to “Eu nu-s Moldova”

 1. Sorin, totul e simplu: a spune că ești moldovean, înseamnă a face o precizare, tot român rămâi. Limba este un mijloc de comunicare și nu are nevoie să fie politizată, are nevoie să fie utilizată după destinație ca mijloc de comunicare, de altfel cedează locul altor mijloace.

 2. m1ck3y_m0us3 says:

  Toate bune si frumoase pina intr-un moment. Cum e posibil ca America, Australia, Noua Zeelanda, Anglia, s.a. sa vorbeasca aceeasi limba fara atita vilva?!?!?!?!?!? De ce moldovenii nu pot cu acelasi succes sa vorbeasca romana, chiar daca e alta tara?! Trebuie scrie negru pe alb in Constitutie “romana” si apoi se va termina toate discutiile in jurul aceste-i “probleme” artificiale. E aceeasi limba; diferenta e in dialect. Totul in Republica Moldova trebuie sa fie in romana. Cei care vor alte limbi le pot folosi in sinul familiilor sau la scoli private sau in grupurile lor sociale. Limba oficiala vorbita in societate este si trebuie sa fie romana, incepind de la Piata Centrala pina in Parlament.

  • Zenu says:

   Această postare a fost scrisă în limba română. Indiferent de ce scrie în Constituţie. Chiar dacă e citită în limba de stat.

 3. Maxim says:

  daca tu nu esti Moldova atunci *****-o in Romania. Si mai lucrezi in cladirea Guvernului?! Da tu ce crezi ca mass media chiar asa de repede va fi ca cea americana?! Tot mai bine pentru un Moldovean Publika decat Pervii Kanal. Tu nu esti Moldova, dar, esti o particica din ea! toti impreuna suntem Moldova! Ce ai scris aici sunt ,,pricoale interne,, de doi bani!

  • Zenu says:

   Presupun că tu eşti Moldova. Miza acestei campanii. Părticica care se leagă de altă părticică ca să formeze acest minunat covor al lipsei de respect şi intoleranţă.

 4. Ion Grosu says:

  Cred că e un trend. Oamenii s-au zakalebit să fie nimeni. Se pare că din ce în ce mai mulţi sunt Moldova. Dacă am avea un guvern în stare să coordoneze 2 campanii TV apariţia unui album pop şi cîteva campanii sociale şi politce în paralel…

  • Zenu says:

   OK. Nu e Guvernul. Cercul se îngustează. De pașapoartele albastre nu mă iau – melcii îs tare maladeț și-s sinceri pe de-asupra. Rămân două persoane suspecte: una care-i chiar Moldova și alta care chiar iubește Moldova. Dar de ce? Eu chiar vreau să înțeleg rostul unei televiziuni care pe de o parte încinge poporul cu scandal, pe de altă parte îl alină cu patriotism? Asta dă audiență?

   Despre oameni. Cât n-ai fi de zakalebit oricum pui așa: prenume, nume, număr, stradă, oraș, țară. Pentru mine ordinea asta e teritoriu sacru. În URSS se punea invers. În Rusia încă se pune invers. Dacă aș fi rus, poate că aș spune Ya Rossiya. După care mi-aș aduce aminte că mă chiamă Slavik. Da cine știe…

  • Lucifer says:

   Eu tot sunt Moldova! Mai mult ca atit cineva din noi e mai Moldova ca celalalt!
   but there’s a small issue when we make such comparisons:
   How do we define being Moldova? 😀 what msg do we convey when we tell someone :”oh!!! He is soooo Moldova!!! :D”

   ohhh … and by the way! Did anyone ask me if I wanna be Moldova in the first place? Maybe I wanna be something else? I’ve been Moldova for my entire life!!! Gimme a BREAK! 😀

   and something else
   “Is it not insulting to be reminded who you really are?”

   • Zenu says:

    Good point.

    Da, am fost şi eu Moldova. Acum mi-am amintit. Era un curs de instruire în America şi eram adunaţi sub aripa Fondului Monetar, reprezentanţi a ţări multe şi pestriţe. Colegii mei de grup erau un afganez, un coreean, o keniană, un mozambican, un croat, un brazilian, o cehoaică, un maltez şi o surinameză. Surinamezei nu-i venea pe limbă Nume Prenume (chit că eu ţineam minte că se numeşte Urmiladevi) şi adresarea colocvială era chiar Moldova. “Moldova tu ce zici despre una ca asta? Hai să ascultăm opinia Moldovei!” Cu 4.4 milioane în spate (inclusiv transnistreni şi moldoveni din diaspora) eu dădeam răspunsuri şi intram în contact că ţările de pe mapamond fiind, în modul cel mai firesc, Moldova.

    Asta acolo. Dincoace, Moldova e doar una din etichetele pe care le purtăm ca să ne identificăm în relaţie cu fiscul, etc. Persoana din spatele etichetei contează, asta vreau să zic.

    Sayanara!

 5. Victor Neagu says:

  Sorin, nu cred ca te poate acuza cineva de linearitate. Ai oferit aici cel putin 4 opinii, in persoana ta, a lui Tavi, Adi si Ruxi. La astea mai bag si eu o opinie.
  Nici eu nu sunt Moldova. Eu nu pot fi Moldova atunci cand Moldova mi se adreseaza ca moldovean ca sa-mi spuna ca eu sunt moldovean. Or, ceea ce vedem este o incercare de a construi o statalitate impusa in mintile cetatenilor acestei tari. Noi nu avem nevoie de initiative stangace si demagogice care alimenteaza creierasele cu o mandrie goala, bazata pe ce, imi pun retoric intrebarea! Eu vreau sa fiu Moldova atunci cand politistul din strada isi va face meseria cu demnitate, atunci cand medicul de la policlinica de sector nu va mai cersi mita, atunci cand gagauzul care a picat examenul de bac nu va fi curtat de Prim-Ministrul tarii ca sa ocoleasca cumva legea si sa-i mai dea o sansa bietului scoler. Sirul poate continua. Adevarul e unul. Nu poti construi ceva pe loc gol. Nu le poti cere oamenilor sa se identifice cu ceva care involueaza zilnic intr-o caricatura de stat si sistem. Nu-ti poti elogia strabunii si nu-ti poti croi viitorul atunci cand nu stii cine esti si unde mergi. Asta-i Alpha si daca stai sa cugetezi atunci Omega ar trebui sa fie Eu-s Moldova si nu Я Молдова, Ich bin Moldawien, Je suis Moldavie sau nu mai stiu ce.

  • Zenu says:

   Mersi pentru comentariu, Victor. Linia mea o înţelege pe linia ta. Într-adevăr elementul demagogic e cel care supără. Asculţi istoriile de succes şi totul pare foaie verde – există istorii de succes printre moldoveni. Numai că succesul lor adesea este în pofida la şi nu datorită că sunt din Moldova. Din păcate. 🙁

   Aşa că valoarea companiei este realmente dubioasă. În loc să extirpăm probleme, ne îmbătăm cu apă rece într-o sesiune de autotrening: “Я самая обаятельная и привлекательная” este mantra noastră matinală. Şi cu asta, basta.

 6. asa says:

  Bine ochit! O campanie stangace de promovare a moldovenismului primitiv. Oare cat o sa mai dureze intunecimea asta prin mintile oamenilor?

 7. Victor says:

  Pe potriva cererii si oferta… Popor – campanie… Alegatori – Politicieni.
  SOLUTIA? Parafrazindu-l pe “tatuca Lenin”: EDUCATIE, EDUCATIE, si iarasi EDUCATIE… E lunga calea, dar e unica ce poate da efecte “durabile”.

 8. nici o grija, copiii vor invata ca sunt Moldova…la scoala, in strada…e si normal ca nu au experienta aia abstracta zisa Moldova…ea vine pe urma. cursul scolar de istorie ori cel de limba romana si educatie civica vor face trebusoara asta…pe urma meciurile nationalei de fotbal…sau de alt sport…pe urma limba…si-s o sumedenie…
  mai departe, identitatea colectiva…ea nu e de ferit ori de infricosat…e o identitate prescrisa…la fel ca cea individuala (cerinta ca fiecare sa aiba in mod neaparat o identitate personala individuala irepetabila e si ea o chestie colectivista, care apasa la fel de dur. extremele ei au fost descrise tare bine de Erich fromm in Fuga de Libertate)…mai era o carticica fascinanta pe la Chisinau – Claude Dubar, criza Identitatilor…aproximativ despre acelasi lucrur, doar ca mai incurcat…
  cu televiziunea nu e nimic strasnic…n-ar trebui sa ne infrocoseze faptul ca educa ci sa ne gandim la continutul educatiei…eu zic ca e unul bun…mult mai bun decat simpla “informare fara valoare educativa” (mai crede cineva ca exista asa ceva) numita stiri…ori informatie…stirile protv de la ora 5 ori ale oricaror alte tv moldovenesti cu privire la crime si omoruri reprezinta un exemplu perfect de compromitere totala a idealului informarii lipsite de virtuti pedagogice…asa incat eu preferam cand eram in Moldova sa ascult lucruri despre cat e de kruta eu sa fiu Moldova decat stirile cu gangsteri de la sate, betivi ce si-au taiat consoartele ori politicieni ce discuta despre valori si principii…
  a mai observat cineva ca aceasta companie e probabil unica emisiune la tv din Moldova (fara prognoza vremii) care vorbeste despre Ghita si nu despre politicieni? ori spatiul politic…ceea ce-i mult

  • Zenu says:

   Când e vorba de competiţiile sportive mai des se întâmplă să fiu România (sau Spania, sau Mexic) şi nu neapărat din lipsă de zel patriotic – pur şi simplu prezenţa moldovenilor în competiţii e sporadică.

   Mai departe… a nu se confunda educaţia cu ideologia şi propaganda patriotistică. Ori şi asta din urmă se învaţă/imprimă – în detrimentul spiritului critic şi a gândirii eliberate de clişee.

   Crimele de la ora cinci? Ca şi serialele mexicane, acestea ţin locul bârfei şi alimentează spiritul de mahala. Nu au vervă educaţională, dar foarte repede se instituţionalizează în calitate de folclor urban. N-ai ce-i face.

 9. Sorine, de bine ori de rau, fiecare stat isi face “propaganda patriotica”…e un fel de rau necesar…fara de care Leviatanul nu functioneaza…chestia are si partile ei bune – sentimentul de afectiune pentru o anume zona a socialului – regiune, oras, sat, tara…care afectiune motiveaza si fundamenteaza un anume tip de actiune…inclusiv economica – sloganul “Sustinem producatorul autohton” reprezinta o fluida si indepartata ruda a educatiei patriotice…”afectiunea patriotica” educata faciliteaza implicarea in viata comunitatii, grija fata de bunastarea ei si restul..la cate avantaje are, chestia ca e cliseu pare o suparare infima…
  eu totusi cred ca ai ales o tinta gresita…exista nenumarate alte campanii aiurite care puteau fi suspectate de ideologie…telemaratoanele cu adunarea de fonduri pentru manastiri, bunaoara…care au zidit podeaua pentru intoleranta ortodocsilor cu care ne confruntam astazi…
  parerea mea – nimic suspect in campania asta TV…continutul e neutru, in sensul ca evita sa ia parte in dezbaterile identitare, e ok si modul de prezentare – nu ni se zice cum sa fim buni patrioti si tot asa …

  • Zenu says:

   Vitalie, eu separ conținutul de înrămare. Am scris și-n postare că Guvernul e motivat să aprindă lumina la capătul tunelului și din perspectiva aceasta (deși prefer când o face prin politici de calitate) această companie este justificată. Însă atunci când apare la un canal privat seamănă a fi un pattern, unul pe care l-am învățat pe de rost în URSS și care face ravagii în actuala Rusie. Asta e ceea ce nu-mi place. O fi țări în care cetățenilor nu li s-au spălat creierii egal ca la noi și acolo astfel de companii sunt ceea ce sunt – niște manifestări inocente a unui spirit național sănătos. Repet: ostankinizarea e ceea de ce mă tem, nu educația patriotică în sine. Să sperăm că n-am dreptate.

 10. sa incerc sa vad daca am prins punctul tau de vedere. care ar fi problema ca partea patriotica sa fie privatizata nitel? adica lasata si in mainile agentilor privati cum sunt tv si mass-media, ca asa se face in toata lumea, nu doar la stat si la guvern..eu nu vad o dificultate..atata timp cat, ziceam, continutul propagandei patriotice e ok…

  • Zenu says:

   …este patetică, ergo, falsă, artificială. Prefer “Dăruieşte o carte” sau “Hai Moldova”. Dar una-i preferinţa şi alta e critica.

   Deci, tu crezi că nu e nici un pericol de ostankinizare? Sau crezi că Ostankino tot face un gen de patriotism legitimat?

   Eu cred că trebuie să fim vigilenţi. Nu bat clopote. Fac un kind reminder. Care-i problema?