July 23, 2012 Off

Eu nu înţeleg

By in digresiuni

În Singapore statul vrea ca cetăţeanul să-şi vadă de treabă. Să nu stea la coadă prin diverse instituţii prestatoare de servicii publice în detrimentul orelor de servici sau a timpului personal rezervat pentru odihnă. Fiindcă singaporezii au socotit că dacă în timpul de odihnă, singaporezul se odihneşte, productivitatea lor în timpul orelor de servici creşte. Şi statul adoră asta. Până într-atâta încât e de acord să presteze servicii online, telefonic, prin poştă şi în orice alt fel numai bine să fie.

În Republica Moldova statul vrea să stea de vorbă cu cetăţeanul. Să-l vadă la faţă, să-l întrebe despre viaţă. Să stabilească când se vor vedea data următoare. Cetăţeanul RM nu are timp personal, acesta fiindu-i rezervat interacţiunilor cu statul. Mai mult ca atât, ÎS “Registru” aflată în subordinea Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor e certată cu Oficiul Stării Civile aflat în subordinea Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor. Practic, instituţiile astea nu mai vorbesc între ele. Mă roagă pe mine să o fac pe poştaşul. Prin urmare, stăm de vorbă mai mult. Dialogul nostru arată în felul următor :

1. Buletinul de identitate/paşaportul ex-sovietic (modelul anului 1974) (după caz) Bună ziua!
2. Certificat de naştere Ai copia la oficiul stării civile!
3. Certificatul de căsătorie/divorţ Tot acolo e. La litera H.
4. Certificatul de schimbare a numelui şi/sau prenumelui (după caz) Nu pot să-mi schimb numele din iniţiativă proprie. Dacă ceva, vezi tot la oficiul stării civile.
5. Certificatul de naştere a copilului în vârstă de până la 16 ani Ştii ceva ce eu nu ştiu? La oficiul stării civile sunt înregistraţi toţi copiii. În certificat este trecut numele mamei şi numele tatălui. Te orientezi cumva, ok?
6. Liivretul militar/livretul serviciului civil (de alternativă)/adeverinţa de recrut Şi dacă l-am pierdut, ce? Nu mai am dreptul să fiu cetăţean RM? În tot cazul, mi l-ai cerut şi ultima oară când îmi perfectat paşaportul…
7. Buletinul de identitate al reprezentantului legal (după caz)
8. Acordul autentificat notarial al unuia dintre reprezentanţii Merge după caz?
9. Legali privind permisiunea de a elibera paşaport minorului (după caz)
10. Certificat medical cu indicarea grupei sanguine Stai aşa. Se întâmplă să-mi mai schimb viza de reşedinţă pe parcursul vieţii. Nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi schimb grupa sangvină.
11. Certificatul de căsătorie/divorţ al părinţilor (după caz) Aici mă supăr. Dar certificatul de căsătorie/divorţ al buneilor, dar arborele genealogic? Să fim serioşi.
12. Bonul de plată Cu plăcere.
13. Cerere-tip OK
14. Cerere-chestionar Nu ai epuizat întrebările în cererea-tip?

Ceva nu înţeleg. Dialogul nostru ar putea să se limiteze la 3 propoziţii. Dar nu e posibil. E nevoie de 14. Vă rog, împăcaţi Oficiul Stării Civile cu ÎS Registru. Dialogul nostru ar putea să aibă loc online sau la telefon. Dar nu e posibil. Sunt prea multe propoziţii în el.

P.S. Încă ceva ce nu înţeleg. Societatea discută despre oportunitatea renovării batimentului. Eu cred că societatea are nevoie de un Parlament la el acasă şi nu în Palatul Republicii. Între timp, ÎS Registru îşi renovează faţadă. Fără ca să discute cu societatea. Probabil că o face pe banii acumulaţi din propoziţiile mele.


Tags: , ,

Comments are closed.