June 5, 2009 15

Dream On!

By in digresiuni, eseuri, idei
Există un Vis Moldovenesc?

Există un Vis Moldovenesc?

Astăzi, primesc satisfacţie de la discuţia de pe Snob.ru cu privire la Visul rusesc (discuţia este în rusă, sorry, fraţi români). Primul comentariu se pare că loveşte ţinta: povestea cu Emelea şi ştiuca – să fie cum comandă ştiuca şi cum pohtesc io! Dar mai sunt şi alte variante care merită atenţie: Ţarul Cel Bun!; Societate Fără Săraci! şi Fără Bogaţi; Şterge-ţi Putina! (cu sau fără aluzie la Marele Putin).

Într-adevăr, dacă există un Vis American care se auto-defineşte în termeni de Reuşită în Viaţă (primul milion, celebritatea) există oare şi un Vis Moldovenesc? Sau este tot Visul American adaptat la condiţiile naţionale?

Îmi amintesc de Palatul Viselor de Ismail Kadare în care se pomeneşte Albania în postura de provincie a Imperiului Otoman, a cărei populaţie a încetat brusc să viseze. Boicotarea viselor a fost o reacţie la cenzura acestora: din moment ce Statul îmi spune ce să vreau, de ce să mă ostenesc dorind acest Lucru?

În raport cu moldovenii, îmi amintesc o scenă mesianică la care am asistat, pe când făceam cale întoarsă de la Ambasada Spaniei de la Bucureşti (vizita nu s-a soldat cu succes, prin urmare nu era ultima). Toţi pasagerii făceau naveta după obţinerea vizelor în Europa. În vamă, acest spaţiu atemporal, am ieşit din minibus să ne dezmorţim oasele. Era întuneric. Un compatriot de-al meu, sexagenar, exclama: – Of, să mă văd ajuns în Santander şi-am să mă ştiu fericit!

Am fost surpins să aud o definiţie atât de ciudată a fericirii. Se pare că Santander e un mini-paradis basarabean, echivalentul Padovei în Italia. În tot cazul moşulică ştia ce vrea de la viaţă.

Îmi dau bine seama că există şi cealaltă Moldovă, necunoscută mie. Dar sunt foarte curios să aflu ce visează ea? Prin urmare te invit să răspunzi la acest chestionar. Dar atenţie! – nu mă interesează care este visul tău – ştiu că eşti om bun şi ai visuri normale. Mă interesează la ce crezi tu că visează moldovenii ca naţiune! Eu mi-am imaginat (din cele auzite în stradă, la televizor, etc.) o serie de răspunsuri, dar variantele alternative sunt încurajate!

 
[polldaddy poll=1680074]


Tags: , , , ,

15 Responses to “Dream On!”

 1. Veronica says:

  Interesant!!!!!!
  Se vede ca majoritatea din cei, care au reusit sa voteze gindesc ca mine.
  Personal, cred ca esenta existentiala a moldovanului a fost redata stralucit de Mihai Eminescu in scrisoarea a III-a:

  “Capul care pleaca,sabia nu-l taie…”

  Asa in mare parte gindeste moldovanul.
  Si mai este una!!!

  “Cind s-ampartit norocu’,/ Fosta-m dus eu la lucru”

  Cred ca si spiritul pesimisto-resemnificativ ne caracterizeaza foarte mult natiunea.
  Si nu sintem noi luptatori ca fracezii, nici exacti ca germanii, dar sintem blajini si ingaduitori… (si cred ca sunt calitati bune, dar nu suficiente pentru a rezista in sec.XXI. Si in genere, in orice secol….)

 2. Oxana says:

  O fi poate sezonul nuntilor care ma inspira?!:
  “Sa-si vada copii la casa lor” (visul familistului).
  “Sa aiba cine ii aduce ¨cana cu apa¨ la batranete” (visul unui alt fel de familist).

 3. Nicolae Botan says:

  Unul de pretutindeni:
  Copkii graşi şi maşini în garaj!
  Şi un vis pur regional (fie şi moldovenesc):
  Să moară capra vecinului (ca eu să mă simt bine)!

  Dar in plan global (mă refer la Globul Moldovei) desigur că visul specific este să fie aşa cum a fost, cînd erau garantat: de lucru (deşi prost platit), acoperiş (deşi în condiţii aiurea), de îmbucat (deşi în multe cazuri de calitate proastă, dar în schimb ieftin şi accesibil, în caz că era pe raft), justiţie şi securitate (fie şi de partid, dar cel puţin după oarecare reguli clare şi prestabilite), posibilitatea de a nu gîndi (căci se gîndea pentru tine pe linie de partid) etc.
  Deci visul de pretutindeni a moldoveanului la pîinea aceea amară care e mai bună la el acasa.

  • Zenu says:

   Chiar așa să fie, Nicu? Adică, știind obsesia moldo-balcanică pentru garduri, îs de acord că majoritatea exact asta își doresc: un vis privat și mercantil și să crape lumea de ciudă.

   Dar m-ai pus pe gânduri. Visul ăsta seamănă mai mult cu un coșmar în care alergi din toate puterile după un tren, în cele din urmă urci pentru ca mai apoi să afli că trenul merge în direcția greșită. 🙁

   Ceea ce ar însemna că Visul American este, de fapt, unicul mai decent? Succesul binemeritat. Măi, să fie…

   • Nicolae Botan says:

    ei, visuri ele sunt mai multe (şi cam toate depind de fiecare om în parte), eu doar incerc sa completez colecţia prezentată în articol şi comentarii 😉

 4. Vitalie says:

  ha, interesant portret iese… doua optiuni aduna fix jumatate din voturi si pina la urma se aseamana ca sens…

 5. Zenu says:

  Privesc Che. Part I (The Argentine). Che Guevara zice (despre americani): „ei cred că singuri au făcut toate aceste lucruri, dar de fapt a fost un concurs de circumstanțe”.

  Înțeleg: există doar două vise – egoist (succesul în viață, visul american) și altruist (salvarea lumii, revoluția, etc.)…

  • Nicolae Botan says:

   … şi dacă e să săpăm ceva mai adînc ne şi convingem că orice altruism nu e decît un egoism foarte bine mascat… (un egoism la o treaptă mai superioară însă mult mai periculos; se impune întrebarea oponenţilor acestei idei: oare Hitler poate fi calificat ca un mare altruist pentru rasa germanică?)
   Poate totuşi aceste 2 categorii de vise (aspiraţii) constau în “egoism mercantil” (care se referă la om ca atom al societăţii) şi un fel de egoism monumental, un fel de hiperegoism (care implica neapărat toată societatea pentru ca omul să se simtă împlinit, afirmat şi fericit).

   • Zenu says:

    …Altruism hiperegoist #1 = să te înşiri pe masă numai ca să iasă în felul tău. Dar mă gândeam la exemplu in extremis cu Hitler. Să luăm ceva mai serios: consumul responsabil. În aparenţă altruist, comportamentul responsabil faţă de mediu îşi are rădăcina într-un egoism bine calculat şi foarte sănătos – înţelegerea faptului că, dacă nu ne schimbăm, pe termen mediu suntem faliţi cu toţii.

    Altruism hiperegoist #2 = ţara e a mea, iar cetăţenii sunt copiii mei care merită o bătăiţă fiindcă nu ştiu ce fac. R.: Te rog, nu mă salva!

 6. Zenu says:

  Poate că e devreme să fac totaluri, dar se pare că Jemanfișismul rulz! (Apropos, dexonline.ro dă definiția „jemanfișismului” = s. n. atitudine de nepăsare, de completă indiferenţă. (< fr. je-mén-fichisme))

 7. […] începe să gospodărească în RM, iar eu aflu că majoritatea conaționalilor mei sunt jemanfișiști incorigibili, iar lupta cu răul și răii se desfășoară nu aici, ci în jungla mexicană. La mare mi-l iau […]