December 4, 2012 1

Dragoste? Ne, condiționată

By in digresiuni

Privind „Breaking the Waves” (1996) de Lars von Trier, m-am întrebat: ce-o fi cu dragostea necondiționată, că dacă se anunță astfel, e musai să pună cea mai crâncenă condiție – totul sau nimic? „Totul!” este starea firească a lui Bess (interpretată de inegalabila Emily Watson). Nu se poate despărți nici măcar pentru o clipă de Jan. Se dăruiește total; pretinde totul. Genul „Solaris” numai că nu fantomă. Se roagă să-i fie adus iubitul înapoi, e adus – calic. Se învinovățește pentru asta, ar face orice, dar ORICE pentru ca să-l salveze. Uitând de sine. El se salvează. Ea – nu.

Apoi m-am răzgândit: nu e asta. În lumea lui Bess există doar sentimente, nu există discernământ. Lumea aceasta e o lume care trăiește într-un singur picior, rațiunea e un oaspete rar. Bess e cea calicită. Fiind traumată emoțional în copilărie, ea a fost „lecuită” cu un dictat emoțional mai puternic și mai autoritar decât emoția sa firavă. Acest dictat – din partea comunității religioase, din partea unei mame autoritare, i-a extirpat „eul” fără ca să o lecuiască cu adevărat. Sărmana Bess, cea fără de sine, osândită de comunitate să se agațe de soțul ei, străinul… Rănile lui Bess sunt rănile provocate de comunitatea în care a trăit.

Dar în lumea emoțiilor pure trăiesc îngeri. În lumea lor se întâmplă miracole. În lumea lor clopotele bat în cer, nu pe pământ…

Destul cu asta. Să revenim la dragostea necondiționată.

Simplu dacă pui egoul în cuier. Bine zicea Angela (de pe la Corinteni cetire):

…dacă nu îl lași pe el/ea să fie liber/ă și să poată respira  – nicio fericire nu este posibilă. Nici a ta, nici a celuilalt. Iubirea nu se bate, nu se cumpără și nu se calculează. Iubirea e Corinteni.

Necondiționat? Asta-i despre copii. Să-i știu sănătoși și veseli. Să-și afle rostul lor. Educația copiilor se rezumă la acest chițibuș: să știe cum. Să nu le fie frică. Să se descurce singuri, dar să aibă încredere că întotdeauna pot conta pe sprijinul părinților. Cu atât mai bine dacă nu vor avea nevoie de el. Nu mizez pe cana cu apă. Vorba aia – poate nici nu mi-o fi sete.

Și nu doar despre copii. Să revenim la Bess. Bărbați, femei… Teoretic, e aceeași formulă. În practică, de la egal la egal, pretinzi reciprocitatea. Renunțând la clopotele care bat în ceruri.

Cu drag.


Tags: , , ,

One Response to “Dragoste? Ne, condiționată”

  1. Olga Marinescu says:

    Eu cred că dragostea necondiţionată este dragostea veacului următor.