July 27, 2011 7

Despre patriotism în şoaptă…

By in digresiuni

…dar mai bine deloc.

Tata zice că oriunde te-ai afla tot e mai bine dacă ştii că la tine în ţară ai pus de-o parte un 2×2, care-ţi aparţine de jure. Nu atât în virtutea taxei pe care ai achitat-o de facto, rezervându-ţi un locşor la cimitir, ci pur şi simplu fiindcă aici sunt îngropaţi buneii, aici se adună nepoţii. Io? Departe de aşa gânduri funeste. Să-mi imaginez patria ca pe o sumă de cruci îmi dă frisoane. Zic aşa: când faci curat la tine în casă, o faci cu mai multă tragere de inimă. Căci e a ta. Poţi să fii un perfecţionist în arta măturatului, dar dacă dai cu mătura în ograda vecinului – tot cu mai puţină tragere de inimă. O diferenţă de percepţie, căci rezultatul poate fi foarte bine acelaşi – curat dincoace, curat dincolo.

Despre asta vorbim în maşină, deşi eu prefer să tac ca să fie tata mai atent la volan.

Între timp “ai noştri”, cei care au rămas în ţară zic aşa: Am rămas fiindcă îmi pasă. Aici e patria mea. Dincolo de cordon nu-mi văd rostul. Sunt patriot.

Între timp “ei”, cei care au plecat din ţară zic aşa: Am plecat fiindcă aici nimănui nu-i pasă de mine. Nu sunt apreciat la justa mea valoare. Servesc ţara de la distanţă. Sunt patriot.

Hai ş-om tace. Opţiunea de a pleca/rămâne în ţară n-are nimic cu patriotismul. Sunt decizii raţionale luate în funcţie de oportunităţi. Unii rămân fiindcă au suficiente motive pentru ca să rămână. Sau n-au avut oportunitatea de a pleca. Cei care pleacă cu siguranţă că o fac din cauza unei oferte tentante pe care nu o pot refuza. În plus, e plăcut să vezi lumea. În minus, e neplăcut să te rupi din cercul obişnuit de prieteni. La o halbă de vorbă nimeni nu întreabă: de ce ai plecat? Se întâmplă să întrebe: la ce bun ai venit? La o halbă de vorbă nu stau patrioţi. Stau oameni normali. Şi asta-i corect.


Tags: ,

7 Responses to “Despre patriotism în şoaptă…”

 1. Sorin,
  Fii atent la ultimul rând! După tine patrioții nu ar fi oameni normali. Norma pe care o introduci ar însemna a nu fi patriot. În plus îi privezi pe patrioți de dreptul de asta la o ha bă de bere.

  Fiecare are expresia lui a patriotismului. Pentru unii asta înseamnă a-și risca securitatea personală apărânduși patria de invadatori, asta se întâmpla mai des în trecut când invadat fii veneau cu sabia sau cu mitraliera. Pentru alții patriotismul este a încerca să facă ceva la el acasă chiar dacă mediul este mai adversar pentru inițiativa privată atunci când aceasta nu face parte din ecuația celor ajunși la putere. Pentru alții patriotismul e preferința pentru o bere preparată în țară și nu una de import.

  Sănătate,
  VB

  • Zenu says:

   Norma pe care o introduc este să vorbim despre patriotism în şoaptă (sau deloc). Nu zic că el nu există. Dar zic că e o afacere personală care atunci când devine publică riscă să se transforme în abureală.

 2. Uneori se intampla sa vezi si prin moldova cate un om cu capul intre urechi, care sa nu fie patriot si deci nationalist si deci un natang care vorbeste ca comentatorii de pe Timpul, cu injuraturi contra rusilor si cu traiasca romania mare. a fi om normal inseamna a lucra si a comunica fara a lua seama in ce limba o faci. a respecta niste valori general-umane. a merge oriunde in lume, a gasi limba comuna cu oamenii din jur. a impune niste principii daca crezi in ele. nu exista nimic sfant, exista doar lucruri care ne convin ori nu. limba e un simplu mijloc de comunicare. si care este patria copiilor care umbla cu parintii lor dintr-o tara in alta? suntem homo sapiens, patria noastra e planeta terra, sistemul solar, universul. bravo, sorin.

 3. tarabara says:

  Daca iti aduci aminte, cu vreo 3 ani in urma vedeai pe toate gardurile si in toate gurile numai vorbe de ocara pentru toti aceea care plecau la munca peste hotare – ca lasa copiii, ca se prostituiaza, ca distrug famiile, ca au fugit de greu… De vreo citiva ani, Moldovenii ramasi in tara si-au dat seama ca aia tin bugetul si tara. Gata, s-a schimbat plastinka. Sper sa ajung sa vad ca se schimba plastinka si cind e vorba de discutiile astea de patriotism de care vorbesti. Tare vreau sa mai facem un pas spre normalitate/realitate.

 4. vladimir b. says:

  Simpatică pastila ta!
  Dar e chiar despre patriotism, sau ascunzi ceva mai serios?
  Personal, nu văd, nici nu am văzut niciodată patriotismul în formula român vs. rus vs. evreu vs. găgăuz)
  În privinţa plecării e aşa: pleacă cine poate, revine – cine doreşte!

 5. buburuz says:

  cuvintul patriot il folosesc doar oamenii nesinceri, ca politicienii,cei care vor so faca pe desteptu si micinosii. un om sincer niciodata nu va spune unui prieten adevarat ca eu sint patriot, tu esti patriot, eu imi iubesc statul, tu nu iubesti statul. prostii