March 19, 2011 8

Deocamdată…

By in digresiuni

Îmi pare rău când fratele meu e la ananghie. Dar știu că se descurcă. Nu este omul care să renunțe ușor. Nevoile îl fac mai tare. Dar cutremurele… well, nu e pentru prima dată. Ce să zic, am fost la Tokyo și Kyoto – e foarte frumos la fratele meu. Am stat și-am privit focuri de artificii pe o plajă din Kamakura cu doi amici – unul kazah, și unul ucrainean. Tot cu ei am luat-o pe jos dinspre Nikko să vedem un lac. Am mers vreo zece kilometri pe dealuri nipone, după care am făcut cale-ntoarsă. La Kyoto îl aveam cu noi și pe azer – examinam ieroglifele de pe schema din autobus ca să aflăm unde coborâm ca să vedem grădina de pietre din Ryōan-ji. În parcul Ueno am privit statuia balenei albastre, despre testicolele ei filozofează Haruki Murakami în „Dans dans dans”. Cu amicul meu Hitoshi am luat cina în Roppongi. Turna ca din găleată. Oare ce face Toshi acuma?

Îmi pare rău că fratele meu tre să treacă încă o dată prin toate astea. Și nu cred că 5 milioane de clickuri pe facebook schimbă ceva. Iar headline-uri precum că „Japonia este în pragul unei catastrofe” (însă „Deocamdată, Moldova nu este amenințată de radiații”) mă deprimă. Asta cum? Ne bucurăm că trăsnetul a lovit casa vecinului. Suntem deranjați că o serie de avarii nucleare în Țara Soarelui Răsare poate afecta liniștea PIB-ului moldovenesc?

Savanții ne calmează: „Cutremurile catastrofale nu ne amenință”:

Oamenii de știință din R. Moldova exclud eventualitatea unui cutremur devastator similar celui produs în Japonia pe 11 martie.

Fenomenal! Eu credeam că atare concluzii sunt prerogativa savanților britanii, dar uite că și ai noștri varsă lumină asupra sărmanului vulg. Interesant, oare ce calcule probabilistice au validat această concluzie îmbucărătoare?

Nu tre să ne supărăm pe savanți. Jurnaliștii sunt cu ochii pe ei. Pe aceeași pagină din ziar, aflu că „Luna se apropie „periculos” de Pământ”. Periculos e luat în ghilimele de parcă luna ar fi o ștrengăriță care ne ia la mișto, însă se întreabă omul literelor dacă atare șotie este „Fenomen astrologic sau preludiul unei catastrofe globale?”. Astrologic? Hm.

Pe 19 martie, Luna se va apropia la cea mai mică distanță de Pământ din ultimii 20 de ani. Fenomenul este privit îndeaproape de astrologii și cercetătorii din întreaga lume.

Normal că dacă Luna se dă aproape, astrologii și cercetătorii o vor privi în-de-aproape. Deci nu rămâne loc pentru dubii: în R. Moldova astrologii sunt savanți, în rând cu cercetătorii din întreaga lume. Slavă domnului că s-a pus capăt acestei discriminări nefirești. În R.M. nu se face discernământ între astrologie și astronomie, cum probabil nu se se întreabă nimeni despre diferența între alchimie și chimie. Nu e nici una.

Așa că putem dormi liniștit – cataclismele vor ocoli Tărâmul Mioritic. Scrie în… horoscop.

P.S. Pentru savanții și astrologii din R. Moldova: distanța dintre Tokyo și Chișinău este de 8558 km. Zice Wolfram Alpha. (Care nu e semn zodiacal, deși așa sună ;))

P.P.S. Nici postarea asta nu schimbă nimic. Deocamdată…


Tags: , , ,

8 Responses to “Deocamdată…”

 1. Dindina says:

  “Oamenii de știință din R. Moldova exclud eventualitatea unui cutremur devastator similar celui produs în Japonia pe 11 martie.” Imediat după cutremurul de aici, au apărut așa-nimitele ”știri” care semnalizau ”aveți grijă! un cutremur de 8 grade pe sacara Richter se așteaptă curând (dacă nu chiar noaptea asta sau maine).” Și cum oare de avem așa cercetători, savanți,și alți oameni deștepți anume în Moldova, care pot privi cu exactitate și amplitudinea acestui fenomen? Oare chiar îs mai deștepți ei și dețin mai multă informație decât Japonezii? Să mă scuze concetățenii mei, dar voi spune fără să ezit NU!!! Nu avem de unde să știm.
  Iar unii, care încă mai cred în prezicerile Vangăi și a altor ”mari prezicători” vedeau deja cum vine sfârșitul lumii în câteva secunde, și anume se abate peste Japonia. atunci m-am întrebat ”de ce pe oamenii ăștia nu-i preocupă așa ceva?” păi se pare pentru că au altceva mai important de făcut, care va da rezultate sau le va face viața mai bună/frumoasă/ușoară. Nu au timp de pierdut cu bârfe. Pentru că ei au de construit un viitor, nu au timp de bocete și lamentări.

 2. Zenu says:

  Eh… oamenii de știință din R. Moldova sunt astrologi. Iar jurnaliștii vânează număr de vizualizări – știrea așa deficientă cum e a luat un număr record de vizualizări. Poporul cere! De Vanga nu mă iau căci nu-s la curent.

 3. Dindina says:

  Desigur, fiecare își urmărește interesul. Și tot ce începe cu Șocant, Senzațional, Avertizare, etc. are priză la public. Ne e interesant când murim. Dar oricum nu facem nimic pentru a ne trăi cu adevărat viața.

 4. Sapphira Diamondova says:

  🙂

  Acum am citit aceasta postare, nu stiu de ce mi-a scapat…Cand auzisem de cataclismele nipone, m-am gandit imediat la Murakami si la Japonia pe care inca nu am vizitat-o si mi-o doresc intacta, asa cum am vazut-o mental, prin cartile sale. Curioasa chestie, gandurile imediat urmatoare au fost cam asa:

  1. oare s-a mai gandit cineva imediat la Murakami ca prima legatura in contextul Japonia-cutremur?

  2. cred ca nimeni din anturajul meu…poate doar virtualul Madrizen, dar n-as avea de unde afla asta.

  Poate va scrie un fel de “Underground” 2 sau sequell la “After the quake” cand totul se va fi sfarsit (nu si Japonia).

 5. Sapphira Diamondova says:

  Nu am citit varianta in rusa; de fapt, nu am incercat sa-l citesc pe Murakami in rusa niciodata, imi pare cumva strain (poate pt ca percep traducerea in engleza ca fiind mai putin “instrainata” de originalul in japoneza). Nu am citit intreaga colectie “After the quake”. Am citit, insa, “All God’s Children Can Dance” si “Superfrog Saves Tokyo”.

  Apropo, ceva recent, din 22 martie 2011:
  “Six piano-driven pieces, each inspired by one of the short stories in Haruki Murakami’s “after the quake” collection. Written about the devastating 1995 Kobe earthquake, its tone has found new life given the recent disaster.

  Eastern-tinged progressions layered with modern electronic flourishes. A meditative release; to help keep the people of Japan in our thoughts and prayers. ”

  http://drecarlan.bandcamp.com/album/dc-jpn-after-the-quake-2011/

  • Zenu says:

   Eu nu-s tare selectiv în privința limbii. Ce cade primul, pe ăla-l citesc. Oricum toate-s traduceri… Rușii au un traducător foarte fain – Kovalenin. Tipul cominică cu Haruki, au făcut împreună o escapadă pe insula Sahalin, deci e to be trusted.

 6. Oleg says:

  Iata aici un speech a lui Haruki Murakami despre acest cutremur si urmari (nu numai a cutremurului in sine). Mie mi s-a parut f interesant m ales ca avem putine sanse sa-l vedem si ascultam.
  http://www.senrinomichi.com/?p=2417