March 17, 2012 Off

Ciori sau coțofene?

By in digresiuni

Ciorile, desigur. Deși… uvertura din „La gazza ladra” de Rossini rămâne a fi una din bucățile favorite din muzica clasică. Imediat după lecturarea pasajului cu pricina din „Cronica păsării-arc” și până în prezent.

Dar ciorile sunt cu totul altceva. Eram mic și trebăluiam în fundul grădinii. Ridic privirea și mă văd țintuit de o cioară mare. Mi se pare uriașă. Cred că era un corb. Sau era faptul că eu eram mic la vârsta respectivă. Chestii de relativitate, ce mai! Întind mâna spre corb și ezit. Ar fi musai să mi se așeze pe mână. Corbul îmi privește mâna întinsă și ezită. Ne privim unul pe altul în ochi. O pereche de ochi albaștri versus o pereche de ochi negri. „Ce băiat mic”, gândește corbul. Chestii de relativitate…

Mai întâi „Krabat” de scriitorul ăla ceh cu nume de neamț și mai apoi, desigur, Carlos Castaneda. Carlitos se transforma într-o cioară și zbura deasupra orașului. Plana, dădea din aripi – o gamă nemaipomenită din mișcări. Nici vorbă să se transforme iarăși în om. Dar n-ai ce face, trebuie. E OK, zicea Don Juan. Când vei muri te vei transforma din nou într-o cioară. Vor veni altele trei după tine și te vor însoți în călătoria din care nu te vei mai întoarce. E cale lungă, e bine să ai însoțitori.

Priveam caligrafia ciorilor înscrisă pe zăpadă. Zapadă albă-albă, urme negre-negre. Seamănă cu alfabetul runic, știi?

Astă dimineață am privit două ciori care se jucau de-a pețitul. Ea era mai mică și mai sfioasă. El era mai mare și mai insistent. Făcea plecăciuni și cârâia drăgostos. N-am stat să văd cu ce se termină jocul ciorilor. În fond, e o chestie intimă și-i privește doar pe cei doi.

Pe când coțofenele… Ah, coțofenelor! La ce bun furați broșe și mărgele? La ce bun agonisiți comori din pietre nestemate? Le țineți acolo, în cuiburile voastre și le admirați vrăjite. Oare nădăjduiți să le luați cu voi în ultima călătorie? Lumea Pietrelor Nestemate este o iluzie. Ritualul Pețitului la Ciori este doar un joc.

Cam astea sunt opțiunile pe care le avem la dispoziție.


Tags: ,

Comments are closed.