December 7, 2010 1

Ce băgăm într-un acord de coaliţie?

By in digresiuni

Nu multe. Cele 300 de pagini ale acordului nemţesc de coaliţie reprezintă o struţocămilă dintre nişte principii de guvernare comună şi un program de guvernare. Să ne lămurim cu partea struţului. Judecând după un acord similar semnat de coaliţia de guvernare letonă, ne putem descurca lejer şi cu 4 pagini.

Prima parte este un fel de bla-bla-bla despre principii: transparenţă, consensualitate, valori etice, responsabilitate colectivă, unanimitate în materie de politică externă, etc. – lucruri la care ne pricepem şi noi că avem fantezie bogată.

Cu referire la substanţă, avem următoarele mecanisme de luare a deciziilor:

Consiliul de Cooperare în cadrul Coaliţiei (3C) format din Prim-ministru, Preşedintele Parlamentului şi câte un reprezentant al fiecărui partid de coaliţie. Convocat la iniţiativa premierului, 3C se întruneşte înainte de şedinţele Guvernului, dar nu mai rar de o dată pe săptămână. Fiecare membru al 3C are un vot, iar deciziile se produc pe cale consensuală şi sunt obligatorii. Divergenţele între membrii coaliţiei coboară la un grup de lucru pentru rezolvarea lor. Amendamentele la Constituţie şi Legea bugetului nu trec în Parlament fără aprobarea prealabilă de către 3C.

Logaritmul de Guvernare. Numărul de miniştri este proporţional cu numărul de locuri în Parlament. Cam acelaşi lucru şi la noi, cu excepţia că în Letonia nu există câte patru “umbre” din partea celorlalţi membri ai coaliţiei. Funcţia politică este doar al ministrului, rutina ministerului (angajări, concedieri, achiziţii, planuri de lucru, premii, mustrări) fiind job-ul unui secretar de stat – funcţionar public.

Demisia unui ministru. Se produce fie la cererea motivată de către Prim-ministru adresată Parlamentului, fie din propria iniţiativă a ministrului. Şi într-un caz şi în altul, poziţia lui este preluată de un alt reprezentant al aceluiaşi partid.

Drepturile şi obligaţiile Prim-ministrului. Premierul are trei drepturi:

  1. să includă chestiuni pe agenda la 3C;
  2. să critice public un ministru pentru că nu-şi face treabă folosind argumente de ordin profesional (whatever that means!); şi
  3. să ceară demisia unui ministru dacă acesta nu corespunde standardelor profesionale sau dacă nu respectă prevederile acordului de coaliţie.

Şi şase obligaţii:

  1. să implementeze deciziile adoptate de 3C;
  2. să aducă la cunoştinţa membrilor 3C agenda Guvernului;
  3. să nu includă în agenda Guvernului chestiuni pentru care unul din membrii 3C a votat negativ;
  4. să informeze membrii 3C cu privire la revocările intenţionate cu cel puţin 48 de ore înainte de adoptarea deciziei;
  5. să informeze membrii Cabinetului cu privire la chestiunile ce urmează a fi discutate la 3C cu cel puţin 24 de ore înainte de şedinţă;
  6. să fie imparţial faţă de membrii 3C.

Şi vseo. Convine aşa?

Textul ăsta a fost traduc cu ajutorul prietenilor de la Google din letonă. Aşa că, mille scusi dacă am încurcat iţele. Dar se pare că nu.

Mai multe despre principiile de guvernare de coaliţie găseşti la britanici. Adică aici.


Tags: , ,

One Response to “Ce băgăm într-un acord de coaliţie?”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Zenu, Zenu. Zenu said: Ce băgăm într-un acord de coaliţie? » Madrizen http://ht.ly/3ldGn #alegerimd #vot28 […]