November 29, 2013 6

Traian

By in digresiuni

Cine sau ce-l trage de limbă pe domnul Băsescu e mister, însă retorica dânsului e contraproductivă chiar și pentru un unionist. Potrivit ultimei declarații a președintelui României, reîntregirea țării este proiectul prioritar cu numărul 3 (după aderarea la UE și NATO). Ei na, fiecare pasăre pre limba ei, dar pre limba domnului Președinte piere un vis, ceea ce-i mai nasol.

A existat o joncțiune istorică la destrămarea URSS când unirea cu România fusese un proiect fezabil, dar acum nu mai e. Ce să-i faci? De ce am frânat atunci e o altă problemă. Timiditatea și ezitările unei guvernări post-ceaușiste căreia încă nu-i venea să creadă că cerul e albastru și că există viață dincolo de Prut a fost factorul determinant. Dacă umblam atunci pe la sondaje, am fi descoperit, probabil, că 62% din moldoveni doresc unirea cu România, în timp ce doar 10-15% români sunt gata să deschidă larg brațele. E și uman, și firesc. Unde să deschizi, mă’ frate, brațele, dacă ești încă copleșit de schimbările care tocmai au avut loc, iar în imaginarul colectiv al românului spălat minuțios pe creier de propaganda ceaușistă, Basarabia e un fel de Siberie Apropiată, iar basarabeanul – un rusofon cu fierbător. Studenții basarabeni au introdus în vocabularul „limbei noastre” cuvântul pizdeț producând un impact intelectual sesizabil, dar nu tocmai pozitiv. Abia mai târziu au învățat românii să aprecieze suavitatea lui Pavel Stratan care „be’ puțîn câte puțîn”.

În fine… acuma ce să zicem de basarabeni? Când sunt românii gata copți, hop că noi nu mai suntem. Mi-a plăcut ce-a zis un ucrainean despre integrarea europeană: dacă ai într-o mână o înghețată, iar în cealaltă – un răhățel, e logic să alegi înghețata fără ca să stai mult pe gânduri. E logic dar nu pentru toată lumea. Nu putem face abstracție de faptul că în Republica Moldova doar 44% ar alege înghețata, în timp ce 43,7% ar alege răhățelul. Suntem o societate dezintegrată și domnul “Președinte al Românilor de Pretutindeni” nu poate ignora această tristă realitate. Pentru urechile unora mesajul va fi interpretat în felul următor: integrarea europeană nu e decât o capcană pentru naivii de la guvernare care astfel vând țara românilor. Și aici nu e bine, căci românofobul comun se înregimentează în mod automat în calitate de eurosceptic. Fără ca să fie cazul. Dar, cel puțin cu această ocazie am aflat că Artur Reșetnikov e cetățean român. (Și eu, din păcate, nu-s.)

La o adică, existența guvernelor și frontierelor nu ne împiedică să fim ceea ce suntem. Putem susține echipele românești la Cupa Campionilor fără ca să ni se aplice ștampilă în pașaport. Sperăm că în curând vom putea trage la București fără a face în prealabil coadă la Consulatul României (cu excepția lui Reșetnikov). Vom face lansări de carte și producții cinematografice comune. Vom cumpăra gaz de la Iași. Vom turna vin în pahare românești. E musai să ne unim din punct de vedere politic?

Pentru mine există un singur argument în favoarea unirii. Cu toate deficiențele pe care le mai au încă, instituțiile politice și economice din România (guvernare, sistem judiciar, societate civilă, democrație, capital) sunt mai avansate decât cele din Republica Moldova. Și chiar dacă la anumite capitole le suflăm în ceafă fraților români, există în Republica Moldova sentimentul ăsta de insecuritate, că “amuș-amuș” lunecăm din nou în râpa comunistă și devenim peste noapte euro-asiatici.

Dar asta așa… doar în calitate de argument. Dacă e ca proiectul unionist să devină realitate apoi calea cea mai sigură e următoarea:

 1. Aderarea la Uniunea Vamală;
 2. Modificarea sistemului electoral prin numirea Președintelui pe viață (à la Lukașenka, Nazarbaiev, Putin/Medvedev);
 3. Deportarea a 500 mii moldoveni în Habarovsk;
 4. Revoluție
 5. Unire.

Deci nu e mai bine să ne ținem de frați?


Tags: , , ,

6 Responses to “Traian”

 1. Sandu says:

  🙂
  Sa mai ascultam o data declaratie Presedintelui Romanilor de Pretutindeni: http://goo.gl/xfnISn

  si inca o data de la inceputul minutului unu.. cantarit, ferm, asumat!

  Mie mi se pare foarte productiva retorica!! si nu vad un moment mai potrivit pentru o asa declaratie decat acum exact inaintea Vilnius-ului, la un an de la urmatoarele alegeri si tinand cont ca nu va mai avea ocazia sa o spuna din asa functie dupa…
  O mutare strategica bine gandita care da peste mana politicienilor rusi, care ne-ar fi dorit si ei binele, daca nu ne-ar fi vrut in genunchi, neputinciosi si cu mana intinsa.

  Iar comunistii sa strige pana fac spuma la gura.. toata lumea ii stie, pacat ca unii nu isi dau seama, dar cu timpul se vor satura si ei de latrat.
  Rau imi pare ca unii au tinut sa se disocieze imediat de asa afirmatii de dragul unor voturi de la simpatizantii comunisti… sau poate le-o fi asudat ceafa de frica justiei si a penitenciarelor din Romania.. cine stie.

  Am tinut sa vad si declaratia lui Basescu astazi, la conferinta de presa cu presedintele Timofti, curios sa vad intrebarile si raspunsurile jurnalistilor. Pai e greu nu de observat acuratetea cu care isi alege cuvintele dl Basescu.
  Dupa 8 ani de mandat, nu vorbeste dl presedinte de dragul declaratiilor in fata presei…
  De admirat asa politicieni carismatici.

  Pacat ca majoritatea din ai nostri sunt niste popandai, iar daca sa fiu mai exact: “tarfe politice, calai si mercenari”

  • Zenu says:

   O fi impecabil Băse… Din pdvd al gestului, dar în momentul de față, după Vilnius, se pare că-și trage oghealul pe partea lui de pat. E meritul său cumva?

   Or, realitatea e că nu-s mai mult de 15% ai proiectului unionist (socoate-mă și pe mine dacă vrei) și cel mai bine e să ne “reîntregim” în UE făcându-ne bine tema de acasă.

 2. Pascaru Ion says:

  Declaratia asta a fost de fapt foarte corecta, si foarte sincera. Poate in trecut dumnealui a urmarit voturi in campanii electorale, dar acum a pus punctul pe “i”. Romania nu poate sa spuna partenerilor din NATO si UE ca isi va adauga un petecel de teritoriu… Poate l-ati prea iubit dumneavoastra orbeste pe actualul presedinte al Romaniei atunci cand va facea sa credeti ca este “Unionist de la nastere” :). Cu respect, Pascaru Ion.

  • Zenu says:

   Nu exclud că declarația e sinceră, dar asta nu-l scapă de faptul că e contraproductivă. Îmi imaginez că e un lider cu ambiția de a face istorie, după cum a și făcut-o într-o serie de ocazii. În momentul de față însă, s-o fi lăsat purtat de val (victorie pentru moldoveni, etc) și poate că și regretă faptul că nu va fi prin preajmă în momentul când o să strângem roadele sem(ă)nate la Vilnius. Dar să nu uităm că suntem la început și nu la sfârșit de cale. Presiunile Rusiei vor fi în ascensiune (cine-și mai amintește de faptul că și ucrainienii au parafat ce-au avut de parafat anul trecut); o mare parte din populația țării privește cu simpatie proiectul Uniunii Vamale), iar anul care vine e unul electoral. Dar trecem și peste asta, azi ne permitem să fim optimiști.

 3. babalicu says:

  Credeam ca blogul ista e cu o linie de-asupre prostiei. Nu este! Pretiozitati si pretentii elitiste cat incape.Cu suflu “maldavinesc” de buric al pamantului,fireste.