September 17, 2009 1

Căderea zidului de apă – 2

By in digresiuni

Începând cu ziua de mâine “fraţii români” vor redobândi dreptul de a călători în Republica Moldova nestingheriţi de regimul de vize. Gestul e salutabil, mai ales în contextul odios în care au fost anterior impuse vizele: cu arătatul din deget, cu “stuceală” (id est “denunţare”) la Bruxelles, scandal, etcaetera. De parcă se dădeau papucii unei foste iubite nu altceva: iată papucii şi să nu te mai văd în ochi cât oi mai trăi!

Ne-am împăcat, e super. Comerţul cu România îşi va reveni gradual – mare bucurie la buget! Dar, totuşi, un gând năstruşnic nu mă lasă să mă bucur. Şi noi ce facem mai departe, “fraţi români”? Prindem în continuare coadă la Consulatul României după vize? Mă gândesc că democratizarea subită şi anularea restricţiilor pentru cetăţenii români, ar fi putut constitui o ocazie reuşită pentru un pic de reciprocitate. Nu sunt la curent cu detaliile, dar am citit pe undeva că polonezii au negociat cu UE un regim special de intrare pentru “fraţii lor ucraineni”. N-aţi putea să ne onoraţi şi pe noi cu o aşijderea mană?

Sper că în formula actualei guvernări din Republica Moldova problema vizelor va dispărea nu numai în raport cu România, ci cu întreaga UE, dar ar fi frumos, zic yo, să făcă România primul pas în această direcţie.

Personal, nu m-am folosit niciodată de vize româneşti. Mi se pare nefiresc. Am călătorit relativ intens până în 2007 şi mă bucur că am văzut Iaşii, Bucureştiul, Sibiul, Braşovul, Sighişoara, Hunedoara, Râmnicul, Constanţa, Sinaia, Buştenii, Piatra-Neamţ, Slănicul, mănăstirile din Bucovina în acea epocă. Lista mi-a rămas incompletă şi nu din cauza că mi-a pierit cheful să o continui. Vorba lui Ghimpu: chiar şi ruşii şi ucrainenii s-ar bucura de o mică vacanţă la Braşov.

Dar asta e, voia boierului!


Tags: ,

One Response to “Căderea zidului de apă – 2”

  1. Nicolae says:

    Devreme nu va fi, tinind cont de caracterul plecacios al romanului… deci asa cum zice Hohenzollern-ul de la Bruxelles asa sa fie… dar tinind cont de faptul ca Romania nu e inca aderata la Schengen poate da Domnu’ o ameliorare, doar ca in acest caz e foarte importanta anume strategia Moldovei fata de UE… asa precum Romania, incepind cam cu 2000, obtinuse libera intrare in scopuri turistice (max. 3 luni), asa ar putea si Moldova (crucial mi se pare in acest caz determinarea Moldovei de a intra in negocieri intru acceptarea si modelarea la realitatile Moldovei a aquis-ului comunitar si nu doar transpunerea samovolnica si pe alocuri aberant de gresita a unei parti a legislatiei UE, precum facuseram pe timpul domniei a lui Vladimir I). Deci cred io ca e mult mai importanta vointa Moldovei decit cea a Romaniei in aceasta opera controversata… pe unde mai pui ca imaginea modloveanului inca nu e discreditata definitiv in ochii comunitatii UE, comparativ cu cea a romanului (din pacate).