November 15, 2009 6

Banc cu scriitori

By in digresiuni

Bancurile se șparlesc. De asta sunt bancuri. Pe ăsta nu l-am putut lăsa aici. Dacă e vorba de scriitori, e de zen. Deci.

A fost odată un băiat. El învăța bine la școală, citea multe cărți, comunica puțin cu cei de vârsta sa… Într-o bună zi, în drum spre casă, el făcu un bulgăre de zăpadă, îl zvârli într-un copac, dar nu nimeri în el ci în geamul de alături. Geamul s-a spart. Din casă a sărit măturătorul și s-a luat după băiat.

Și iată că băiatul fuge de la măturător. Ghiozdanul i s-a deschis, din el cădeau cărțile, caietele… Iar băiatul alearga și se gândea: „Oare de ce eu alerg de la acest măturător oribil, dacă aș fi putut să stau lungit pe canapeaua mea confortabilă, citind din scriitorul meu preferat Ernest Hemingway. Cu siguranță că el stă în clipa asta într-un bar din Cuba însorită, servește un veritabil rom cubanez, fumează un trabuc cubanez aromat și admiră simpaticele mulate cubaneze…”

Iar marele scriitor american Ernest Hemingway, chiar stătea în timpul ăsta într-un băruleț din Cuba, suferind de arșiță, fumând un trabuc puturos, sorbind dintr-un rom ieftin și grețos și privind cu scârbă la mulatele grase. „Ce naiba fac eu aici, – gândea scriitorul, doar aș fi putut să fiu acum la Paris cu amicul meu André Maurois, să stau la o masă dintr-un bistrot pe Champs-Élysées, să servim vin sec franțuzesc, să admirăm pariziencele elegante și să discutăm despre suprarealism…”

Între timp, André Maurois stătea într-un bistrot de pe Champs-Élysées, trăgea dintr-un vin acru de Bordeaux, se uita cu repulsie la curvele pariziene – rahitice și pilite, asculta pălăvrăgeala unor idioți despre suprarealism și se gândea: „Ce naiba fac eu aici? Doar aș fi putut să mă aflu în Moscova înzăpezită cu amicul meu Andrei Platonov, să beau votcă rusească rece cu zacuscă din castraveți murați, să admir matroanele îmbujorate din Rusia..”

În timpul ăsta, în Moscova înzăpezită, Andrei Platonov, îmbrăcat în palton, alerga din urma băiatului și se gândea: „Dacă pun mâna pe el, îl termin!!!”

Vam făcut poftă de rom, vin sau votcă? De o lecturare din Hemingway, Maurois sau Platonov, poate?

Oare ce face Haruki-sensei în clipa asta? Cred că e pe o plajă din Hawaii, tocmai a înotat timp de o oră, iar acum se gândește la noul său roman.


Tags: , , ,

6 Responses to “Banc cu scriitori”

  1. Nicolae B. says:

    :DDD Oare ce face Sorin acum? …. ah da, pune la cale inca un post simpatic pe blog.
    Simpatic Domnule, (si ca sa fiu putin persuasivo-contradictoriu zic) numai ca la mine merge mai bine cu un cognac 😉

  2. Zenu says:

    Din pincipiu am să-mi torn o dușcă de rom acuma și-o să mă gândesc cu nostalgie: ¿pero porque no estoy yo en Madrid ahorita mismo, tío? – 5 ani de când m-am masterat în decembrie. 🙂