August 11, 2009 1

Aung San Suu Kyi

By in digresiuni, eseuri

Walk on, dar cu ce preţ?

watch?v=8R5oBosyO-s]

Mă solidarizez

Aung San Suu Kyi (c) fairey

Cert este că popularitatea lui Aung San Suu Kyi este unica chestie care, pentru moment, îi serveşte drept pavăză faţă de junta militară care se vede constrânsă să o ţină în stare de arest la domiciliu – 14 din ultimii 20 de ani. Ar prefera, probabil, o detenţie veritabilă cu tortură şi viol, dar n-ai ce face: pentru laureata Premiului Nobel pentru pace se impune un tratament mai „civilizat”. Însă, ceea ce o protejează de juntă, nu o protejează de naivi. Eşti la curent, probabil, cu fapta „eroică” a lui John Yettaw, care a pătruns în casa acesteia şi a rămas acolo timp de două zile (a dormit pe covoraş) încălcând regimul de detenţie şi acordând-ui lui Despot-Vodă, aka generalul Ban, pretextul potrivit de a prelungi cu 18 luni regimul de detenţie la domiciliu. Exact atâta cât e nevoie de a orchestra alegeri „democratice” fără participarea liderei din opoziţie.

John Yettaw şi câştigat obolul, fiind obligat să servească 7 ani de detenție, inclusiv 4 ani de muncă silnică (pare-mi-se că ăsta e termenul?). Însă, din experienţa detenţiilor anterioare, nerezidenţii nu sunt ţinuţi mai mult de câteva luni – costă şi n-are niciun haz pentru dictator. De aceea, John se va întoarce acasă cu mustrările de conştiinţă de rigoare, în timp ce birmanezii vor continua să suporte nesuferita dictatură.

Spune-mi şi mie, te rog, prostia nu reprezintă o crimă?


Tags: , , ,

One Response to “Aung San Suu Kyi”

  1. […] asasine începută aici, deși astăzi m-au preocupat și alte lucruri, printre care și moralitatea unuia care a dat busna în intimitatea domiciliului unde este ținută în detenție Aung San Suu Kyi. […]