July 16, 2009 4

Amintiri din societatea de consum

By in digresiuni

Da, trăim în societate de consum.

Da, trăim într-o societate politizată.

Nu e vorba de păpuşa respectivă. Dar, apropos, păpuşi cu Voronin nu sunt în vânzare?

Nu e vorba de păpuşa respectivă. Dar, apropos, păpuşi cu Voronin nu sunt în vânzare?

Foarte amuzant în zilele trecute am avut un loc un schimb de ostilităţi cu fiică-mea la capitolul Păpuşi. La vârsta de vreo 3 ani a făcut o dependenţă de cumpărături pe care nu am putut-o rezolva decât introducând un moratoriu de o lună asupra cumpărăturilor, după care fetiţa s-a calmat şi chiar nu ne-a mai sâcâit multă vreme cu doleanţe noi. Shopping is addictive. Am trecut prin multe. La o etapă am avut un sistem de puncte de credit, dar asta e poveste lungă.

Ostilităţile recente s-au produs în jurul faptului că Ruxi are de citit Amintirile din copilărie de Ion Creangă, pentru care, şi-a imaginat ea, merită o păpuşă nouă. A terminat prima parte şi a început să revendice premiul. Normal că am refuzat-o explicându-i că păpuşa nu e plată pentru numărul de pagini citite şi numai dacă citeşte binevol şi chiar mai mult decât i s-a cerut la şcoală poate să pretindă la un premiu-surpriză.

A mers să doarmă la bunica şi a declarat că nu se întoarce până nu aducem păpuşa cu pricina (are o cărţulie de la Nici în care sunt bifate mai multe articole – e de groază!). Aşa a glumit. Dar urmează partea amuzantă.

Ieri, fiica rătăcitoare s-a întors acasă şi ne-a întrebat:

– Dacă îl conving pe Voronin să intre în Partidul Stejarului, îmi cumpăraţi păpuşă?

Cred că dacă premiul era pentru imaginaţie, şi-l merita pe deplin, dar să vedem mai întâi cum trec alegerile.

Din aceeaşi serie, dialogul lui Ruxi cu maică-sa:

– Tata are şef?

– Are.

– Şi cine-i?

– Un american.

– Barack Obama?

Asta se întâmplă din cauza că în loc de Minimax mai privim uneori şi ştirile ProTV.

P.S. Apropos, te las să decizi:

[polldaddy poll=1787725]


Tags: , , , , ,

4 Responses to “Amintiri din societatea de consum”

 1. fakebeatrix says:

  Nu pot să cred că cineva a votat împotrivă!
  Dacă aş mai avea vreuna i-aş trimite-o (sper că am pus bine cratimele, cred că merit şi eu o păpuşă dacă scriu corect în română la ora asta).
  În altă ordine de idei, păpuşa cu Voronin vă trebuie pentru că aţi primit un set de ace noi nouţe bonus la achiziţionarea cărţii “Voodoo pentru viaţa de zi cu zi”?

 2. Nicolae Botan says:

  Eu am pus vot negativ. Acu desigur la 3 ani e greu copilul să înţeleagă toate subtilităţile, însă nu cred nici înre-un caz că pentru citit sau studiat (cum ar fi pentru note înalte) copilul trebuie recompensat – ba din contra, ar trebui să înţeleagă că asta este responsabilitatea lui de bază (aşa cum este a părinţilor de a merge la servici şi a aduce bombonele şi îngheţată). Recompensa el trebuie singur să şi-o găsească în beneficiile acestei responsabilităţi. Însă dacă e să o luăm în termeni generici (făcînd abstracţie de le I.Creangă) – orice copil merită o jucărie (doar prin virtutea faptului de a fi copil) ;). Multă sănătate pentru Ruxi !

  • Zenu says:

   Ei, la Ruxi nu e vorba nicidecum de o jucărie. 🙂 Mie îmi place să-i fac surprize şi sunt totalmente de acord cu faptul că studiul şi lectura trebuie să reprezinte un interes în sine, altfel intri pe o filieră de pe care este imposibil să scapi şi care răstoarnă psihicul aprioric sănătos al copilului. Aş zice că jucăriile pentru copil sunt ca şi florile pentru soţie, vin atunci când simţi că are nevoie de aşa ceva :).

   Apropos, Ruxi are 8 acum şi e capabilă să înţeleagă argumente de acest gen (şi-a acceptat soarta, de altfel), dar e şmecheră ca toţi copiii şi caută să aplice orice metodă de convingere ;).