May 9, 2014 Off

Ҧ

By in digresiuni

În Parcul Catedralei se plimba o tânără cu panglica lui Sf. Gheorghe în piept. Lucrul ăsta m-a contrariat. În alți ani eram suficient de imun la astfel de manifestări simbolice de apartenență de grup. În alți ani, panglica respectivă nu se referea decât la faptul că pentru unii Ziua Europei este, de fapt, Ziua Victoriei și că veteranii în lupta cu fascismul trag mai greu la cântar decât vectorul oscilant al politicii de integrare europeană. În ziua de azi, când panglicile respective s-au compromis la Donețk și s-au pătat cu sânge la Odesa, gestul mi se pare mai degrabă ostentativ. El denotă o acceptare a expansionismului rusesc și o validare a politicii lui Putin. Lukașenka și Nazarbayev s-au decis să le interzică. Noi, mai democrați și mai gentilomi, le tolerăm.

Presupun că rușii din Federația Rusă nu prea au capacitatea să-și nuanțeze poziția. Pe piața Bolotnoye din Moscova un grup de manifestanți au ieșit la marșul celor care nu sunt de acord cu politica oficială a Kremlinului. Dreptul legitim la protest le-a fost negat, respectiv manifestanții se manifestau în tăcere. Fără slogane și pancarde. Recent, au fost adoptate legi noi care interzic cuvintele necenzurate în filme, cărți și mass media (în Roma Antică Octavian Augustus își consolida regimul autocrat apelând la moralitatea nevestelor romane). Cenzura penetrează pământul sacru al lumii virtuale: blogosfera rusească urmează a fi curățată, iar interentul urmează a fi îngrădit. Enigmaticul suflet rus va deveni în curând și mai enigmatic.

Potrivit eminentului economomist rus Serghei Guriev, cele 82% de popularitate ale lui Putin se bazează pe 3 piloni: 1. pentru cei mai puțin sofisticați se utilizează mijloacele de propagandă; 2. pentru cei mai sofisticați, dar mai puțin onești se utilizează coruperea; 3. pentru cei sofisticați și onești se utilizează represaliile. Guriev vorbește din proprie experiență, căci de un an se află exilat la Paris. Exilul a fost precipitat de sfaturi „prietenești” și amenințări directe. În trecut, Guriev a fost consilier al Președintelui pe probleme economice, dar sfaturile lui nu au fost considerate oportune. Rusia nu are nevoie de climat de afaceri. Ea are gaz și petrol.

Guriev e un optimist. El crede că totul va fi bine în cele din urmă. Doar că înainte ca totul să fie bine, lucrurile vor merge prost, mult prea prost.


Tags: , ,

Comments are closed.