July 26, 2009 3

Hai să dezgropăm perestroika

By in amintiri, digresiuni

Rusofilismul meu este exclusiv perestroikist. Am cochetat în adolescență cu clasicii literaturii ruse şi cu peredvijnicii dar n-a ţinut. Esenin a sclipit o vreme, concomitent cu Mandelştam şi Gumilev dar, începând cu Pasternak, amour-ul meu faţă de ruşii clasici s-a ofilit şi a încetat să rodească.

(Spre deosebire de prietenul meu care l-a digerat pe Dostoevski în modul cel mai firesc:

– Cu toporul, Sorin, ţi-nchipui? Cu toporul!!! – Era vorba, desigur, de Crimă şi pedeapsă.)

În schimb, păstrez cele mai plăcute amintiri despre perestroika. Nautilus Pompilius, Aquarium, Kino, filmele lui Serghei Soloviov, emisiunea Vzglead, Do i posle polunoci, artele marţiale din Shaolin la Vokrug sveta, revistele Inostranka, Rovesnik și Studenceskii Meridian. Libertatea plutea în aer şi totul era libertate. În anii respectivi am revenit în familia limbilor latine, în trecere de la limbajul cool la limba „noastră”. Ei, bine… nu imediat: iniţial doar la moldovenească, iniţial doar cu chirilică.

matrioshka

Cronologia libertății

Libertatea de-atunci este incomparabilă cu cea din zilele noastre. Trăiam senzaţia că orice este posibil. Nu a fost nicio problemă să declar dizolvarea organizaţiei komsomoliste, a cărei singură misiune era organizarea discotecilor săptămânale. DJ Komsorg. Nu a fost nicio problemă cu plasarea posterului cu tricolorul găurit în susţinerea revoluţiei din ţara fraternă. Posterul a fost scos în aceeaşi zi de administraţia şcolii, dar vreau să zic că persecuţii nu au urmat. Nu a fost nicio problemă cu Podul de Flori şi niciuna cu Marea Adunare Naţională. Eram liberi atunci, oare ce s-a întâmplat între timp?

Hai să dezgropăm perestroika. Eu votez schimbarea.


Tags: , , , , , , , , ,

3 Responses to “Hai să dezgropăm perestroika”

 1. Nicolae Botan says:

  Despre acele timpuri eu mai am si alte amintiri si concluzii, care reiesind din rezultatul din prezent cred ca se potrivesc cu urmatoarea fraza: “Страна рыдала жирной правдой, так и не поняв истины”
  (ca raspuns la Aquarium vezi pe youtube ДДТ “правда на правду”). Nu vreau sa fiu pesimist, dar m-am saturat de lupta inutila a poporului cu poporul, a unei mase mici (progresiva) cu restul turmei amorfe careia nu-i pasa de nimic. Vreau schimbare constiincioasa, triumfatoare dar si calma, simpla si increzuta. Vreau sa vad oameni care stiu ce vor (si de dorit cu constiinta in unison), pe cind in perestroika am impresia ca era mai mult dorinta de schimbare de dragul schimbarii, ca un copil care s-a saturat sa traiasca cu parintii si fuge gol de-acasa, avind ca scop doar actul de a protesta si a fugi. Deci nu vreau schimbare pentru schimbare sau chiar pentru a putea urla adevarul, vreau schimbare pentru dezvoltare.

  • Zenu says:

   Înţeleg unde baţi şi simpatizez cu opinia ta, lucru confirmat şi prin textele mele din seria Trenul vesel spre capitalism. Dar aici mă refer la faptul că, spre deosebire de acele vremuri apuse, acum un Pod de flori nu mai este posibil şi, în general, în pofida libertăţii virtuale accesibilă pe net, trăim într-o societate profund ne-liberă. Este suficient să te convingi de acest lucru privind ştirile la MU1. Şi de-ar fi doar ştirile – în general, domină acel spirit demonic caracterizat prin tăierea panglicii, urale şi folclor – specific epocii brejneviste.

   În mod categoric: vreau să se schimbe acest lucu.

 2. Nenormalul says:

  nautilus pompilius, kino, aguzarova, rovesnik, smena, nauka i zhizn….

  frumoase amintiri