May 1, 2009 4

O sete nebună… de muzică bună

By in jazz, muzică
„O sete nebună” (2009) este noul album al Getei Burlacu

„O sete nebună” (2009) este noul album al Getei Burlacu

De 1 mai ziua mi-e marcată de faptul că am procurat și acum ascult albumul Getei Burlacu „O sete nebună”. Proaspăt ca o furtună instantă de primăvara, albumul mă compleșește cu un val de emoții pozitive. Getuța jonglează cu 15 piese care țin de diverse stiluri muzicale (de la folk și pop până la soul și bossa nova) dar care se ascultă foarte bine pe aceeași undă.

 1. Prima piesă reeditează Aria regretatei Anca Parghel.  O muzică lirică și complicată, versuri romantice (tu ești și Da și Nu, numai tu… ești strigăt și tăcere, ești disperare și mângâiere) interpretate de Geta cu un rafinament impecabil, demn de dedicația făcută Ancăi. Trimite cu gândul și la versurile din Tiempo y silencio a Cesariei Evora. Cinci steluțe pentru Aria.
 2. Iubește-mă (Te visez) este piesa originală a Getei. Foarte bună și aceasta. Trompeta lui Petru Hăruță este și ea excelentă. Mare, cer ultramarin, vis. Patru steluțe.
 3. Un secol de dragoste este versiunea românească a piesei interpretate de Geta la Eurovision. Se aude la fel de bine ca și versiunea englezească (asta în pofida performanței slabe la concurs ceea ce puțin contează, după mine, căci eurovisionul nu e pe departe un standard al calității). Cinci steluțe (din principiu).
 4. În schimb Florecitas s-ar fi pretat foarte bine chiar și la Eurovision. Și în general, are toate șansele să devină șlagărul verii. Dovadă acestui fapt este că picii mei au țopăit ca puși în priză la auzul piesei. Ești foarte tare, Geto’! Rămâne să adaooog că piesa e în spaniolă și își merită toate cele cinci steluțe.
 5. Nimic ciudat este o piesă ceva mai slăbuță în stil Latino care sună mai mult a Pepe, decât a muzică cubaneză. Adică banal. Cu regret, numai două steluțe. 🙁
 6. Patimă se înscrie și ea în același tipar ca și piesa precedentă. Dar un pic de mișcare nu strică, nu-i așa? Oricum, tot două steluțe.
 7. Piesa Dăruiam dor ne readuce pe tărâmul liric al muzicii soul. Versuri demențiale, patru steluțe binemeritate.
 8. În Străină-i lumea Geta Burlacu experimentează cu un folk-rock care pe mine personal mă duce cu gândul la Cireșar și la Ruslan Tsar. Nu e rău deloc dar, în comparație cu celelalte piese, totuși numa’ trei steluțe.
 9. Foarte funky, piesa Două lacrimi scoate tot ce-i mai bun din vocea Getei (dar lasă tot atâta pentru repertoriul liric). Adică, Geta e excelentă, piesa însă e comme ci-comme ça: trei steluțe.
 10. Regret este o piesă destul de convențională. Nu mai mult de două steluțe. Regret!
 11. În piesa Te invit pe la mine Geta rupe! Vreau acum doar țigara aprinsă să mă îmbrace-n parfumul ispitei… și unde pui că nu am aprins țigări timp de trei anotimpuri. Boem: e o noapte, incredibil de caldă /Transparentă, transcedentă… Toate cinci steluțe.
 12. Din nou funky și un pic bossa nova în piesa Violet. Din nou cinci steluțe. Sau patru? Ba nu, cinci.
 13. Notre café e cea mai pură bossa, chit că e în franceză. Oare ce-o fi să încerci un repertoriu portughez, Geta? Cinci steluțe optimiste.
 14. A Century of Love no comment. Pentru mine a fost și rămâne o piesă de cinci stele.
 15. Surpiză A Century of Love remixată în stil nu-jazz. Experiment interesant care trebuie continuat în condițiile unui aranjament mai bunicel. Pentru moment numa’ o steluță căci ritmurile nu se lipeau de o manieră tocmai fericită.

Indiferent de numărul de steluțe „O sete nebună” este un album excelent. Satisface setea de muzică bună! Să mai adaug că are și o copertă pe potrivă desenată de IMAGO într-un stil Putumayo foarte și foarte simpa. Lume, fuga la magazine!!!

Să înțeleg că ne vedem pe 13 mai la concertul Getei Burlacu la Filarmonica Națională? Detalii pe pamparam.md.


Tags: , , ,

4 Responses to “O sete nebună… de muzică bună”

 1. Vladimir B. says:

  HELLO Sorin!

  aoleu, cat mi-a putut placea primul ei album, si iata constat — a si venit al doilea. Mi-a atras atentia acribia cu care ai analizat fiecare piesa-n parte, iar acest lucru e deja rar…Mi-as dori sa ajung in 13 la Ch-au, sa vad dk pot ajunge, desi imi propun sa ajung in mai acolo…Dar pana una-alta, unde se poate gasi de vanzare „O sete nebună”? chiar am descoperit s-avem gusturi comune in materie de jazz (Brahem, Garbarek etc.)

 2. Dacă să fim exacți al treilea album. Între „Ce n-aș da” și cel de față a mai existat un album scos de Getuța în luna decembrie – „La poarta pământului”. E folk 99%, dar e un folk de calitate totuși. Am dat peste „O sete nebună” în Sun City… știi unde… și a fost absolut accidental căci, de fapt, am intrat să întreb despre „Om de lut” al Alexandrinei (care însă nu era în vânzare). Dar m-am fericit și cu albumul Getei după cum vezi. 😉

 3. Oxana says:

  Multam pentru o prezentare de calitate! Geta iti datoreaza niste vanzari acu ;).

 4. Vladimir B. says:

  Albumul Alexandrinei nu cred ca se va gasi prea curand in MD! Caci responsabila de distributie e ea personal; si are contract cu retelele de librarii Diverta si Carturesti. Poate daca vine cu vreun concert la Ch-au, va vinde si discuri! Pana una-alta ea promoveaza discul in RO, cu succes maxim. Pana incerc eu sa fac o copie pentru tine asculta asta:
  http://www.youtube.com/watch?v=iNDrZPctw1E&feature=related