May 9, 2010 2

Schweitzerjazz

By in jazz

Faptul că jazzu’ a prins rădăcini în țara bancherilor și ciasornicarilor este un paradox doar în aparență. Elvețienii, oameni serioși și neutri la războaie, au fost în repetate rânduri gazdele avangardei europene. În 1916, când dadaiștii își desfășurau primele șezători în Zürich la Cabaret Voltaire, ritmurile africane, improvizația și anarhia fonetică erau la ele acasă. Când au migrat la New York dadaiștii s-au cuplat instantaneu la muzica jazz care îi reprezenta cel mai bine.

Privesc documentarul ăsta despre dadaiști. Dadadadadada, zice vocea din documentar. Dadadadadada, prind imediat isonul gemenii mei și casa devine un tărăboi inspirat de cele mai profunde și înțelepte versuri. Zi și tu, nu-i asta o premoniție a jazzului care urma să vină?

E.

Jazzul elvețian este pentru mine un singur nume: Erik Truffaz.

La Jože Požrl găsești mai multe poze cu muzicieni superbi.

A nimerit pe mâinile mele la Montreal via un prieten. Ca pe timpuri – amicul meu făcu plinul cu muzici, io – cu cărți. M-am întors la DC (acolo am stat o vreme) cu o colecțioară frumușică de Truffaz și nu numai. Din Truffaz am început să ascult avid: Out of a Dream (1997), The Dawn (1998), Bending New Corners (1999), Mantis (2001), Revisité (2001), Off Course: Tales of the Lighthouse (2003). Cumpăram berici mexicane și ascultam după miezul nopții.

După asta am completat independent: Walk of the Giant Turtle (2003), Saloua (2005), Arkhangelsk (2007) și cele trei albume din ciclul Rendez-Vous (2008).

Omul nu e un purist. Practică acid jazz. După unii – jazz groove. Face colaborări cu rapperi și hip hopperi de genul lui Nya, Sly Johnson, Sandra Nkaké, Mounir Troudi și Ed Harcourt. Textele-i abundă de caractere vivace precum Bukowski, Greta Garbo, J.D. Salinger, Dorothy Parker, Marlon Brando…

Bine așa. Jazzu’ nu e un canon, e un fel de a fi…

Iar dacă ăsta nu e dadaism, atunci nu mai știu ce e…

Ți-a plăcut? Ne vedem la River Deck Timișoara pe 11 iulie deci. 😉


Tags: , , , , , , ,

2 Responses to “Schweitzerjazz”

  1. Jugendstil says:

    Va citesc blogul cu mare drag… Zen Master 😉