March 7, 2010 9

Turcofilii, turcofobii & Turcu

By in eurovision

Turcul Pistolar, tizul lui Pavlik nu s-ar băga în zarva națională, dacă n-ar fi o chestie la mijloc. Se pare că polemica la muchie de cuțit e simptomatică pentru noi, baserii, căci relevă faptul că suntem o țară cu probleme. (Nu neapărat mentale.)

Promotorii lui Pavel Turcu au o problemă.

Lor nu le place Eurovizionul. Nu le place faptul că toată lumea se dă în vânt după acest concurs, nereușind să vadă adevărul care este: pentru a asculta o piesă sau două mai decente, ești forțat să ascuți câteva ore de piese chicioase. Temperatura medie pe spital e normală. Ăsta este motto-ul Euroviziunii, căci secolele de transpirație nu au reușit să producă nimic altceva, decât o mediocrație euro-pop, parfumată cu elemente de folk și striptease.

Dezgustul pentru această mediocrație este o chestie pan-europeană, nefiind specifică anume moldovenilor. Lumea bună din Madrid, Londra, Berlin și Amsterdam tratează evenimentul cu o indiferență amuzată – stegulețele și televotingul ca expresie a amicițiilor și frustrărilor naționale sunt elementul cheie al Euroviziunii, nu prestația scenică a artiștilor. Faptul că tratăm participarea la Euroviziune cu aplombul specific competițiilor sportive (un fel de Jocuri Olimpice a muzicanților) nu denotă decât provincialism.

Reacția spontană de protest față de situația descrisă mai sus este „contaminarea” Euroviziunii cu elemente eterogene cum ar fi hard-rock finlandez, glitter-rock suedez, punk-rock turcesc și lituanian, etc. Mare mirare – aceste elemente de kontră au priză la public – lumea votează așa ceva ca să nu voteze folk și striptease. Aceasta, în mare parte a fost logica promovării lui Turcu – lipind o mediocritate de o mediocrație iese ceva interesant și, eventual, reprezintă o strategie de câștig.

Criticii lui Pavel Turcu au o problemă.

Ei iau lucrurile prea în serios. Privesc participarea lui Pavlik ca pe o palmă pe obrazul culturii naționale și atentat la integrarea europeană a Republicii Moldova. Le este rușine să scoată gunoiul din casă. Cred că dacă Oslo (și Bruxelles la o adică) ne va vedea în acest emplois de „tractorist prostuț”, totul se va duce de râpă și nu ne va mai vrea nimeni în club.

Adevărata problemă este, desigur, că la comitetele sectoriale RM-UE (de exemplu) ne manifestăm realmente în calitate de „tractoriști prostuți”, lucru pentru care Pavel Turcu nu poartă nicio vină. Nu vorbim limbi europene, nu știm ce dorim să obținem, ne simțim somați să coordonăm fiecare fleac cu șefu, vorbim aiurea în tramvai și mergem la shopping cu prima ocazie. De ce participarea lui Pavel Turcu devine o problemă pe agenda Ministerului Culturii e o enigmă care se poate rezolva ușor pe cale intuitivă: Pavlik este oglinda societății moldovenești; imaginea reflectată în ea nu ne convine nicidecum și atunci procedăm mojicește – spargem oglinda. În loc să mergem să ne pieptănăm, îl „pieptănăm” pe Pavlik.

(Aduc scuzele de rigoare pentru stimabilii tractoriști – nu e nicio regulă ca dânșii să fie prostuți. Așa vine vorba moldovenilor țâfnoși, însă chiar bunelul meu (odihnească-se în pace!) a avut tractor încă în perioada interbelică și numai prostuț nu era.)

Pavel Turcu are o problemă.

Problema lui Pavel Turcu este că el se crede compozitor. Feelingul îmi șoptește la ureche că șansele lui ar fi fost mai mari, dacă nu ar fi pretins să fie ceea ce nu este. Adică compozitor. Gospodar din talpă, Pavlik ar fi putut să spargă gheața mergând pe chestia de autentic. Un natural cum spun americanii. Chestia asta este în mare căutare, căci autenticul se citește imediat și atunci exigențele genului muzical se aplică mai lejer în cazul unui fenomen spontan. Aș risca să menționez în contextul acestei discuții fenomenul primitivismului francez – măsurând lungimea nasului și a buzelor, Henri Rousseau a adus în pictură autenticul, frumos în felul său de a nu pretinde nimic.

Dar se vede că lui Pavlik nu i-a ajuns stofă de autentic. Și e păcat, căci chiar am vrut să-i dau votul.

Dar, io zic că nu-i nici o nenorocire. Muzica adevărată nu se caută la Eurovizion. Noroc că mai sunt concertele: am fost la Indie Rock Fest (și acum ascult The Amsterdams), am fost la Chopin, am bilet la Richard Galliano. Etcetera.

N-am nici o problemă.


Tags: ,

9 Responses to “Turcofilii, turcofobii & Turcu”

 1. oldman says:

  Deocamdată e cel mai corect diagnostic al fenomenului din câte s-au emis prin spaţiul mioritic. Da, spre suprinderea şi dezamăgirea susţinătorilor săi, subj-ul n-a dorit să-şi valorifice autenticitatea frustă, a început să tindă să intre în parada kitschului general. Ei îl susţineau pt că-i altfel decât ceilalţi, în timp ce el de fapt vrea dar nu poate (deocamdată?) deveni la fel ca protoplasma showbizului nostru imitativ.
  imho, desigur

 2. Sorin, reiese că toţi au probleme 🙂

  Turcu n-a fost chiar 100% natural pînă la urmă, deoarece a pornit ca om simplu şi ajuns într-un anturaj impropriu, n-a mai putut să rămînă EL.

  Dacă şi alţi concurenţi aveau parte de campanii de susţinere, cred că nu mai apăreau grupuri anti-turcu. La noi e mai uşor să distrugi ceea ce a făcut altcineva decît să creezi

  • Zenu says:

   Nu toți, doar 99%, căci eu n-am probleme în această privință. 🙂 Place jazzul și muzica de calitate, dar m-am lăsat captivat de amploarea fenomenului.
   Sunt mai multe lucruri pe care fenomentul Pavel Turcu le-a scos în relief. Pe de altă parte, cred că gruparea anti-Turcu a ajutat mai mult decât a distrus, căci a păstrat spiritele încinse pe toată durata campaniei… Deci, dacă nu l-am votat cu siguranță că n-a fost din cauza campaniei anti-turcu… două note false în debutul cântecului și s-a risipit suportul meu… Dar eu sper ca omul să persevereze în continuare, căci dă culoare estradei moldovenești…

   • După mine Pavel Turcu a fost un fenomen, care s-a desfăşurat şi şi-a atins culmele pe 6 martie. Nu cred că va fi vreo continuitate, cel puţin la acelaşi nivel din partea lui PT. Tot nu cred că aşa fenomen va apărea la anul sau în următorii ani. Am scris în articolul de pe site-ul meu că oricum Turcu n-ar fi cîştigat concursul din anul acesta.
    Despre gruparea anti-turcu, ea a avut scop distrugerea unei imagini (PT), asta am avut în vedere. Sigur, ei nu au avut un consens în a susţine un interpret anume 🙂

 3. stih says:

  mda, de acord cu diagnosticul si cred ca a turcu a aparut la un moment potrivit pentru a educa o atitudine mai sanatoasa pentru acest fenomen de prost gust cum este eurovizion. de-a lungul anilor doar o singura data am facut galerie fiind plecati pentru zdob si zdub, care chiar daca scosesera o piesa prostuta pentru eurovizion, cel putin au atins o coarda de sustinere “alor nostri”. in rest concursul in sine e atit de prost ca doar patriotism ieftin scoate la iveala. iar despre autenticitatea lui turcu: faptu ca i s-a ridicat la cap desi nu poate sa cinte bine e la fel de autentic ca si notele false.
  cit

 4. […] Pavlik este oglinda societății moldovenești; imaginea reflectată în ea nu ne convine nicidecum… […]

 5. Maria says:

  un articol echilibrat, for a change. Ideea ultimului alineat se merita dezvoltata. Cita aroganta in retorica salvarii practicata de sustinatorii lui Turcu. Eu ascult muzica buna si n-am nevoie sa fiu salvata. In general, ma cam indoiesc ca cei care s-au alaturat campaniei au fost ‘salvati’ in acest sens..

  • Zenu says:

   „…aroganta in retorica salvarii practicata de sustinatorii lui Turcu”?

   Nu mai multă decât de partea cealaltă a baricadei. Cu retorica tradiției. De fapt, însăși ideea de „baricade” mi se pare absurdă. Nu suntem în situația unei piețe, în care muzica clasică sau jazzul (care-mi place mie) să se afle într-o concurență acerbă cu muzica pop; fiecare își are auditoriul său și atâta timp cât există niște reguli care sunt luate în serios (televoting, juriu), nu prea are rost lupta propriu-zisă. Însă, deoarece ea totuși s-a produs, m-am gândit că e simptomatică și relevă un ceva despre care putem medita un pic.

   De altfel, mersi pentru apreciere :).

   • Maria says:

    sigur, ambele parti au dat dovada de aroganta. insa daca aroganta ‘strajerilor culturii nationale’ e prea naiva pentru a durea, aroganta celeilalte parti combatante e regretabila.
    cred si eu ca lupta e fara sens.