November 15, 2010 4

Vecinul de veghe

By in europa de est, literatură, teatru

Am un vecin formidabil. Îl cheamă Eugène Ionesco. Nu e om, e teatru. Omul (ceea ce a rămas din el) zace în cimitirul din Montparnasse, iar sufletul lui dăinuie (prin absurd) în limbul antractelor. Teatrul se află pe Blvd. Grigore Vieru şi e lucul unde se dă “Veghe”, un spectacol în regia lui Veacesalv Sambriş, după piesa canadianului Maurice Panych.

Păi iată. De fiecare dacă când îl vizitez pe vecinul meu, vin acasă împăcat şi inspirat. Grecii numeau chestia respectivă catharsis şi uite că funcţionează deja de câteva milenii. După mine e o chestie mai tare decât locomotiva cu abur a lui James Watt, aproape la fel de tare ca democraţia.

M-am “curăţit” sufleteşte cu ajutorul Irenei Boclincă şi a lui Emilian Creţu. Am dus cana cu apă. Excelent.

Nu zic nimic despre piesă. Zic doar ceea ce zic gazdele:

“VEGHE” este povestea unui tânăr solitar. El aşteaptă moartea unei bătrâne tăcute şi posace pe care el o crede mătuşa sa şi care îşi omoară timpul cu poveşti şi amintiri care vorbesc despre moarte. Conform criticului Benedict Nightingale de la Times, impresia de “izbucniri de râs pentru masochiştii lipsiţi de speranţă în drum spre Olanda cu hoardele de sinucigaşi” este atenuată de sugestia că “lunile de veghe la capul unui pat pot crea o legătura chiar şi între o mătuşă tăcută şi tânărul care a construit cu disperare o maşină de eutanasiere gen Heath Robinson pentru a grăbi momentul plecării acesteia”.

Azi lansare de carte la Librăria din Centru. E vorba de kerouacul nostru est-european: Andrzej Stasiuk. După On the Road, cartea lui Stasiuk, “Călătorind spre Babadag” a fost cea mai crâncenă călătorie. Cu sate prăfuite cu ciorani la margini de Sibiu. Cu oraşe provinciale ca nişte fotografii de epocă. Cu dughene une se serveşte cea mai bună poşircă.

Să vedem cu ce se mănâncă “Fado” şi “Nouă“. Ba stai că ştiu – cu gustul de a trăi.


Tags: , , , , ,

4 Responses to “Vecinul de veghe”

  1. Cassya says:

    Aţi dus cana cu apă ? Deci, aţi făcut parte din spectacol ! Superb !