June 24, 2011 1

USSR Inside

By in amintiri, eseuri, literatură

Cu 20 de ani în urmă ne-am lepădat de URSS. Unii îi duc dorul. Alţii se crucesc. Alţii au 18 ani.

Îmi aduc aminte: cu 20 de ani în urmă mă aflam pe litoralul românesc, valurile se izbeau de tripoade, iar în Moscova se dădea lovitura de stat. Ca să ajung pe riviera românească m-am încărcat cu termometre, fierbătoare, ţigări şi cărţi. Asta se chema valută. La punctul de trecere a frontierei am stat doar 16 ore. Fiindcă “mi-o mers”. Nu ar fi fost nimic ieşit din comun dacă stăteam 48 de ore. Mai întâi s-au terminat pârjoalele, apoi brânza, apoi roşiile şi, în cele din urmă, merele. La staţiunea Olimp am ajuns flămând.

Ziua mă odihneam la talcioc, seara mă odihneam pe plajă. Kafka se vindea mai slab decât fierbătoarele. Pentru a spori vânzările “Doinei” am băgat o ţigară în gură. A luat foc. Deodorantele “Dzintars” le-am pasat verei mele care avea o credibilitate mai înaltă la acest capitol. Am făcut parteneriat cu o pictoriţă care îşi vindea lucrările la taraba de alături. Sinergia dintre ţigările “Doina” şi peisajele autumnale cu bărcuţe este un mister neelucidat încă, însă pictoriţa era tare faină. Ne-am despărţit prieteni şi ne-am pricopsit cu o “bărcuţă”. Înainte de plecare, valizele erau din nou pline: blugi negri, cămaşă înflorată şi geacă de piele după ultima modă stambulită.

Înainte de plecare… Noutatea ne-a lovit ca un trăsnet. Ştirile de la TVR1 transmiteau un talmeş-balmeş indescifrabil. Am înţeles că una din două s-au întâmplat acasă: 1. americanii au intrat în Moldova şi ţara noastră a devenit independentă; sau 2. comuniştii au făcut puci la Moscova şi au băgat tancurile în Chişinău. Mă şi vedeam întors acasă pe cal alb cu un tricolor în mână. La modul practic, situaţia era oleacă diferită. Ce ne facem, bre, cu buzunare goale în România dacă frontiera se anunţă a fi închisă? Repunerea în circuitul economic a gecii de piele şi a blugilor negri nu se prezenta a fi o sarcină foarte grea. Aşa sau altfel, crâmpeie din zvonuri au început să se adeverească. Da, la Moscova a avut loc o lovitură de stat. Nu, comuniştii nu au băgat tancurile în capitală. Nu, americanii nu au penetrat teritoriul intangibil. Da, Moldova a devenit o ţară independentă.

Am plecat din URSS şi m-am întors într-o ţară proaspătă. În mod bizar, era chiar patria mea.


Tags: ,

One Response to “USSR Inside”

  1. Demiurgius says:

    Ce perla de istorioara. 🙂 In 20 de ani de tranzitie lucrurile s-au schimbat atit de rapid in cit multe istorii reale acum 10-20 ani in urma sunt percepute ca ceva fantastic. Cine va crede ca Romania acum 20 de ani in urma a fost o tara cu o situatie economica mai proasta decit Moldova si cetatenia Romaneasca daca o acceptati iti putea aduce in buzunar in jjurul de 3000$. Eu ma intorceam de la tara -cind am primit veste despre putci si informatiile erau contradictorii – toti intrebinduse ce va fi oare. Oamenii mai in virsta isi pierdeau punctele normale de orientare in spatiul social. Moscova incetase a fi centru si deja nu era clar cine va determina ordinea vietii de mai departe. Fericiti si nefericiti oamenii care au trecut prin aceste timpuri. O mare parte din ei au ramas a fi generatie peirduta care se adapteaza cu greu circumstantelor contemporane raminind vesnici repetenti la adaptarea circumstantelor noi. O drama sociala care ne va urma inca mult timp.