December 19, 2010 1

Și hipopotamii, și rața…

By in america de nord, literatură

Uf, americănoșii ăștea gringoidali, ce mi-s dragi ei mie. În materie de literatură și jazz sunt demențiali, absurzi, sublimi, patricizi, lucizi… Salinger, Kerouac, Hemingway, Fitzgerald, Vonnegut, Bukowski, Capote. De jazz – tac. Deschid frigiderul și-mi torn puțină votcă. Tușesc un pic, căci: castraveți murați – lipsește; salam de sibiu – lipsește; pâine neagră de Borodino – lipsește; icre roșii – lipsește. Et caetera.

Și hipopotamii au fiert în bazinul lor” de Jack Kerouac și William S. Burroughs este un roman scris pe două voci despre crimă, deși, la prima vedere, pare a fi o carte despre beție. Despre o interminabilă beție. Baruri, baruri, marinari, un homosexual, unul care stă pe gânduri, o toporișcă – de aici până la Dostoevski nu e decât un pas și totuși e Manhattan, iar asta înseamnă ceva.

Crimă e faptul că romanul respectiv a stat în sertar din 1945 până în 2008. În perioada respectivă numai citate din el au ajuns răzlețite în New Yorker. Și ce bune, fir-ar!

Phillip a început să-mi povestească despre a treia moralitate a lui Gerald Heard, despre mutațiile biologice și, în cele din urmă, despre modul în care dinozaurii mai progresiști s-au transformat în mamifere, în timp ce dinozaurii mai burghezi au dispărut.

Deci. Jack Kerouac și-a considerat propria sa creație un roman minor. La fel și co-autorul și „so-butâlnicul” Willian S. Burroughs. Deși pentru acest roman minor, a cărui acțiune se bazează pe niște întâmplări reale, stimabilii beatniks au fost înfundați la pârnae. Crimă și pedeapsă, ziceam io!

Unul l-a înjunghiat pe celălalt, iar William și Jack au fost în cunoștință de cauză. În viața reală, Burroughs și Kerouac au fost cei în cunoștință de cauză. Li s-a spovedit asasinul. Nu au mers la poliție, inacțiune pentru care au fost trași la răspundere. Familia i-a plătit cauțiunea lui Burroughs. Kerouac s-a căsătorit cu o tipesă bogată în timp ce stătea închis la răcoare, pentru ca dânsa să-l scoată din pușcărie. După ce l-a scos, au divorțat.

I-ar Kerouac și Burroughs au scris acest roman pe două voci.

Aa… și cu hipopotamii cum rămâne? „…iar hipopotamii au fiert în bazinul lor” a fost o frântură auzită la radio, fapt pentru care unul dintre protagoniști s-a interesat dacă celălalt ar mânca carne fiartă de hipopotami. Nicio legătură aparentă cu crima și pedeapsa. Dar ce știm noi despre căile domnului în afara faptului că-s nebănuite.

Analogic, io mă aflam în mașină, când la radio se povestea despre un accident rutier care s-a produs în Anglia din vina unei rațe, care traversa neregulamentar drumul împreună cu puii ei. Mașinile (patru la număr) au fost avariate rău, însă pasagerii n-au avut de suferit. A murit doar rața. Șoferii au ieșit din automobile ca să strângă bobocii. Ultimul a fost prins de către inspectorul de trafic rutier, care s-a deplasat la locul incidentului ca să stabilească șirul celor întâmplate.

Uite-așa realitate: hipopotamii – fierți; rața – decedată.


Tags: ,

One Response to “Și hipopotamii, și rața…”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Zenu, Zenu. Zenu said: Și Kerouac, și Burroughs, și hipopotamii, și rața… » Madrizen http://ht.ly/3rtGn #kerouac #burroughs #beatniks […]